Του Ανδρέα Ζαμπούκα
O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε ούτε η Ολλανδία θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σ΄ αυτό. Όπως επίσης και η Γερμανία.
Λαμβάνοντας υπόψη τη αρραγή στάση του «συνασπισμού του Βορρά» υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup έχει δηλώσει ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του ταμείου- μπορούμε να αισθανθούμε τις πρώτες έντονες ανησυχίες. Για να καταλήξουμε στο εφιαλτικό σενάριο της αμερικανογερμανικής κόντρας, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό ζήτημα.
Αν αυτό συμβεί, τότε αυτομάτως, γινόμαστε ο σάκος του μποξ, αρχικά μεταξύ Σόιμπλε και Τραμπ, για να καταλήξουμε ως λάφυρο προεκλογικής άσκησης πριν τις γερμανικές εκλογές! Δεν είναι μακριά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων που τίθενται με την αξιολόγηση και τα προληπτικά μέτρα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα χάσει τον έλεγχο, εξαιτίας των καθυστερήσεων, θα πρέπει να αφυδατωθεί πάλι για να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου. Πληθαίνουν εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν βλέπουν άλλη λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο από την δραχμή. Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι θα συμβεί αν ο Μάρτιν Σουλτς συρθεί, λόγω των κρίσιμων δημοσκοπήσεων, σε έναν «άγονο» αγώνα απέναντι στην ισχυρή θέληση του «νοικοκύρη» ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε. Να σημειωθεί εδώ ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι δεν είναι σαν τους Έλληνες και ξέρουν από πού θα πάρει χρήματα η κυβέρνησή τους για ένα τέταρτο ελληνικό μνημόνιο!
Μπορεί οι λογικές φωνές στην Ελλάδα να παθαίνουν κατάθλιψη για το τι μπορεί να συμβεί με την υπόθεση της δραχμής αλλά δεν σκέφτονται το ίδιο στο εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία. Εμείς εδώ, έχουμε επίγνωση της ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την οποιαδήποτε νομισματική αλλαγή αλλά οι ξένοι δεν μπαίνουν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Ξέρουν ότι η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδα, στην ΕΕ, μπορεί να επιτευχθεί αλλά το νόμισμα δεν είναι διαχειρίσιμο από κυβερνήσεις που δεν επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και συνεχίζει να αποκλείει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει καθαρά ότι το ισχύον πακέτο βοήθειας δεν είναι νόμιμο - το Σύμφωνο του ESM προβλέπει βοήθεια σε χώρα που έχει βιώσιμο χρέος…
Οπότε που καταλήγουμε; Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έχει ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, θα ληφθεί, αφού κλείσει η αξιολόγηση. Και το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία, θα ηρεμήσει μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση, έστω και ασθμαίνοντας, αποδείξει ότι θέλει να διασωθεί.
Διαφορετικά, η τύχη της Ελλάδας θα συνθλιβεί από μία πρωτοφανή – λόγω συνθηκών – προεκλογική φιλονικία των γερμανικών κομμάτων. Και όπως είναι γνωστό, σε «πολεμικές» περιόδους, κανείς δεν επιθυμεί να γίνει ιεραπόστολος ή διακινητής καλών προθέσεων, άνευ ανταποδοτικής ανταπόκρισης…
Ό τι κι αν συμβεί πάντως, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η ανικανότητα που μας διακρίνει και η ευκολία με την οποία καταφέρνουμε ιστορικά, να εξαρτόμαστε από τους άλλους. Εν αναμονή λοιπόν, των σημείων, των καιρών, των κρίσεων και των αποφάσεων που οι άλλοι θα πάρουν για μας – όπως πάντα- χωρίς εμάς και εξαιτίας αδιεξόδων που δημιουργήθηκαν από μας…