Του Δημήτρη Καμπουράκη
Η κατασκευή θεωριών είναι εύκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι αυτές να ισχύουν κιόλας. Να μην τρώνε τα μούτρα τους μόλις βρεθούν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα. Βεβαίως, όταν η πραγματικότητα αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί στα σχέδια μας, τότε το μόνο που μας απομένει είναι να φτιάχνουμε θεωρίες-μπούρδες και ν' αρχίσουμε τις προσευχές στον Θεό.
Αυτό λοιπόν κάνουν και οι Συριζαίοι. Ξεκινώντας από το απόλυτο μηδέν και δίχως το παραμικρό στοιχείο να συναινεί στα συμπεράσματα τους, ως άλλοι αλχημιστές του μεσαίωνα, έφτιαξαν ξαφνικά την θεωρία της διαχειρίσιμης ήττας τους στις ευρωεκλογές. Έτσι, στα καλά του καθουμένου, κάποιοι στο Μαξίμου αποφάσισαν ότι ο Σύριζα στις ευρωεκλογές θα χάσει από την ΝΔ το πολύ με τέσσερις ως πέντε μονάδες. Κι έπειτα κατέληξαν ότι στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο το παιχνίδι παίζεται.
Εντάξει, θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε ως ανέκδοτο και να γελάσουμε, όμως δεν μπορώ να βλέπω γύρω μου διάφορους συναδέλφους και φίλους που με τόση ευκολία τρώνε αμάσητη κάθε σαχλαμάρα που εκπορεύεται απ' το Μαξίμου. Η ευπείθεια και η προθυμία τους με εξοργίζει. Τι διάβολο, δεν σκέφτονται καθόλου ή απλώς μετατρέπουν την επιθυμία τους σε βεβαιότητα σαν μικρά παιδάκια που δεν είναι ικανά να κάνουν χρήση του ορθού λόγου και καταφεύγουν στην επίκληση της μαγείας;
Πρώτον, από πού προκύπτει ότι η διαφορά ΝΔ – Σύριζα στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι τέσσερις με πέντε μονάδες; Από πουθενά. Έτσι αυθαιρέτως το αποφάσισαν. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την διαφορά των δύο κομμάτων να κυμαίνεται ανάμεσα στις οκτώ και δέκα μονάδες. Τρεις δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο δημοσιεύονται την βδομάδα και η διαφορά επιμένει εκνευριστικά στα ίδια επίπεδα, παρά την εξάντληση των επιδοματικών πολιτικών που είχαν στην φαρέτρα τους. Αυτοί όμως αποφάσισαν ότι θα κατέβει ξαφνικά στις τέσσερις μονάδες.
Δεύτερον, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι έχουν την μαγική συνταγή να κατεβάσουν την σημερινή διαφορά σαν να ήταν χοληστερίνη που θα υποχωρήσει μετά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πούθε προκύπτει ότι αυτή η διαφορά είναι διαχειρίσιμη; Και πάλι από πουθενά. Με ποια λογική, μια υποτιθέμενη διαφορά πέντε μονάδων στις ευρωεκλογές θα μηδενιστεί σε εθνικές εκλογές μετά από πέντε μήνες; Υπάρχει παρόμοιο ιστορικό παράδειγμα; Όχι, το ακριβώς αντίθετο διδάσκει η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Υπάρχει κάποια δημοσκοπική απόκλιση ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, ώστε να δικαιολογεί τέτοια βεβαιότητα; Και πάλι όχι.
Οπότε, που βασίζουν αυτές τις θεωρίες που με τόση ευκολία διακινούν; Εδώ ο φιλικός τους τύπος πανηγύριζε προχθές διότι σε δημοσκόπηση της Prorata, η διαφορά ΝΔ – Σύριζα ήταν 4,5 μονάδες στις ηλικίες 18-35 ετών. Μα αν μπει όλο το ηλικιακό φάσμα, η διαφορά θα φθάσει προφανώς στο 8-9%, γι αυτό άλλωστε απομόνωσαν τις νεαρότερες ηλικίες όπου ο Σύριζα πάει κάπως καλύτερα.
Τέλος πάντων, εμένα δεν μ' ενοχλεί τόσο η κατά συρροή κατασκευή από το Μαξίμου ανεδαφικών θεωριών. Χάνουν οι άνθρωποι και λογικό είναι να το παλεύουν με νύχια, δόντια και σαχλές προβλέψεις. Μ' ενοχλεί κυρίως μια μάζα ανθρώπων που ενώ θα 'πρεπε να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα γύρω τους, καταφεύγουν σε μαγικά ραβδιά σαν νεράιδες ταινιών του Ντίσνεϊ.
Και βρε αδερφέ, καμιά φορά είναι προτιμότερο να ομολογούμε την πραγματικότητα που αντικρίζουμε, παρά να ξεφτιλιζόμαστε γράφοντας ανεδαφικές ασυναρτησίες. Γράψτε ότι η απόφαση του Αλέξη να πάει σε εκλογές τον Οκτώβρη είναι απολύτως λογική, με βάση το προαιώνιο δόγμα ότι κανένας πρωθυπουργός δεν πάει σε πρόωρες εκλογές που θα χάσει. Όλα τα άλλα «διαχειρίσιμα» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά…