Ο Αναστάσιος Μαυρίδης, δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, τοποθετεί το θέμα της διαφάνειας πολύ ψηλά. Δημιούργησε μάλιστα μια ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας, οι δημότες μπορούν να παρακολουθούν μηνιαίως τις ταμειακές ροές και την πορεία του προϋπολογισμού. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως ο Δήμος του πρωταγωνιστεί σε πολλές οικονομικές κατηγορίες αξιολόγησης.
Ο κ. Μαυρίδης, λίγο καιρό μετά την επανεκλογή του, μας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του δήμου του. Δηλώνει μάλιστα την πίστη του ότι η νέα κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης : “Πιστεύω ότι η νέα Κυβέρνηση θα στηρίξει έμπρακτα την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Δήμων”.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Επανεκλεγήκατε Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κ. Μαυρίδη, οπότε θα έχετε ακόμη 4 χρόνια την διοίκηση του Δήμου σας. Ποια θα είναι τα επόμενα έργα σας και γενικότερα η στρατηγική σας για την επόμενη θητεία σας;
Οι συμπολίτες μας ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους και μας ζήτησαν να συνεχίσουμε το έργο μας. Στη νέα θητεία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ορμή, με την ίδια προσήλωση στη χρηστή διοίκηση και στην αναζήτηση συναινέσεων, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, σύμφωνα με την εντολή που πήραμε από τους συμπολίτες μας. Κτίζουμε πάνω στα «θεμέλια» που βάλαμε κατά την προηγούμενη θητεία. Από τη στιγμή που πετύχαμε την οικονομική αυτοδυναμία, πρωταγωνιστής στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης είναι πλέον η καθημερινότητα και η νέα γενιά του Δήμου μας.
- Με 14 στις 33 έδρες του δημοτικού συμβουλίου, ανησυχείτε πως θα συναντήσετε αντιστάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο σας;
Κύριε Ράπτη, εμείς θα αναζητήσουμε συναινέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, που με χαμηλότερο ποσοστό στις εκλογές είχαμε την πλειοψηφία στο συμβούλιο. Δεν έχει να κάνει με τους συσχετισμούς στο δημοτικό συμβούλιο, που μεταβλήθηκαν λόγω της απλής αναλογικής, αλλά από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την αυτοδιοίκηση.
- Πάμε λίγο τον χρόνο πίσω. Ποια θεωρείτε τα 5 προηγούμενα χρόνια που διοικήσατε τον δήμο ως σημεία ορόσημα της θητείας σας;
Η οικονομική εξυγίανση ήταν το μεγάλο στοίχημα της πρώτης θητείας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 δώσαμε έναν διαρκή αγώνα για αυτό τον σκοπό, σε µία δύσκολη για τη χώρα περίοδο εν µέσω capital controls και εργαστήκαμε σκληρά για έναν Δήμο οικονομικά αυτοδύναμο. Προχωρήσαμε στην αναχρηµατοδότηση των δανειακών µας υποχρεώσεων, που ήταν μια απόφαση – ορόσημο για τον Δήμο μας, εξορθολογήσαμε τις δαπάνες λειτουργίας µας, δώσαμε αξία σε κάθε ευρώ που καταβάλει ο φορολογούμενος πολίτης. Το γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος αυτής της περιόδου να μπορούμε να χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα για την οδοποιία, για τα πεζοδρόμια και για τα σχολικά μας συγκροτήματα, ήταν επίσης σημαντικός σταθμός της θητείας μας.
Ως ορόσημο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω επίσης την ολοκλήρωση του Πολυχώρου Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής στη Λυκόβρυση, που αλλάζει την όψη της περιοχής, αλλά και την αγορά ενός απορριμματοφόρου, για πρώτη φορά μετά το 2003 από ίδιους πόρους, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας.
- Έχετε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους δημότες να παρακολουθούν μηνιαίως την πορεία του προϋπολογισμού και τις ταμειακές ροές. Από άποψης διαφάνειας αυτό είναι μια καλή πρακτική. Γνωρίζετε αν την αξιοποιούν οι δημότες σας αυτή την δυνατότητα ή έχετε διαπιστώσει πως δεν ενδιαφέρονται για αυτό;
Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε δυνατότητες στους δημότες μας να παρακολουθούν τον τρόπο που δουλεύει ο Δήμος. Για αυτό δημιουργήσαμε καινούργιες ιστοσελίδες του Δήμου και των Νομικών μας Προσώπων, για αυτό δημοσιοποιούμε τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με μηνιαία συχνότητα καθώς και τους ισολογισμούς του Δήμου. Για αυτό τον λόγο επίσης έχουμε δημιουργήσει πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες σταδιακά μαθαίνουν αυτές τις δυνατότητες και τις αξιοποιούν. Ιδίως η νέα γενιά.
