Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο;

Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο;

Του Δημήτρη Κουρέτα*

Αν ήμουνα υπουργός Γεωργίας σε μια χώρα που έχει προϊόν τη φέτα θα κυκλοφορούσα κάθε μέρα με ρούχα που θα έγραφαν:

«Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο που έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie; Η ΦΕΤΑ» και στο πίσω μέρος της μπλούζας «Δεν με νοιάζει η συμφωνία με την Ιαπωνία για τη φέτα». Και θα υποχρέωνα και τους υπαλλήλους του Υπουργείου να φοράνε τέτοια μπλουζάκια.

Θυμάστε πριν λίγους μήνες που σφάζονταν τα κόμματα για το ποιος ευρωβουλευτής είναι περισσότερο Έλληνας; Η αιτία ήταν η φέτα και η συμφωνία CETA. Κάτι τέτοιο θα γίνει και τώρα για τη συμφωνία με την Ιαπωνία για τη φέτα. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί πετύχαμε επιτέλους συμφωνία προστασίας του ονόματος Φέτα στην Ιαπωνία. Δεν μας λένε όμως ότι η Ελλάδα εξάγει φέτα αξίας συνολικά 250 εκατ. Από τα οποία το 91% εντός ΕΕ που έτσι και αλλιώς προστατεύεται και στην Ιαπωνία το αστρονομικό ποσό των 120.000 ευρώ. Φοβερό ε;

Αξίζει όμως να μαλώνουμε για κάτι που είναι δικό μας και είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο, αλλά δεν τo ξέρουμε ούτε στην Ελλάδα;

Για να δούμε το γιατί.

1. Τα προβλήματα που έχει πολύς κόσμος με την πέψη του αγελαδινού γάλακτος και αγελαδινού τυριού, και την βαρυστομαχιά, δεν υπάρχουν με τη φέτα που είναι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

2. Η Ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά στα παιδιά) γιατί δεν μπορούμε να το συνθέσουμε. Επίσης η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την καλή υγεία μας. Συνδυάζοντας και τα δύο με την κατανάλωση φέτας, έχουν δείξει κλινικές μελέτες, φτιάχνουμε ισταμίνη που μας βοηθάει στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωστής φλεγμονώδους αντίδρασης. Δηλαδή βελτιώνουμε το αμυντικό μας σύστημα.

3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προϊόντα όπως η φέτα βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ σε διαβητικούς ασθενείς αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης.

4. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο βοηθάει τη λειτουργία των οστών, των μυών, και των νεύρων. Ίσως όπως κανένα άλλο μέταλλο.

5. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης Α, που βοηθάει στην όραση, στην αναπαραγωγή και στην άμυνα του σώματος.

Έτσι λοιπόν μια μικρή μερίδα 85 γραμ. μας δίνει 14 γραμ. πρωτεΐνης, το 74% της βιταμίνης Β2 που θέλουμε τη μέρα, το 42% της βιτ. Β12, το 75% του ασβεστίου και το 50% του φωσφόρου.

Σε συνεργασία λοιπόν με τη ανύπαρκτη τόσα χρόνια Διεπαγγελματική Φέτας θα φτιάχναμε για εξαγωγή χιλιάδες τόνους μικρές μερίδες φέτας των 100 γραμ. με τις ακόλουθες επισημάνσεις υγείας για τη φέτα σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό 432/2012 για τους ισχυρισμούς υγείας:

α. συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία των μυών
β. συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων
γ. συμμετέχει στη φυσιολογική ανάπτυξη των δοντιών στα παιδιά
δ. Συμβάλλει στα φυσιολογικά οστά
ε. Συμβάλλει στην φυσιολογική όραση

και καμιά 20αριά ακόμη ισχυρισμούς υγείας, οι οποίοι θα εκτόξευαν τη φέτα σε διεθνείς αγορές στην ΕΕ. Ισως το κάνουν οι ξένοι σύντομα, εισάγοντας τη δική μας φέτα σε μεγάλες συσκευασίες και μεταμορφώνοντας την.*

*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης