Του Σάκη Μουμτζή
Αυτός ο Α.Τσίπρας όσο και να θέλει να αγιάσει κάποιος, δεν τον αφήνει. Όλο και κάτι θα κάνει, όλο και κάποια selfie θα βγάλει, όλο και κάτι θα πει. Είναι η χαρά των σχολιαστών. Θα μας λείψει!
Ολόκληρη η φράση που είπε ο πρωθυπουργός, κατά την τελετή βράβευσης του στο πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού, George V ήταν: «πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι».
Αρχικά είναι ευχάριστο, α) που ο λογογράφος του πρωθυπουργού γνωρίζει τον μύθο του Οδυσσέα και β) που παραλληλίζει τους δύο ήρωες. Τον μυθικό με τον σύγχρονο. Αν τον άκουγε από το επέκεινα ο Ομηρικός ήρωας, θα φούσκωνε από καμάρι.
Όμως, τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιος ο λόγος να ζητήσει να τον δέσουν στο κατάρτι; Και από ποιους το ζήτησε;
Ως γνωστόν τον Οδυσσέα (τον πραγματικό) τον έδεσαν οι σύντροφοι του στο κατάρτι, αφού του βούλωσαν τ΄αυτιά, για μην υποκύψει στο μελωδικό, αλλά πλάνο κάλεσμα των Σειρήνων, που παρέσερνε τους ταξιδιώτες από τον προορισμό τους.
Συνεπώς, το κομβικό ερώτημα που ανακύπτει από την βαρυσήμαντη πρωθυπουργική αλληγορία είναι: ποιες ήταν οι Σειρήνες της πολιτικής που, με το μελωδικό τους τραγούδι, θα τον αποπλανούσαν; Θα τον οδηγούσαν στην καταστροφή;
Μια αναδρομή στο 2015 φανερώνει πως οι Σειρήνες εκείνης της περιόδου ήταν οι αντιμνημονιακές τσιρίδες του κόμματος του, που μετατράπηκαν σε συγκεκριμένη πολιτική στάση το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Μάλιστα ο λογογράφος του πρωθυπουργού μας και τότε, τον Ιούνιο του 2015, στην Αγία Πετρούπολη, ανέτρεξε στον μύθο του Οδυσσέα, που αναζητούσε διάφορα λιμάνια.
Άρα, ο Αλέξης μας σε αυτήν την πορεία του προς την Ιθάκη, γνώριζε άριστα τι θα αντιμετωπίσει. Άλλωστε, ως σύγχρονος Χείρων*, ο Β.Βενιζέλος τον είχε προειδοποιήσει τι τον περιμένει. (Αυτό δεν γράφεται...).
Έτσι λοιπόν,για να μην τον παρασύρουν αυτές οι φωνές, που γνώριζε την ύπαρξη τους, κάλεσε τον Βούτση, τον Φλαμπουράρη, τον Παππά και τα άλλα παιδιά, να του βουλώσουν τ΄αυτιά και να τον δέσουν στο κατάρτι.
Οι άλλοι σύντροφοι του, ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, ο Ήσυχος κλπ, που υπέκυψαν στο «μελωδικό τραγούδι», έκτοτε αγνοούνται.
Επειδή οι βαθυστόχαστες δηλώσεις του πρωθυπουργού προκαλούν νέα ερωτήματα, πριν καν απαντηθούν τα προηγούμενα, τίθεται από αυτές και το εξής ζήτημα: αφού ο Αλέξης γνώριζε τι τον περιμένει, γιατί ενέπλεξε την χώρα σε αυτήν την περιπέτεια;
Επιπροσθέτως, η γνώση της ύπαρξης των Σειρήνων, καταρρίπτει το επιχείρημα της αυταπάτης. Επειδή η αυταπάτη προϋποθέτει άγνοια κινδύνου, εξυπακούεται πως κάποιος που γνωρίζει, δεν αυταπατάται ποτέ. Απλώς είναι ανόητος. Ή απατεώνας. Ή ο λογογράφος του δεν ξέρει τι γράφει. ( Θέλω να πιστεύω πως συμβαίνει το τελευταίο.)
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο πρώτες λέξεις της πρωθυπουργικής φράσης. «Πολλές φορές». Εμείς γνωρίζουμε μόνον μια. Τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και ο Οδυσσέας σύμφωνα με τον Ομηρο, μια φορά δέθηκε στο κατάρτι.
Ο Αλέξης μας πότε ξαναδέθηκε; Και γιατί; Αφού γνώρισε άπαξ την μουσική των Σειρήνων, γιατί να ξανα-υπέκυπτε; Αδύνατος χαρακτήρας; Του άρεσε το δέσιμο; Κάτι άλλο;
Βλέπουμε λοιπόν πώς από μια φράση του Αλέξη Τσίπρα γράφεται ένα άρθρο 530, περίπου, λέξεων.
Τον ευχαριστώ θερμά.
*Σύμφωνα με τον μύθο, πριν από τον Οδυσσέα πέρασε από τις Σειρήνες και ο Ιάσων, αφού πρώτα τον είχε προειδοποιήσει ο Χείρωνας.