- Η προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα άμεσα και τα επόμενα χρόνια. Εσείς μειώσατε το ενεργειακό αποτύπωμα του δήμου σας και με ποιους τρόπους κ. Μαυρίδη;
Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος είναι οριζόντια προτεραιότητα σε όλες μας τις δημοτικές πολιτικές. Ξεκινήσαμε την τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED και θα συνεχίσουμε στη νέα θητεία. Στην περίπτωση του νέου Πολυχώρου στη Λυκόβρυση αξιοποιήσαμε το κονδύλι των απρόβλεπτων δαπανών, ώστε να εγκαταστήσουμε σύστημα γεωθερμίας στις κολυμβητικές δεξαμενές και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε όλο τον χώρο. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα στον σχεδιασμό κάθε νέου έργου.
- Η τοπική αυτοδιοίκηση όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε πυλώνα ανάπτυξης. Θεωρείτε πως κάθε Δήμος μπορεί σε λίγο καιρό να είναι ενεργειακά αυτόνομος και να έχει οικονομική αυτοτέλεια;
Εμείς προσπαθούμε να πλησιάσουμε αυτούς τους στόχους με το ισχύον πλαίσιο και θα το κάναμε σε κάθε περίπτωση γιατί αυτής της νοοτροπίας είμαι και εγώ και οι συνεργάτες μου. Δεν είναι όμως όλοι οι Δήμοι ίδιοι. Πρέπει να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις και να δοθούν κίνητρα ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν προς την ενεργειακή αυτονομία και την οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να επιτελέσει τον ρόλο της ως πυλώνας ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η νέα Κυβέρνηση θα στηρίξει έμπρακτα την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Δήμων.
- Γραφειοκρατία και λειτουργία των δήμων. Έλλειψη καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού και σύγχρονες προκλήσεις. Μειωμένοι πόροι και αύξηση αναγκών. Τι απαντάτε σε όλα αυτά κ. Μαυρίδη;
Για τη γραφειοκρατία κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας. Έχουμε ψηφιοποιήσει μεγάλο μέρος των αρχείων μας με σκοπό την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ εγκαταστήσαμε πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων που έχει στόχο ακριβώς τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Επιπλέον, προωθούμε και επεκτείνουμε τη λειτουργία της εφαρμογής citify, προχωράμε στην έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας δημότη, ώστε να είναι δυνατή η λήψη εγγράφων και πιστοποιητικών από τον Δήμο ηλεκτρονικά. Για το στελεχικό δυναμικό και τους μειωμένους πόρους, αλλά και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε στην επαφή με το υπόλοιπο δημόσιο, επίσης πρέπει να απευθυνθούμε προς τη νέα κυβέρνηση.
- Αναδειχθήκατε “πρωταγωνιστής” Δήμος στην οικονομική διαχείριση σύμφωνα με τον δείκτη αποτελεσματικότητας των δήμων. Πως το καταφέρατε αυτό δήμαρχε;
Ο Δήμος μας ήταν πρώτος στην οικονομική διαχείριση ανάμεσα στους μεγάλους αστικούς Δήμους για το 2016 και για το 2017, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, ενώ βρέθηκε σε πολύ υψηλές θέσεις και σε άλλες υποκατηγορίες. Στην υποκατηγορία «δαπάνες για επενδύσεις ως ποσοστό των συνολικών δαπανών», όπου επιβραβεύονται οι Δήμοι που αφιέρωσαν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών τους δαπανών για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές ο Δήμος Λυκόβρυσης- Πεύκης κατετάγη 2ος. Στην υποκατηγορία «Απόκλιση των δαπανών για επενδύσεις», που επιβραβεύει τη μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες που αφορούν επενδύσεις, δηλαδή τήρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με την κατάρτιση του προϋπολογισμού τους έναντι των δημοτών τους για την υλοποίηση έργων ήμασταν 4οι. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και μεθοδικότητα, τόσο από τους αιρετούς, όσο και από τις υπηρεσίες μας προκειμένου να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
- Στο επιχειρησιακό σας πρόγραμμα 2014-2019 αναφέρεστε σε υλοποίηση έργων ανάδειξης και προστασίας των δασών του δήμου σας; Έγινε αυτό και σε ποιο βαθμό;
Τα δάση μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε, για αυτό θωρακίζουμε θεσμικά και προστατεύουμε τις δασικές μας περιοχές. Αυτό κάναμε με το Δάσος Μορέλλα, το οποίο με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε δασική έκταση και τέθηκε εκτός σχεδίου πόλης. Παρακολουθούμε επίσης την ανάρτηση των δασικών χαρτών για το δάσος Κάσδαγλη και το δάσος Αργύρη με σκοπό να προασπίσουμε το σύνολο των δασικών μας περιοχών. Ταυτόχρονα επενδύουμε στο πράσινο, έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες φυτεύσεις και δενδροφυτεύσεις, καθώς θεωρούμε ότι είναι ο κύριος παράγοντας για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
- Στο ίδιο πρόγραμμα διαβάσαμε και για διάφορες απαλλοτριώσεις και την μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους. Φαινόμενο που συναντάται σε αρκετούς δήμους που έχουν σχέδιο αξιοποίησης τους αλλά δεν μπορούν τελικά να κάνουν τίποτα και βλέπουμε κτίρια ερειπωμένα να παραμένουν στην ίδια κατάσταση χρόνια λες και ο χρόνος από μόνος του θα λύσει το πρόβλημα.
