Οι τελευταίοι δύο μήνες δεν αποτέλεσαν μία εύκολη περίοδο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συνέπειες της πανδημίας και η δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα κομμάτια της κυβερνητικής μηχανής προκάλεσαν πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου , κάτι που καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις. Παρά το ευρύ προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η κάμψη σε ορισμένους δείκτες “χτύπησε” καμπανάκια στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Εν τούτοις οι εξήντα αυτές μέρες ,εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι πολύ σύντομα θα είναι οριστικό παρελθόν για την κυβέρνηση, μια και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα προσεχτικό σχέδιο επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου με τρεις κομβικούς άξονες:
- Το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου,
- η επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων από τις 10 Μαΐου και
- η έναρξη της τουριστικής περιόδου από τις 15 Μαΐου.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες θα λειτουργήσουν ευεργετικά ώστε η χώρα να αρχίσει σιγά σιγά να επιστρέφει σε μία σχετική κανονικότητα, προσφέροντας και στους πολίτες ανάσες αποσυμπίεσης.
Μπροστά σε αυτό το σταδιακό σχέδιο επιστροφής ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά «θυσίασε» το πολυπόθητο Πάσχα στο χωριό που η κοινωνία ζητούσε. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, στο Liberal, καθώς η κυβέρνηση επιθυμούσε να ανοίξει τις υπερτοπικές μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο έχοντας καταρτίσει και σχετικό σχέδιο.
Γι' αυτό το λόγο εδώ και περίπου 15 μέρες κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να δημιουργήσουν με προσεχτικό τρόπο ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας για την περίοδο του Πάσχα. Μια προσπάθεια που τελικά δεν ευοδώθηκε , αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία δε βοήθησαν.
Η απόφαση αυτή αναμφίβολα υπήρξε δύσκολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε καλά ότι το «όχι» στην έξοδο του Πάσχα θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις. Όπως και έγινε. Παρ; όλα αυτά άκουσε τους ειδικούς που σημείωσαν ότι μία πιθανή χαλάρωση το Πάσχα θα καθυστερούσε τουλάχιστον κατά δύο με τρεις εβδομάδες το άνοιγμα της εστίασης και κυρίως της επαναλειτουργίας των σχολείων, μια και θα απαιτούνταν περίπου δεκαπέντε με είκοσι μέρες για την καταγραφή του επιδημιολογικού αποτυπώματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει ο ίδιος τις σχετικές ανακοινώσεις και να μην περιοριστεί σε μία κυβερνητική δήλωση. Θέλησε, με τον τρόπο αυτό, να στείλει μήνυμα στο ανώτατο επίπεδο στους πολίτες ότι υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από την πανδημία το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί από όλους.
Ο κ. Μητσοτάκης αποτύπωσε την πεποίθηση που υπάρχει εντός του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας που θα δημιουργηθούν οι ικανές εκείνες συνθήκες σχετικά με την κυβερνητική δράση που επεκτείνεται πέραν της διαχείρισης και της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα έρθουν στο προσκήνιο με στόχο την ενίσχυση κυρίως της μεσαίας τάξης, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊού. Μία εναλλαγή που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα που έχει μείνει στα μετόπισθεν ελέω…ιού.
Ήδη την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν πέντε μέτρα με επίκεντρο φορολογικές ελαφρύνσεις. Μέτρα που συνδέονται με τον πρόγραμμα της Κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία συνθηκών άμεσα συνδεδεμένων με το επενδυτικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με την δεδομένη θέση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστραφεί στους πολίτες μέρος των χρημάτων «που τους πήρε» ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης.