Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα στραφεί κατά της Novartis διεκδικώντας αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για ηθική βλάβη. Γιατί σκάνδαλο υπήρξε, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που έστρεψε την δικαστική έρευνα συνειδητά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ένα οικονομικό σκάνδαλο το μετέτρεψαν σε μια πολιτική συνωμοσία για να διώξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να ικανοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.
Προχθές ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας κατέθετε επί έντεκα ώρες στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου και πριν από λίγες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς κατέθετε επί έξι ώρες. Είναι ολοφάνερο πως η μεγαλύτερη πολιτική συνωμοσία της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας μας βαδίζει προς την κάθαρση.
«Μέχρι τέλους», όπως είπε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Μια άλλη διάσταση του σκανδάλου της φαρμακευτικής εταιρείας είναι ο χρηματισμός γιατρών για την προώθηση των προϊόντων της. Περίπου 4500 γιατροί εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, αλλά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε στρέψει την προσοχή της αποκλειστικά στους δέκα πολιτικούς αντιπάλους της. Άλλωστε, μια δίωξη τόσο μεγάλου αριθμού γιατρών μπορεί να είχε και πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση, ενώ οι «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν πως στις λίστες φιγουράριζαν και μεγαλογιατροί του κόμματος.
Έτσι, σήμερα λόγω της αβελτηρίας, αλλά και του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να απολέσει σημαντικά ποσά, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις κινδυνεύουν να παραγραφούν, επειδή είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτό μάλλον θα διευρύνει το κατηγορητήριο εναντίον όσων πολιτικών προσώπων τελικά παραπεμφθούν για την συνωμοσία που εξύφαναν κατά των αντιπάλων τους.
Από τον Μάιο του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείκνυε αυτήν την πτυχή του υπαρκτού σκανδάλου, αλλά ο τότε πρωθυπουργός είχε άλλους σχεδιασμούς. Φαίνεται πως τον είχε παρασύρει ο Ρασπούτιν, με τον μέντορά του, στον ολισθηρό δρόμο της συνωμοσίας κατά του Πολιτεύματος. Σήμερα η κυβέρνηση διπλά δικαιωμένη, θα κινηθεί νομικά κατά της Novartis. Όμως, εν τω μεταξύ, θα έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια από την συμμετοχή 4500 περίπου γιατρών στην κατασπατάληση χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
Στον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, αποτυπώνονται οι διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν για τους θεσμούς.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τούς ενέταξε στους πολιτικούς σχεδιασμούς της, περιφρονώντας την διάκριση των εξουσιών και συγκροτώντας ένα παρακράτος που το αποτέλεσαν επίορκοι κρατικοί λειτουργοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.
Από την άλλη την πλευρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και ακολουθώντας τις επιβεβλημένες μακρόσυρτες διαδικασίες, γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός των θεσμών, δέχθηκε εκ των έσω κριτική για καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Μέχρι πρόσφατα την υπόθεση την χειριζόταν η εισαγγελέας την οποία αυτούς που κατηγόρησε την θεωρούσαν ως έναν από τους πρωταγωνιστές της συνωμοσίας. Η κυβέρνηση για να στραφεί δικαστικά κατά της Novartis για ζημία και ηθική βλάβη, ζήτησε πρώτα την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αντιλαμβάνομαι πως για τους οπαδούς των αμεσοδημοκρατικών πρακτικών, των εξωθεσμικών παρεμβάσεων και του πολιτικού ακτιβισμού, όλα αυτά θεωρούνται λεγκαλιστικές φιοριτούρες. Όμως αυτό απαιτούν οι κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και οφείλουν να τους σέβονται.