Καμία χώρα δεν έχει ακόμη επαρκή ποσοστά μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ώστε να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού.
Εντούτοις οι έλεγχοι και τα προστατευτικά μέτρα συμπεριφοράς χαλαρώνουν χωρίς να ισχύουν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να εξισορροπηθούν οι οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet με αφορμή τη σταθεροποίηση της θνησιμότητας στην Ευρώπη. Η μελέτη διερευνά κατά πόσο το ενδεχόμενο μείωσης των θανάτων προέρχεται από τυχόν προστασία που παρέχει η "ανοσία αγέλης" ή απλά οφείλεται στα μαζικά lockdown που επιβράδυναν την πορεία μετάδοσης του ιού.
Είχε προηγηθεί η διαπίστωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ότι μετά την κορύφωση της πανδημίας η θνησιμότητα επανέρχεται σχεδόν στα συνήθη επίπεδα βάσει των στοιχείων που διαθέτει για 30 από τις 31 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Μ. Βρετανίας. Στην ίδια κατεύθυνση σημειώνει ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη καταγράφηκε στις 9 Απριλίου και το ποσοστό των κρουσμάτων πλέον είναι κατά 79% χαμηλότερο. Επισημαίνει επίσης ότι όλες οι χώρες που χρησιμοποίησαν το σύστημα ελέγχου της γρίπης για την επιτήρηση του νέου κορονοϊού, διαπιστώνουν πλέον και τάσεις μείωσης των προβλημάτων του αναπνευστικού εξαιτίας του SARS2.
Διπλάσια σοβαρότητα
Σημειωτέον ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η πανδημία προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στο 15% του πληθυσμού και κρίσιμη νόσηση στο 5%, εντούτοις τα στοιχεία του ECDC για την Ευρώπη, δείχνουν πλέον απολογιστικά ότι τα ποσοστά ήταν πάνω από διπλάσια. Ετσι, το 35% του πληθυσμού που προσβλήθηκε από Covid - 19 χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ το 11% εξ αυτών χρειάστηκε εντατική και ενδεχομένως και αναπνευστική υποστήριξη αν και για την ανάγκη αναπνευστήρα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών. Σύμφωνα με το ECDC, το 22% των νοσηλευθέντων με Covid -19 πέθανε. Πλέον, η θνησιμότητα επανέρχεται σταδιακά στα συνήθη επίπεδα και ελάχιστες είναι οι χώρες που εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά.
Στην Ιταλία
Ετερη μελέτη με μοριακά και ορολογικά τεστ η οποία και έγινε στο Bergamο, έδειξε ότι το 57% του πληθυσμού σε καραντίνα, είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS 2, γεγονός που δικαιολογείται από την Ιταλική Στατιστική Αρχή, από την αύξηση των θανάτων στην περιοχή κατά 568% έναντι του μέσου αριθμού θανάτων μεταξύ των ετών 2015-2019, δείχνοντας το "αντίτιμο" για την απόκτηση "ανοσίας αγέλης". Η ίδια μελέτη του Bergamo έδειξε αντισώματα στο 30% των επαγγελματιών υγείας της περιοχής.
Ανοσία αγέλης ή μέτρα
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο της μελέτης του Imperial College είναι εκείνο το οποίο συνδέει την προσβολή από τη νόσο με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και με το δείκτη θνησιμότητας του πληθυσμού. Η έρευνα καταλήγει ότι αν η αιτία της μείωσης των θανάτων οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα, τότε, μετά την χαλάρωσή τους, ο πληθυσμός είναι ξανά επιρρεπής σε μόλυνση.
Αν παρόλα αυτά έχει στο μεταξύ επιτευχθεί "ανοσία αγέλης" ή διασταυρούμενη προστασία από την προσβολή από άλλους κορονοϊούς, τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των θανάτων.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ECDC, καταγράφηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 95 θάνατοι στη Γερμανία, 332 στην Ολλανδία και 525 στην Ιταλία, με την έρευνα να δείχνει ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
Εντούτοις από την πορεία της καμπύλης των θανάτων, διαπιστώνεται η επίδραση των περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με το πόσο αυστηρά αυτά ήταν.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ορολογικά τεστ (τεστ αντισωμάτων) τα οποία δείχνουν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό.
Σε κάθε περίπτωση η θνησιμότητα από Covid - 19 στην Ευρώπη είναι σαφώς πολλαπλάσια της γρίπης, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 0,5-1%, όταν τα ποσοστά θνησιμότητας από γρίπη ήταν κάτω του 0,1%.
Φωτογραφία: APImages