Διαβάζουμε στα sites και στις εφημερίδες τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο με την Covid 19. Τα πάντα σαρώνονται. 60.000 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ημέρα, 20.000 στην Ιταλία, στην Ελβετία σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει με κατάρρευση, στην Γερμανία παρά το lockdown στα περισσότερα κρατίδια, το σύστημα υγείας αγγίζει τα όρια του, και στην Σουηδία, την χώρα-πρότυπο για τους ελευθεριακούς, οι γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Να μην συζητάμε για το τι γίνεται στο Βέλγιο, ενώ στην Ολλανδία το lockdown θα παραταθεί—κατά τα φαινόμενα—και τον Φεβρουάριο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ενός γενικού πανικού η Ελλαδίτσα μας έχει σταθεροποιηθεί εδώ και λίγες ημέρες σε 39 περίπου νεκρούς ημερησίως. Οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ αντέχουν, παρά την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Κι όμως η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση και, κακώς, αναγκάζεται να αμύνεται. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναρτά κάθε εβδομάδα, για να μην πω συχνότερα, συγκριτικούς πίνακες με αυτά που συμβαίνουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Να αντιληφθούν οι πολίτες πως σε αυτό το δεύτερο τσουνάμι δεν τα πήγαμε άσχημα. Το σύστημα δούλεψε και δουλεύει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά και αντιμετωπίζονται με δραστικά μέτρα όλα τα περιστατικά.
Υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία των εμβολιασμών. Και εδώ κυβέρνηση ας δώσει συγκριτικά στοιχεία για να φανεί πως τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν πολύ πιο συγκροτημένους και αποτελεσματικούς κρατικούς μηχανισμούς. Και ας εξηγήσει υπεύθυνα τον τρόπο προμήθειας των εμβολίων για να σταματήσουν να ακούγονται ανοησίες και να πάψει η παραπληροφόρηση. Και κυρίως να πάψει να αμύνεται.
Είναι αυτονόητο πως τις επιδόσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν θα μπορούσαμε να τις επαναλάβουμε. Δεν είναι μόνον ένας εφησυχασμός και μια χαλαρότητα που επικράτησε από το καλοκαίρι και μετά—κάτι που συνέβη σε όλον τον πλανήτη- ήταν κυρίως οι εξαντλημένες αντοχές των πολιτών που οδήγησαν σε συμπεριφορές μη ελεγχόμενες. Συνεπώς ο πήχης δεν θα μπει με βάση το τι έγινε το τρίμηνο Μαρτίου—Μαΐου, αλλά με το τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή σε όλη την ΕΕ.
Είναι κρίμα η κυβέρνηση μετά από τόσες σκληρές, καθημερινές μάχες να χάνει τον πόλεμο της επικοινωνίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, ίσως, φάση της πανδημίας. Οφείλει να πείσει τους πολίτες πως τα πάμε συγκριτικά καλά, πως οι προσπάθειες και οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, γιατί μόνον έτσι θα κυλήσει χωρίς υποτροπή το κρίσιμο, πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η κυβέρνηση διαθέτει τους μηχανισμούς συλλογής στοιχείων για το τι συμβαίνει σε όλη την ΕΕ, σε καθημερινή βάση, με την Covid 19. Ας τους ενεργοποιήσει και να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες.