Ας πιστέψουμε την καλή εκδοχή…

Του Γιάννη Παντελάκη

Στην Τουρκία, η δημοσιογραφία, οι δημοσιογράφοι και η ελευθεροτυπία βρίσκονται υπό διωγμό. Όχι μόνο την εποχή αυτή, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που συμβαίνει αυτήν την εποχή είναι πως επιχειρείται η πολιτική χειραγώγηση του δημοσιογραφικού ομίλου ΖΑΜΑΝ (ακόμα και με εισβολή της αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας), ενώ δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διόρισε διαχειριστές σε δυο εφημερίδες του ομίλου και ένα πρακτορείο ειδήσεων. Αυτήν την εποχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει κατά την επίσκεψή του εκεί, να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των πρακτορείων ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ανατολού!

Είναι προφανές ότι στις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα όταν αφορά σε επισκέψεις υψηλού επιπέδου παραβλέπονται κάποια σημαντικά θέματα στ'' όνομα της διπλωματίας ή των λεγόμενων καλών σχέσεων που δεν επιθυμούν να ταραχτούν. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι πως δεν σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια εποχή που η λογοκρισία στη γείτονα έχει κορυφωθεί, ν'' ακυρώσει (έστω με κάποιο διπλωματικό πρόσχημα) μια κίνηση τέτοιου ισχυρού συμβολισμού όπως η συνεργασία δυο κρατικών μέσων ενημέρωσης (αλλά και της ΕΡΤ με την αντίστοιχη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας).

Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός δημοσιογράφων που να μην έχει καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. Μόλις προχθές, η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κατήγγειλε τις ωμές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ του συγκεκριμένου ομίλου και σκοπεύουν να φέρουν την υπόθεση στο συμβούλιο της Ευρώπης. Η γερμανική δημοσιογραφική ένωση αναφέρθηκε στο ατέλειωτο κλίμα εκφοβισμού, παρενοχλήσεων και διώξεων που επικρατεί στην Τουρκία για όσους δημοσιογράφους ασκούν κριτική. Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε για πολύ σοβαρή παρέμβαση καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου που δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ενώ δεκάδες ακόμα ήταν οι αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν πληροφορήθηκαν για καμιά από αυτές τις αντιδράσεις, ούτε καν για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ δεν έμαθαν η οποία στηλίτευσε το γεγονός δυο ημέρες πριν; Ούτε καν αυτή;

Η καλή εκδοχή αυτής της συμπεριφοράς του Α. Τσίπρα είναι να έπεσε για μια ακόμα φορά θύμα μειωμένης αντίδρασης αντανακλαστικών, άγνοιας ή ελλειπούς πληροφόρησης. Και να αθροιστεί κι αυτή σε διάφορες άλλες όπως η… παράδοξη αναφορά που έκανε στο ίδιο ταξίδι του, ότι «το casus belli είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του ''60»! Την κακή εκδοχή δεν θέλουμε να την πιστέψουμε…