Περίπου 1,5 εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και μαθητές θα βρεθούν και πάλι από την ερχόμενη Δευτέρα για τη νέα σχολική χρονιά, σε κοινούς χώρους, υπό την απειλή του ιού. «Ασπίδες προστασίας», τα αντισηπτικά χεριών, οι μάσκες προσώπου και οι αποστάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες στις υπάρχουσες σχολικές υποδομές.
Τα μέτρα προστασίας παιδιών και εκπαιδευτικών είναι κοινά και έχουν ένα στόχο, την διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, καθώς οι επαφές στην τάξη είναι αναπόφευκτα στενές.
Για να επιτευχθεί όμως η διακοπή της μετάδοσης του ιού από το ένα παιδί στο άλλο σε συνθήκες σχολικής τάξης, τα μοναδικά μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά και με χειρουργική ακρίβεια. Νέα κρούσματα, αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν, όμως ο στόχος εδώ είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός με τους ραγδαίους ρυθμούς του, αλλά να υπάρξουν εμπόδια στη μετάδοσή του.
Και καθώς τα παιδιά -σε όλες τις ηλικίες ανάπτυξής τους- εστιάζουν την προσοχή τους είτε στα ερεθίσματα που προκύπτουν στη διάρκεια του μαθήματος, είτε στα αντίστοιχα της παρέας τους, οι εκπαιδευτικοί καλούνται αυτή τη φορά να εφαρμόσουν συστηματική επιτήρηση για την ορθή χρήση των αντισηπτικών και των μασκών. Εργαλεία τους το παιχνίδι και η πειθώ.
Η δυνατότητα μετάδοσης του ιού και μέσω του αέρα και μάλιστα σε περίοδο χειμώνα, απαιτεί ακόμη υψηλότερα στάνταρτ όσον αφορά τον καλό αερισμό των σχολικών αιθουσών.
Η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρία, εξέδωσε ομόφωνα οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία, επισημαίνοντας πως τα παιδιά, αν και δεν νοσούν σοβαρά συνήθως, εντούτοις μπορεί να αποτελέσουν τον «Δούρειο Ίππο» για τη μεταφορά της νόσου στα ευπαθή άτομα της οικογένειάς τους.
Παρόλα αυτά, τα παιδιά στο σχολείο είναι πολύ δύσκολο να διατηρούν καθαρά τα χέρια τους, είναι δύσκολο να παραμένουν σε καλά αεριζόμενο χώρο το χειμώνα με το κρύο και είναι δύσκολο να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι΄ αυτό πρέπει να φορούν μάσκα.
Η μάσκα
Σύμφωνα με τους Παιδοπνευμονολόγους, η χρήση μάσκας :
- είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος,
- είναι προαιρετική στο διάλειμμα,
- δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας .
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υπενθυμίζουν καθημερινά στους μαθητές την σωστή προφύλαξη, να επιτηρούν την εφαρμογή των αποστάσεων ασφαλείας και να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Οι «ασπίδες προσώπου», δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας, οπότε δεν προστατεύεται ούτε το παιδί, ούτε οι γύρω του. Επίσης, δεν δικαιολογείται ιατρική γνωμάτευση για μη χρήση μάσκας από παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη.
Οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς για σχολική χρήση. Πρέπει να εφαρμόζουν καλά καλύπτοντας τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν τη μάσκα που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί τους. Το κάθε παιδί καλό είναι να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον 2 μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (π.χ. μια απλή πλαστική σακούλα ).
Για τα παιδιά με άσθμα η χρήση μάσκας είναι σημαντικότερη, καθώς τα προφυλάσσει από αναπνευστικούς ιούς που μπορεί να προκαλέσουν κρίση.
Η υφασμάτινη μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή, ούτε παγιδεύει τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα που είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά και τη διαπερνούν.
Ευπαθείς ομάδες παιδιών
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν τα παιδιά με:
- Σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα
- Κυστική ίνωση
- Χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες
- Τραχειοστομία ή με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
- Ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)
- Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, όπως παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Μεσογειακή αναιμία
Ιδιαίτερα για τα ευπαθή παιδιά που προαναφέρθηκαν, προτιμώνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (πχ. FFP2 ή Ν95) έναντι της απλής υφασμάτινης.