Σε αυτό τον τομέα θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Η αξία των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων στην καθημερινή ζωή του πολίτη είναι σημαντική, έχουμε καταθέσει στον μητροπολιτικό σχεδιασμό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης, ολοκληρώσαμε τον Πολυχώρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής και, όπως ανέφερα προηγουμένως θωρακίζουμε τα δάση μας.
Στόχος μας είναι ο εξωραϊσμός των χώρων της παλιάς βιομηχανικής περιοχής, και λέω παλιάς καθότι σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι είναι εγκαταλελειμμένο. Η πρότασή μας για απόδοση εμπορικών χρήσεων σε αυτήν την περιοχή πιστεύω ότι θα δώσει το έναυσμα για την μετεξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο πόλο προόδου και ανάπτυξης του Δήμου μας, με τη δημιουργία νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων με κοινωφελείς χρήσεις και την παράλληλη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, στόχος μας για την επόμενη θητεία είναι η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας Πευ?κης.
Επιπλέον μέσα στα επόμενα χρόνια σχεδιάζουμε την ήπια ανάπλαση της παραρεμάτιας περιοχής της Πύρνας, και τέλος την απένταξη του κτήματος του ΕΘΙΑΓΕ (ακίνητο 98 στρεμμάτων) από τον κατάλογο των ακινήτων προς πώληση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε το ακίνητο για τη δημιουργία χώρων αναψυχής, αθλητισμού, αλλά και τη λειτουργία Μουσείου Οίνου και Αµπέλου, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα και την ιστορική μνήμη της περιοχής.
- Τοπική αγορά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ποιες οι δράσεις σας για να τονώσετε τα πεδία αυτά;
Είναι άλλος ένας τομέας, που μπαίνει σε προτεραιότητα στη νέα θητεία. Μεταξύ άλλων σχεδιάζουμε τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Οδηγού Πόλης (city app) σε εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι η ολοκλήρωση κάποιων βασικών υποδομών που τροφοδοτούν την τοπική ανάπτυξη. Στην περίπτωση της Λυκόβρυσης ένα τέτοιο έργο ήταν ο νέος Πολυχώρος της Λυκόβρυσης, που αλλάζει την εικόνα όλης της περιοχής. Και όπως ανέφερα με τον νέο Πολεοδομικό Σχέδιο επιδιώκουμε την προσέλκυση ηπιότερων χρήσεων που θα βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης της παλιάς βιομηχανικής ζώνης με στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς.
Στη Δημοτική Ενότητα Πεύκης ο μεγάλος στόχος για την επόμενη θητεία είναι η διαμόρφωση Κεντρικής Πλατείας Πεύκης (πρώην οικόπεδο Πέρρου).
Με την πρόοδο των εργασιών του Μετρό και την αναμενόμενη επέκταση στην Πεύκη, σύμφωνα µε τα σχέδια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, είναι αναγκαία η διαμόρφωση της πλατείας µε δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ο Δήμος µας λαμβάνοντας υπόψη την προμελέτη που έχει συνταχθεί τα προηγούμενα χρόνια προχωράει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή του έργου. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουμε τη στάθμευση και την προσβασιμότητα, ενώ μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την τοπική αγορά.
- Τέλος, διαχείριση απορριμμάτων και καθαριότητα συνολικά. Πρώτον, ποια είναι η γνώμη σας για το σύστημα διαλογής στη πηγή και δεύτερον, έχετε όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να παραμένει καθαρή η πόλη σας κ. Μαυρίδη;
Όχι, δεν έχουμε όλο τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε, αλλά μπορούμε πλέον να τον αποκτήσουμε. Επί χρόνια βασιζόμασταν στην προσπάθεια των εργαζομένων, ενώ υστερούσαμε σε εξοπλισμό. Πρόσφατα, κατορθώσαμε να αποκτήσουμε 220 κάδους και να προμηθευτούμε ένα νέο απορριμματοφόρο αξίας 180.000€. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί 16 χρόνια. Και δεν σταματάμε εδώ, καθώς προχωράμε στην αγορά? ενός ακόμα νέου απορριμματοφόρου και ενός σαρώθρου για τον καθαρισμό? των οδών.
Μέσα στην επόμενη θητεία προχωράμε μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό? του συστήματος συλλογής των απορριμμάτων με την εγκατάσταση υπογείων κάδων σε επιλεγμένες περιοχές, στην τόνωση της ανακύκλωσης με την συνεχή? επέκταση των 10 διαφορετικών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών που ήδη λειτουργούν στην πόλη. Ο στόχος είναι να δώσουμε όλες τις δυνατότητες στους πολίτες, προκειμένου να κάνουν διαλογή στην πηγή και με τη δική τους συμβολή να κρατήσουμε την πόλη καθαρή. Άλλωστε, αυτό τον στόχο έχει η εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιούμε με σύνθημα: «καθαρά για σένα».