Δεν θέλω να πω κάτι άσχημο για την ανθρώπινη φύση, αλλά όλα συνηθίζονται. Και ο πόλεμος και οι θάνατοι και τα κρούσματα και οι ξαπλωμένοι στην εντατική. Θυμηθείτε με τι αγωνία κοιτάζαμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων πριν δυο χρόνια, δείτε και πως αντιδρούμε σήμερα. Μετά από τέσσερις βδομάδες αρχίζω να βλέπω τα ίδια σημάδια και για το Ουκρανικό. «Παίξτε ρε παιδιά στις τηλεοράσεις και κάτι άλλο, μπουχτίσαμε από πόλεμο» μου λένε στον δρόμο.
Θα μου πείτε ότι σε τούτη τη χώρα έχουμε προϊστορία μπουχτίσματος από την ευμάρεια. Πριν όχι πολλά χρόνια, τόσο πολύ είχαμε σιχαθεί τα 4x4 στα γκαράζ μας, τις αστακομακαρονάδες, την πλήρη απασχόληση και την απέραντη ρευστότητα, που (το 2008) κάψαμε την Αθήνα για να ξεσπάσουμε και να διασκεδάσουμε την ανία μας. Τώρα δεν θα βαρεθούμε να βλέπουμε διαρκώς βομβαρδισμένες πολυκατοικίες και εικόνες εκρήξεων από drowns;
Οπότε σας ενημερώνω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πούμε ένα «άι σιχτίρ» στις εικόνες του πολέμου και της προσφυγιάς, για να ξαναγυρίσουμε στον Φιλιππίδη, στον Λιγνάδη και στο μυστήριο των τριών νεκρών παιδιών της Πάτρας. Δυο πράγματα αγαπάμε με πάθος εδώ στην Ελλάδα. Τον Πούτιν και να παριστάνουμε τους Σέρλοκ Χομς. Όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται. Α συγγνώμη, υπάρχει κι ένα τρίτο. Τα κρατικά επιδόματα. Κι σ’ αυτό είμαστε εξπέρ και αχόρταγοι.
Θα αναρωτηθείτε, τι νόημα έχουν αυτά που γράφω. Έχουν, διότι το σημερινό σφίξιμο που βλέπουμε στα πρόσωπα και στις ψυχές των ανθρώπων γύρω μας, αυτή εξόφθαλμη ανασφάλεια που καθορίζει σήμερα τη σκέψη του μέσου Έλληνα, δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ. Μόλις εμφανιστεί μια διάδοχη κατάσταση στην Ουκρανία και μόλις ανοίξει ο καιρός, πάμε για άλλα. Το μόνο που θα μείνει να μας αγαναχτεί θα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, που θα χουμε ξεχάσει και τον λόγο της αύξησης του.
Οπότε, εκεί στο Μαξίμου που κάνουν τους σχεδιασμούς επί χάρτου, καλά θα κάνουν να μην υποθέτουν ότι και του χρόνου τέτοιο καιρό ο Έλληνας θα σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται σήμερα. Ούτε ότι θα φοβάται όσο φοβάται σήμερα. Δεν λέω να πάνε σε εκλογές τώρα, απλώς ας έχουν επίγνωση ότι είναι λάθος να κάνουν προβολή των σημερινών δεδομένων σε δώδεκα μήνες. Αν το κάνουν, θα πέσουν έξω.