Της Μαίρης Βενέτη
Παρά την σχετική αισιοδοξία ότι λίαν συντόμως θα έχουμε την ολοκλήρωση της περιβόητης Φάσης 1 της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, το γεγονός ότι το τελευταίο και πιο κρίσιμο κομμάτι των εμπορικών συνομιλιών που αφορά τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καν ξεκινήσει, καθιστά την εμπορική διαμάχη -και το κόστος των δασμών που έχει επιφέρει- σίγουρη κληρονομιά-βαρίδι του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η στήλη ήδη από τον Ιούνιο
https://www.liberal.gr/apopsi/Agora-omologon-pos-i-emporiki-emploki-auxanei-ton-pistotiko-kinduno-/253136
είχε εκφράσει την άποψη ότι καθώς η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ υπήρξε στην ουσία από τους πιο βασικούς παράγοντες της ανάπτυξης της Κίνας, είναι λογικό να καθίσταται πολύ δύσκολο για την Κίνα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους όρους της Ουάσινγκτον, χωρίς να αισθανθεί «ρακένδυτη».
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσφέρουν σαν μόνο αντάλλαγμα την κατάργηση των δασμών που επέβαλαν στην έναρξη της εμπορικής διαμάχης!
Πράγματι, διανύουμε πλέον τον τελευταίο μήνα του 2019 και ακόμα περιμένουμε την υπογραφή της εύπεπτης Φάσης 1, χωρίς να έχουν καταπιαστεί οι δύο οικονομίες με το φλέγον θέμα των πατεντών και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όλοι βέβαια είναι εφησυχασμένοι προς το παρόν, καθώς η πολιτική αθρόας ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες κατόρθωσε να συγκρατήσει σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις την επιβράδυνση κατά τους δύο τελευταίους μήνες.
Για παράδειγμα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιο ισχυρή απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν την εβδομάδα που μας πέρασε το φως της δημοσιότητας.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το γ΄ τρίμηνο, σε προσαρμοσμένη βάση για εποχικές διακυμάνσεις και τον πληθωρισμό, με την αρχική μέτρηση να είναι στο 1,9%, ενώ κατά τη μέτρηση του προηγούμενου τριμήνου το ΑΕΠ είχε εμφανίσει άνοδο 2,0%.
Από το μέτωπο της Ευρωζώνης, απροσδόκητα μεγάλη ανάκαμψη παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο, χάρη σε περισσότερη αισιοδοξία στον τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για τις 19 χώρες του ευρώ σκαρφάλωσε στις 101,3 μονάδες από 100,8 τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Από το κινεζικό μέτωπο τώρα , αίσθηση προκάλεσε η δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων του ΑΕΠ, καθώς η Κίνα αναθεώρησε προς το καλύτερο τα στοιχεία του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2018 κατά 2,1%, στα 13,08 τρισ. δολάρια.
Οι επενδυτές φυσικά περιμένουν με αγωνία εάν η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 6,6% το 2018 θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω. Και αυτό, γιατί η αναθεώρηση παλαιότερων προβλέψεων επί τα χείρω, θα ενισχύσει τον πιο πρόσφατο ρυθμό ανάπτυξης.
Έντονα σημάδια στρες στον τραπεζικό κλάδο της Κίνας
Με την υπόσχεση να επανέλθουμε αύριο με ένα σύντομο σχολιασμό περί της «χρυσόσκονης» των αναθεωρήσεων του ΑΕΠ, ας προχωρήσουμε σε κάποιες ανακοινώσεις που παρέμειναν εντέχνως στα «ψιλά» γράμματα της δημοσιότητας.
Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ εν μέσω δασμών και παγκόσμιας επιβράδυνσης προσπαθεί να ισορροπήσει εδώ και μήνες ανάμεσα σε δύο στόχους, που εκ των πραγμάτων ο ένας αναιρεί τον άλλον.
Από τη μια προσπαθεί να ενισχύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέσω του μετασχηματισμού της από μια εξαγωγική, σε μία οικονομία βασισμένη στην εσωτερική κατανάλωση και από την άλλη να αποθαρρύνει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Αυτή η προσπάθεια όμως έχει ένα κόστος.
Την επιδείνωση της κατάστασης των μικρότερων τραπεζών και των περιφερειακών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες χρειάζονται κατεπειγόντως την στήριξη του Πεκίνου.
Τον Μάιο είχαμε τα πρώτα καμπανάκια
https://www.liberal.gr/apopsi/Agora-omologon-pos-i-emporiki-emploki-auxanei-ton-pistotiko-kinduno-/253136
Ο όμιλος Neoglory Holding Group με μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα και λιανικό εμπόριο που «έχασε» πληρωμές σε δάνεια 7 δισ. γουάν το 2019 και η China Minsheng Investing Goup - η κινέζικη εκδοχή της JPMorgan Chase &Co- είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που σόκαραν τους ομολογιούχους.
Τα κακώς κείμενα απ'ότι φαίνεται συνεχίζονται.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια αναδιάταξη χρεογράφων από τον όμιλο Tewoo, έναν κρατικό trader εμπορευμάτων, που έχει εκφράσει ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις στην περιοχή του Tianjin, όπου είναι η έδρα του.
Οι ανησυχίες μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο, καθώς η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα αυτά μειώθηκε εκ νέου τον Μάιο, όταν οι ρυθμιστικές Αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο μιας από τις τράπεζες στην εσωτερική Μογγολία, καταλογίζοντας ζημίες σε ουκ ολίγους πιστωτές, ενώ προχώρησαν σε οργανωμένες διασώσεις για άλλα δυο παρόμοια πιστωτικά ιδρύματα.
Στην ετήσια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας περιέγραψε 586 από τις σχεδόν 4.400 τράπεζες της χώρας ως «υψηλού κινδύνου», λίγο περισσότερες από πέρυσι.
Το πιο ανησυχητικό όμως σημείο της Έκθεσης είναι εκείνο που εντοπίζει τους κινδύνους από την αύξηση της μόχλευσης των καταναλωτών.
Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος αυξήθηκε στο 99,9% το 2018 από 93,4% το προηγούμενο έτος.
Η απομόχλευση παραμένει επί της ουσίας μακρινός στόχος για όλους τους κρίκους της οικονομίας της Κίνας, με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να πρέπει να βελτιώσει τους δίαυλους ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, στηρίζοντας την αύξηση κεφαλαίων των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες έχουν πληγεί από συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και από τα αυξανόμενα επίπεδα δανεισμού.
Η μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα για δάνεια ενός έτους στις τράπεζες, αρχές Νοεμβρίου -μείωσε το επιτόκιο στα δάνεια ενός έτους κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,25% από 3,30%- αν και μικρή, καθησύχασε ως ένα βαθμό τις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.
Θα καταφέρει όμως η ρευστότητα αυτή να εισέλθει στην πραγματική οικονομία;
Ή θα ακολουθήσει και αυτή τον δρόμο που έχουν δείξει οι δυτικές οικονομίες, ή μήπως καλύτερα να πούμε οι παγκόσμιες χρηματαγορές;
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.