Του Σάκη Μουμτζή
Ο σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερος. Θέλουν να μπουν στη φθινοπωρινή περίοδο τροπαιούχοι, γιατί πέτυχαν το τέλος των μνημονίων και την καθαρή έξοδο στις αγορές.
Αυτό θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να ασκήσει μια πολιτική στοχευμένων παροχών, προς συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
Ποια είναι αυτά; Κυρίως η νεολαία, που αποτελεί και τον άγνωστο χ των εκλογών.
Εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές. Δύσκολα οι δημοσκόποι ανιχνεύουν τις διαθέσεις τους, γιατί είτε δεν έχουν σταθερά τηλέφωνα είτε αρνούνται να απαντήσουν.
Είναι γεγονός πως οι νέοι με τα βιώματα και τις παραστάσεις που προσλαμβάνουν, αποτελούν μια κοινωνική κατηγορία που πολύ δύσκολα μπορεί να την προσεγγίσουν τα παραδοσιακά κόμματα.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τον χώρο της Παιδείας, κυρίως, επιδιώκει να βρει κάποια σημεία επαφής με την νεολαία.
Ένα στοίχημα που αν το κερδίσει μπορεί να κάνει τον αγώνα ντέρμπυ.
Όμως, όπως έδειξαν οι δύο μεγάλες συγκεντρώσεις για την Μακεδονία και οι νέοι επιδεικνύουν μιαν ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως φαίνεται θα πορευθούμε για πολλούς μήνες με τα εθνικά θέματα να κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Και αυτό είναι το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να δυναμιτίσει και την συνοχή της συγκυβέρνησης.
Γιατί τον Π.Καμμένο ουδόλως τον ενδιαφέρει αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο ή δεύτερο κόμμα και τι ποσοστό θα πάρει στις εκλογές.
Αυτόν που τον απασχολεί είναι πώς το δικό του κόμμα θα εισέλθει στην Βουλή. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Και αν για τον ΣΥΡΙΖΑ τα εθνικά θέματα είναι το τρωτό του σημείο, για τους ΑΝΕΛ είναι το κλειδί που πιθανόν να τους στείλει στην Βουλή.
Και όσο αυτά θα κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου, τόσο η νευρικότητα μεταξύ των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού θα μεγαλώνει.
Και αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο.
Οι πολίτες αγωνιούν για τα θέματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, την εθνική μας αξιοπρέπεια και την εθνική μας άμυνα.
Παρά τον τεκτονικό σεισμό που προκάλεσαν στην κοινωνία τα τρία μνημόνια, η εθνική συνείδηση παρέμεινε άθικτη και ατσαλάκωτη σε ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο, μέρος των Ελλήνων.
Οποιεσδήποτε οικονομικές παροχές και οποιαδήποτε πανηγυρικά αφηγήματα για το τέλος των μνημονίων, θα σαρωθούν αν υπάρξει εθνική ταπείνωση στα ανοικτά μέτωπα που έχει η πατρίδα μας με τους γείτονες.
Δεν γνωρίζω αν το έχει αντιληφθεί αυτό η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως όχι, γιατί η ιδεολογία τους δεν τους επιτρέπει να εκτιμήσουν πόσο πολύ τα εθνικά θέματα επηρεάζουν και επιδρούν στις συμπεριφορές των πολιτών.
Πάντα η Αριστερά, με τον διεθνισμό της, υποτιμούσε αυτό που λέμε «εθνική συνείδηση».
Με τρία μέτωπα ανοικτά και, κυρίως, με έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα, ο Α. Τσίπρας μπορεί να δει, ανά πάσα στιγμή, να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του.
Και εκεί στην Νέα Δημοκρατία, ας ετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν μιαν ενδεχόμενη εθνική κρίση.
Μάλλον, οι εκλογές θα κριθούν από την τροπή που θα πάρει κυρίως το Σκοπιανό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ας ελπίσουμε να μην ζήσουμε νέο 1974.