To άτακτο Brexit είναι προ των πυλών δηλώνει στο liberal.gr o καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας θέτει μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Στόχος του, όπως τονίζει, να κάνει εκλογές αμέσως μετά και να τις κερδίσει καταγγέλλοντας τους αντιπάλους του.
Σύμφωνα με τον Π. Ελευθεριάδη η πολιτική του Μπόρις Τζόνσον «είναι όχι μόνο ηθικά απορριπτέα, αλλά και κοντόφθαλμη» αφού ένα άτακτο brexit θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. «Όλη η Ευρώπη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις» σημειώνει προσθέτοντας πως «το εμπόριο θα επηρεαστεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό» ενώ παραμένει άγνωστο «το πόσο θα επηρεάσει φοιτητές και Έλληνες εργαζόμενους στην ΕΕ».
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα:
- Πώς κρίνετε τις πιθανότητες άτακτου Brexit;
Θεωρώ ότι, δυστυχώς, οι πιθανότητες για άτακτο Brexit είναι πολύ μεγάλες, τουλάχιστον 75% κατά την γνώμη μου. Ο λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει θέσει μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύεσεων. Ζητάει για παράδειγμα να εγκαταλείψει η ΕΕ την εγγύηση ότι τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία θα μείνουν ανοιχτά. Ο χρόνος λοιπόν τρέχει χωρίς να φαίνεται λύση. Έχει επίσης πει ότι θα κλείσει την βουλή – στην οποία μάλλον δεν έχει πλειοψηφία – ώστε να μην μπορέσει να σταματήσει τα σχέδιά του. Αυτό μου φαίνεται κραυγαλέα αντισυνταγματικό και απορώ πώς γίνεται μια Βρετανική Κυβέρνηση να συζητάει τέτοιες πραξικοπηματικές μεθόδους για την επιβολή της επί του Κοινοβουλίου – που σύμφωνα με το άγραφο Σύνταγμα είναι «κυρίαρχο».
- Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον έχει τέτοιες απαιτήσεις; Και γιατί έχει ορίσει ότι η 31 Οκτωβρίου θα είναι η τελική ημερομηνία;
Ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη πρωθυπουργός μόνον από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος, αφότου παραιτήθηκε η Τερέζα Μαίη. Το κόμμα αυτό αποτελείται από υπερσυντηρητικούς ανθρώπους, κυρίως της τρίτης ηλικίας. Για να κερδίσει το κομματικό του ακροατήριο ο Τζόνσον έχει υιοθετήσει ακραίες εθνικστικές και λαiκιστικές θέσεις. Η στρατηγική του φαίνεται ότι είναι ότι θέλει να προκαλέσει εκλογές αμέσως μετά το άτακτο Brexit, σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και έντασης με την Ευρώπη, ισχυριζόμενος ότι εκείνος βρίσκεται στο πλευρό του απλού λαού και ότι οι αντίπαλοί του είναι «γερμανοτσολιάδες». Ίσως κάτι μας θυμίζει αυτό.
- Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και ειδικά του Ντόναλντ Τραμπ, στην πολιτική του Τζόνσον;
Είναι προφανές ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της Αμερικανικής κυβέρνησης και του Τζόνσον. Ο Τραμπ μιλάει ανοικτά με εχθρικό τρόπο για την ΕΕ και υπέρ του Brexit. Και ο ίδιος ο Τζόνσον φαίνεται ότι ελπίζει ότι λόγω της στενής σχέσης του με τον Τραμπ, αμέσως μετά την έξοδο από την ΕΕ, θα κλείσει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς γι'' αυτόν η Αμερικανική βουλή – όπου ο Τραμπ δεν έχει πλειοψηφία - δεν θα περάσει μια τέτοια συμφωνία, όπως απαιτεί το αμερικανικό δίκαιο. Όπως και η ΕΕ, έτσι και πολλοί αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να προστατεύσουν την ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία μέσω της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», που θέλει τα σύνορα ανοικτά. Και σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ ίσως δεν είναι πρόεδρος μετά τον Ιανουάριο του 2021. Η πολιτική του Τζόνσον είναι όχι μόνο ηθικά απορριπτέα, αλλά και κοντόφθαλμη.
- Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από ένα άτακτο Brexit;
Όλη η Ευρώπη θα έχει οικονομικές επιπτώσεις. Το εμπόριο θα επηρεαστεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το πόσο θα επηρεάσει φοιτητές και Έλληνες εργαζόμενους στην ΕΕ (όπως είμαι για παράδειγμα εγώ), είναι ακόμα άγνωστο. Όλοι περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει εχθρική στάση προς τους ευρωπαίους μετανάστες και φοιτητές, αλλά ποιός ξέρει που θα το φτάσει ο Tζόνσον; Όλα θα εξαρτηθούν κατά τη γνώμη μου από το αν θα κερδίσε τις επόμενες εκλογές το Συντητηρητικό Κόμμα ή όχι. Αν τις κερδίσει με κρεσέντο αντιευρωπαiκού εθνικισμού, τότε μπορεί να έχουμε προβλήματα. Δεν είναι κάτι που το περιμένω, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.
- Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;
Μέχρι τώρα η στάση της Ελλάδας ήταν πολύ σωστή. Συντονίστηκε πλήρως με την Γαλλο/Γερμανική θέση ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΕ είναι πολύ πιο σημαντικό από τους όποιους οικονομικούς κλυδωνισμούς μιας άτακτης εξόδου. Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική αυτή – αν και άκουσα κάποιες δηλώσεις να λένε ότι θέλουμε να αποφύγουμε το άτακτο Brexit πάσει θυσία. Αυτό δεν είναι σωστό. Η προτεραιότητά μας είναι να προτατεύσουμε την εναιαία αγορά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ – που σήμερα εκφράζεται μέσω της προστασίας της Ιρλανδίας και των ανοικτών συνόρων. Η πολιτική μας πρέπει να είναι σύμφωνη με τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά μας συμφέροντα, δηλαδή την ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, ακόμα και αν πρέπει κάποτε να δυσαρεστούμε τους συμμάχους μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
- Πόσο ακόμα θα μας απασχολεί το Brexit; Θα ξεμπερδέψουμε τουλάχιστον στις 31 Οκτωβρίου;
Δυστυχώς όχι. Ακόμα και αν γίνει το άτακτο Brexit, θα ακολουθήσει μια μακρά διαπραγμάτευση για την νέα μόνιμη εμπορική σχέση, αν υπάρξει, μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Η αποχώρηση της Βρετανίας υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και επώδυνης διαπραγμάτευσης για όλα τα ζητήματα, δηλαδή το οικονομικό χρέος της Βρετανίας προς την ΕΕ, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, και τα σύνορα της Ιρλανδίας. Το άτακτο Βrexit πιστεύω θα κάνει το όλο θέμα να διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο.