Τις ώρες που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κύριε Πρόεδρε, οι αγορές θα έχουν αποφασίσει για το πώς θα αντιδράσουν στο γεγονός της επίθεσης με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco. Με το πετρέλαιο στα 80 ή στα 100 δολάρια, το διεθνές σκηνικό ανατρέπεται. Και αν οι αγορές πιστέψουν ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα οδηγηθούμε σε σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές, τότε θα ανέβει σημαντικά το θερμόμετρο της αμφιβολίας. Με άλλα λόγια, θα αλλάξει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα προτιμήσουν να στείλουν τους managers τους για διακοπές από το να ρισκάρουν σε ένα τέτοιο τοπίο.
Το σενάριο της ανάπτυξης, κύριε Πρόεδρε, είναι η μοναδική λύση, το μοναδικό φάρμακο που υπάρχει για την ελληνική υπόθεση. Αυτό το σενάριο, όμως, απαιτεί ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Θέλει μία αγορά που οι fund managers να απειλούν να αυτοκτονήσουν από άνοια, επειδή θα έχουν κουραστεί να κάθονται και να πέφτουν τα κέρδη στο κεφάλι τους από τον ουρανό.
Σε μια μεταγενέστερη φάση, όταν θα έχετε αλλάξει την κατάσταση στη χώρα, η ελληνική οικονομία θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί μεγάλες και σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού που θα θελήσουν να επενδύσουν στις καλές προοπτικές της. Στην παρούσα φάση, όμως, αυτό είναι δύσκολο. Οι μόνοι που μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας για επενδύσεις είναι επενδυτές που κυνηγούν αγορές υψηλού ρίσκου και funds που ψάχνουν ευκαιρίες για να επενδύσουν τα κέρδη που απέκτησαν από άλλες τοποθετήσεις. Με άλλα λόγια, μία επιδείνωση της κατάστασης στις διεθνείς αγορές θα μας πάει πίσω.
Σήμερα περιμένουμε να έρθουν επενδυτές επειδή η Ελλάδα έχει χάσει μία δεκαετία. Περιμένουμε, δηλαδή, να επενδύσουν όσοι ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν από το φαινόμενο του ελατηρίου. Αν όμως η κατάσταση στις αγορές δυσκολέψει, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα πρέπει να απευθυνθούμε σε καλύτερης ποιότητας επενδυτές και για να τους πείσουμε χρειάζεται η κυβέρνησή σας να γίνει πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις.
Είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Στην πρώτη εκμεταλλεύεστε το ρεύμα και κερδίζετε χρόνο για να εφαρμόσετε κάποια στιγμή το πρόγραμμά σας, ενώ στη δεύτερη ξυπνάτε κάθε πρωί με το ερώτημα του ξαφνικού θανάτου και με μόνο οξυγόνο τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία.
Οι γραμμές αυτές γράφονται την Κυριακή. Οι αγορές ακόμη δεν έχουν ανοίξει και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία στο τέλος. Μπορεί να είναι αυτή η αφορμή για μια μεγάλη διόρθωση, μπορεί και όχι, να είναι τελικά κάποια άλλη! Στο τέλος οι αγορές, όμως, θα πρέπει να διορθώσουν. Επειδή δεν μπορεί να ανεβαίνουν συνέχεια και επειδή στο τέλος πάντα διορθώνουν. Να μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κρίση συνέβη πριν από δέκα χρόνια. Είναι ήδη πολλά! Είναι σαν να ζει κάποιος πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή και να έχει περάσει ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να σημειωθεί σεισμική δραστηριότητα. Αυτό και μόνο το γεγονός αυξάνει την ανησυχία των ειδικών. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις αγορές και τις κρίσεις.
Αυτό που προσπαθώ να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι είστε υποχρεωμένος να περάσετε έτσι κι αλλιώς στο plan B, αυτό των μεταρρυθμίσεων. Να περάσετε, δηλαδή, στο στάδιο της σκληρής εργασίας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μεγάλες και βαθιές τομές σε όλους τους τομείς. Και πρέπει να προχωρήσετε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται ημίμετρα. Η πολιτική της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, τάση που παρατηρείται σε πολλά υπουργεία, δεν θα οδηγήσει μακριά. Σίγουρα όχι με μία νέα διεθνή οικονομική κρίση που μπορεί να αλλάξει άρδην το σημερινό σκηνικό.
Προσωπικά είχα την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα... σοβαρευόταν. Για το καλό της χώρας. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι έτρεφα υπερβολικές προσδοκίες. Αυτό φάνηκε τόσο από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη όσο και από τις δημόσιες παρεμβάσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς! Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναμετρηθεί με τη σκιά του. Θα πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσετε μόνος. Το κακό ή το καλό είναι ότι δεν έχετε άλλο δρόμο. Η οδός των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος για τη χώρα, αλλά και για τη δική σας πολιτική πορεία.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.