Πήρα ένα mail  από τη Φλωρεντία…

Πήρα ένα mail από τη Φλωρεντία…

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Μου ήρθε χθες το πρωί ένα mail από τη Φλωρεντία. Το υπέγραφε κάποια κυρία Maria Luisa Stasi από το European University Institute. Κάτι μου θύμιζε το όνομα αλλά πιο πολύ κόλλησα στο «Ινστιτούτο»! Ευρωπαικό, ινστιτούτο, πανεπιστήμιο, Φλωρεντία… τώρα κατάλαβα. Ήταν από το περίφημο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας! Αυτό που εκπόνησε εκείνη την θρυλική μελέτη του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες…

Για να μην σε κουράζω, η κ. Stasi μου εξηγούσε πολλά σχετικά με τι νέες συνθήκες που προέκυψαν στην Ελλάδα, σχετικά με το τηλεοπτικό τοπίο. Ότι τίποτε πια δεν είναι το ίδιο και πως οι 4 τηλεοπτικές άδειες ήταν πράγματι, πολύ λίγες για τη ελληνική αγορά. Εκτός αυτού, δεν υπήρχε περίπτωση να διασφαλίσουν τον πλουραλισμό και την αντικειμενική ενημέρωση, αφού θα δημιουργούσαν μονοπώλια για κάποιους ημέτερους της κυβέρνησης. Επικαλούνταν μάλιστα, γι΄αυτό, την άποψη δύο «έγκριτων» Ελλήνων καθηγητών, του Πέτρο Ιωσηφίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και Δημήτριου Μπούκα, διδάκτορα (;) στο LSE…

Και καταλήγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, μου γράφει ότι το «Ινστιτούτο της Φλωρεντίας» προτείνει  πλεόν  7 άδειες και όχι 4!

Της απάντησα αμέσως: «Τζάμπα πληρώσαμε την προηγούμενη μελέτη; Τζάμπα έγινε ο κακός χαμός με τις τηλεοπτικές άδειες, τα δεκάδες εκατομμύρια που στριφογύριζαν πάνω από τα κεφάλια μας, τα «νταρκ ρουμς» με τους διαγωνιζόμενους σε καραντίνα,  τα βοσκοτόπια και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων;»

Το μεσημέρι, λίγο πριν γράψω το κείμενο, μου έστειλε αυτό: «Ε, ναι, έτσι ήταν τότε. Γιατί κι εμείς δεν ξέραμε καλά την ελληνική πραγματικότητα. Ούτε και ο compagno di partito Νikos την ήξερε. Κι εμείς κι εκείνος μάθαμε πολλά. Και τώρα ξέρουμε καλά ότι μπορείτε να έχετε 7 κανάλια και όχι 4».

Και ξαναστέλνω «Μα, το έλεγαν όλοι. Και οι παλιοί καναλάρχες και οι δημοσιογράφοι και οι διαφημιστές και τέλος πάντων, όποιος είχε μία στοιχειώδη σχέση με τα ΜΜΕ ή έβλεπε τι ισχύει σε άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και παρόμοιες συνθήκες τηλεθέασης. Στο κάτω κάτω, υπάρχει η ελληνική πολιτεία με τους θεσμούς της που έχει αρμοδιότητα να νομοθετήσει  περί αυτού και όχι ο υπουργός, με μοναδικό οδηγό τις δικές σας μελέτες. Έχουμε ΕΣΡ, για τέτοιες αποφάσεις. Και ΣτΕ και κανόνες ευνομούμενης χώρας. Εκείνοι ήταν υπεύθυνοι και όχι ο “compagno Nikos”».

H Maria Luisa Stasi έγινε έξαλλη. «Τι λέτε κύριε;» μου απάντησε, «εμείς οι Αριστεροί δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ποτέ αυτό που υπάρχει αλλά αυτό που θα θέλαμε να υπάρχει. Αν ήταν έτσι ο κόσμος θα παρέμεινε κυνικά άδικος για όλους. Πρώτα σχεδιάζουμε την αφήγηση, σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο και στη συνέχεια, αν αποτύχει, προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα. Μαθαίνουμε, δεν τα “ξέρουμε όλα”, όπως οι καπιταλιστές. Κι από τα λάθη μας, γινόμαστε καλυτεροι. Να, τώρα έχουμε έτοιμη τη μελέτη για 7 άδειες και όχι για δύο!»

Δεν ασχολήθηκα άλλο. Και το απόγευμα, είδα με έκπληξη, ότι  εκδόθηκε, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, η «πανηγυρική» απόφαση του ΕΣΡ που λέει ότι θα πρέπει να δοθούν επτά τηλεοπτικές άδειες!

Κάποιοι  έσπευσαν να αναρωτηθούν αν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς (ο compagnio di partito που λέγαμε πριν) θα αποδεχτεί την γνωμοδότηση του ΕΣΡ ή θα αντιδράσει. Τελικά, θα υπογράψει σήμερα την υπουργική απόφαση για να προχωρήσει η αδειοδότηση.

Δήλωσε μάλιστα, δικαιωμένος. Απ΄ό τι καταλαβαίνω, είναι θέμα χρόνου να αποκαλύψει ότι είχε ήδη προλάβει το ΕΣΡ η  «νέα μελέτη» του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Η «κ. Stasi» ήταν, πιο πάνω, ξεκάθαρη. Πρώτα προσπαθούμε με τη «δημιουργική φαντασία» μας. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, καταπίνουμε την πραγματικότητα «δικαιωμένοι» και ως συνήθως, διαχρονικά «αισιόδοξοι». Έτσι κι αλλιώς, από την τσέπη μας πληρώνουμε τη φασαρία; Πάντα είμαστε έτοιμοι να… πληρώσετε τα δικά μας λάθη…