Της Βάσως Κόλλια*
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας/ Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς σχετικά με το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νεολαία 2017-2027».
Στη διαβούλευση περιλαμβάνεται ένα κεφάλαιο σχετικό με την συμμετοχή των νέων στα κοινά, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην επαναλειτουργία του πανευρωπαϊκού θεσμού, των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν).
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν) θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2006 με σχετικό νόμο του Υπουγείου Παιδείας μετά από πρωτοβουλία της τότε Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα νομοθετήματα μετά την αντιπολίτευση που απευθύνεται στη νεολαία και δεν σχετίζεται με εκπαιδευτικά ή στρατολογικά θέματα, αλλά κυρίως αντιπροσωπεύει μια γραμμή πολιτικής που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας σεβόμενη τη νέα γενιά της χώρας, δίνοντας της πολιτική οντότητα με πίστη στις δυνατότητες της και στο ρόλο της στη σύγχρονη, δημοκρατική και συμμετοχική κοινωνία.
Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα και από την ευρωπαϊκή εμπειρία όπου η λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟ.ΣΥΝ.) έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και στην δυνατότητα τους να επηρεάζουν τις αποφάσεις σε θέματα που τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν.Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, χώρες που ούτως ή άλλως έχουν μακρά παράδοση σε θέματα νέας γενιάς.
Για τα ελληνικά δεδομένα είναι η πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που κατατέθηκε ποτέ επιχειρώντας ακομμάτιστα και μεθοδικά να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να ακουσθούν. Να καταθέσει την ανάλογη υπεραξία της παρουσίας τους και της συμβολής τους στον τόπο με την υπόσταση που τους αναλογεί. Γιατί υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες, μόρφωση, αντιλήψεις σύγχρονες και δημιουργικές, που είναι άδικο να απέχουν από τη δημόσια ζωή επειδή δεν έχουν που και πως να εκπροσωπηθούν, απλά και μόνο γιατί δεν τους ταιριάζουν οι υπάρχουσες δομές συμμετοχής. Αυτούς τους νέους επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν) ώστε να μπορέσουν να εκφρασθούν, να αναδείξουν τις δυνατότητες τους, να συνδιαμορφώσουν, να ακουσθούν και να συμβάλουν στο σχεδιασμό της κοινωνίας που θέλουν να ζήσουν.
Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων(ΤΟ.ΣΥΝ.) γίνεται πιο σημαντικός και απαραίτητος από ποτέ καθώς μέσω της λειτουργίας τους μπορεί να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν οι λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και να θωρακιστούμε απέναντι στις διάφορες μορφές λαϊκισμού και φασισμού που επανήλθαν μαζί με την μακροχρόνια κρίση που βιώνουμε.
Επομένως, το υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία τους, κάνοντας βέβαια τις απαραίτητες θεσμικές προσαρμογές στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Από την πλευρά του το πολιτικό σύστημα να συμβάλει θετικά σε αυτό τον θεσμό με πρωτοπόρα θα έλεγα τη Νέα Δημοκρατία που από το 2006 είχε την τόλμη και την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε ένα τόσο σπουδαίο και πετυχημένο, όπου έχει εφαρμοσθεί, θεσμό.
Το πολιτικό μας να μην θυμάται την πολύπαθη νέα γενιά της χώρας μόνον κάθε φορά που έρχονται εκλογές γιατί και πάλι οι νέοι μας θα προτιμήσουν να πάνε για καφέ καθώς θα αντιληφθούν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει καταθέσει πρόγραμμα για τη νεολαία. Απλά κάποιοι νέοι θα "στολίζουν" τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, κάτι που τελικά δεν τους αφορά καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι κάτι απλά προσχηματικό.
* Η κα Βάσω Κόλλια είναι πολιτικός επιστήμων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών.