Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παρουσιάζει μια εύθραυστη σταθεροποίηση και την πίεση στο ΕΣΥ να καταγράφει μικρή επιδείνωση, με τον καθηγητή πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ Ηρακλή Τσαγκάρη να εκτιμά ότι η κορύφωση του αριθμού των νοσηλευόμενων θα συμβεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά θα έρθει η αποσυμπίεση, η κυβέρνηση ξεκινά να προετοιμάζεται για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Τουρισμού. Οι δύο κρυφοί άσσοι που έχει στο μανίκι είναι το ότι δεν σταμάτησε ποτέ τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca επιδεικνύοντας ωριμότητα και η δωρεάν διάθεση rapid test για κάθε πολίτη από τα φαρμακεία.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την 14η Μαΐου - ημέρα ορόσημο για την επανεκκίνηση του Τουρισμού και το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για την κατάσταση που θα επικρατεί το στέλνει ο καθηγητής Ηρακλής Τσαγκάρης από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν» λέγοντας ότι τον Μάιο τα κρούσματα θα έχουν πέσει, η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει αποσυμφορηθεί και θα είναι ένας καλός μήνας.
Ήδη είμαστε προτελευταία χώρα στους θανάτους από covid στην Ευρώπη και παραμένουμε μεταξύ των 6-7 χωρών που προχωρούν τους εμβολιασμούς με ικανοποιητικό ρυθμό (δεδομένης της διαθεσιμότητας των δόσεων), με 1,5 εκατ. εμβολιασμούς να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου κι άλλο 1,5 εκατ. εμβολιασμούς να γίνουν μέσα στον Απρίλιο. Ένα ακόμα μήνυμα έστειλε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής λέγοντας πως παρότι θα αργήσουμε λίγο να δούμε την αποσυμπίεση στις ΜΕΘ και παρότι η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, οι θάνατοι δεν θα αυξηθούν αφού έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία των νοσηλευομένων ασθενών και η εξέλιξη τους είναι καλύτερη. Όμως την μεγάλη ανατροπή για το ασφαλές άνοιγμα (και του τουρισμού φέρνει το φιλόδοξο σχέδιο για την διάθεση 10 εκατ. rapid test αντιγόνου δωρεάν κάθε εβδομάδα στα φαρμακεία, όπου όλοι οι πολίτες της χώρας επιδεικνύοντας μόνο το ΑΜΚΑ τους θα δικαιούνται να προμηθεύονται 1 τεστ αντιγόνου την εβδομάδα και να το κάνουν στο σπίτι (self testing) για να γνωρίζουν πόσο ασφαλείς είναι.
Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματικών ομάδων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται να ξεκινήσει μαζί ή μετά την ομάδα των ευπαθών Β (αναλόγως της διαθεσιμότητας των δόσεων) είναι πολύ σημαντικό να δοθεί το «εργαλείο» του self testing μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί. Η Ελλάδα όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος γίνεται από αρχές Απριλίου η πρώτη χώρα που θα παρέχει δωρεάν 1 rapid test την εβδομάδα σε κάθε πολίτη, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την δημοτικότητα της χώρας μας-σαν ασφαλής και ειδυλλιακός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη.
Συνοψίζοντας, παρότι στην πατρίδα μας η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει φτάσει την κορύφωσή της, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, οι εμβολιασμοί προχωρούν κι αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα με την άφιξη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο, με ταχύτερη επιστροφή στην ομαλότητα, χρήση των rapid test και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όπως μάλιστα τονίζει ο υπουργός Τουρισμού, εκπονείται ένα σχέδιο συνεργασίας με κάποιες χώρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, ως εξής: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε νωρίτερα και να διορθώσουμε ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και ορισμένα άλλα κράτη βρίσκονται στην κορυφή της ελληνικής λίστας.
Σχετικά με τους Βρετανούς τουρίστες και εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «θα τους δοθεί προτεραιότητα και βεβαίως, οι έλεγχοι θα διατηρηθούν». Όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, «το 2020 παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες ήταν πολύ επιθετικές στον τρόπο που άνοιξαν τα σύνορά τους. Πιστεύουμε, όμως, ότι το δικό μας, πιο ήπιο σύστημα, επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία, ανάμεσα στις δυνατότητες ταξιδιών και στην ασφάλεια τουριστών και τοπικού πληθυσμού. Τυχαία τεστ στα σύνορα, ψηφιακό πιστοποιητικό για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή αρνητικό τεστ κατά την άφιξη, θα απαιτούνται για την ελεύθερη είσοδο στη χώρα». Τι κάνουν όμως οι ανταγωνιστές μας στο να δημιουργήσουν μια υγειονομικά ασφαλή εικόνα για τον τουρισμό;
Μεγάλη Βρετανία
Η Μ. Βρετανία έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό κλίμα ασφάλειας χάρη στην μεγάλη πρόοδο των εμβολιασμών καθώς έχουν εμβολιαστεί (με το εμβόλιο της Astra Zeneca) περισσότερα από 11,5 εκατ. Βρετανοί, με συνέπεια τα ημερήσια κρούσματα να έχουν μειωθεί κάτω από 6.000 και να καταγράφονται λιγότεροι από 200 θάνατοι την ημέρα. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε στάδιο αποσυμπίεσης ενώ έχει συντελεστεί επανεκκίνηση σε αρκετές αρκετές δραστηριότητες. Σε ότι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού οι Βρετανοί εμφανίζονται μοιρασμένοι όπως συμβαίνει και στην Γερμανία, θεωρώντας το μια θετική εξέλιξη όχι όμως υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο. Στα ατού της χώρας συμπεριλαμβάνεται το ότι μαζί με την Ελλάδα και το Βέλγιο δεν σταμάτησαν ούτε για μια ώρα οι εμβολιασμοί (με το εμβόλιο της Astra Zeneca).
Γαλλία
Η Γαλλία περνά δύσκολες ώρες με αναζωπύρωση της πανδημίας καθώς τα 25.000 κρούσματα την ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αυξήθηκαν σε 35.000 κρούσματα ανά 24ωρο με τους θανάτους να συγκρατώνται κάτω από 300 ημερησίως. Η αύξηση των κρουσμάτων υποχρέωσε την Γαλλική Κυβέρνηση να επιστρατεύσει ένα ήπιο lockdown σε 16 Περιφέρειες ισορροπώντας ανάμεσα στην ανάγκη να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση της διασποράς του κορωνοϊού και να ανοίξουν οικονομικές δραστηριότητες που θα δώσουν ανάσες στην κοινωνία. Ανάσα θα δώσει και η επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Ιταλία
Παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Γαλλία παρουσιάζει η Ιταλία που ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μπέργκαμο αφήνει πίσω της τις μαύρες σελίδες της Covid πανδημίας. Με 25.000 κρούσματα ημερησίως και λιγότερους από 400 θανάτους βρίσκεται σε μια κατάσταση σταθεροποίησης και ποντάρει πολύ στο φετινό καλοκαίρι, ξαναρχίζοντας τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι λόγω των εξελίξεων στην βόρειο Ιταλία, η γειτονική μας χώρα και μεγάλος μεσογειακός ανταγωνιστής μας στον Τουρισμό δεν μπορούσε να προσβλέπει σε ορδές τουριστών.
Γερμανία
Μεγαλύτερη εικόνα συγκράτησης της πανδημίας παρουσιάζει η Γερμανία, με 10.000 κρούσματα την ημέρα και λιγότερους από 300 θανάτους, ενώ η Γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες στον εμβολιασμό αποδεχόμενη και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Επίσης ξαναρχίζει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca μετά το πράσινο φως που έδωσε ο ΕΜΑ. Πολλές συζητήσεις επί Γερμανικού εδάφους έχουν γίνει και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που «αγκάλιασε» η Άνγκελα Μέρκελ, παρότι υπάρχει μια σεβαστή μερίδα Γερμανών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να καθιερωθεί ως υποχρεωτικό έγγραφο.
Ισραήλ
Το Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητα το χρυσό παράδειγμα στην διαχείριση της πανδημίας, έχοντας επιτύχει την συλλογική ανοσία αφού έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 60% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα έχουν εξαλειφθεί οι θάνατοι από Covid στην χώρα και σχεδόν εξαλειφθεί οι νοσηλείες, με συνέπεια να έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί. Οι εικόνες από τα μπαρ και τα εστιατόρια με ανθρώπους να διασκεδάζουν όπως παλιά στην προ-covid εποχή, χωρίς να φορούν μάσκα είναι η καλύτερη τουριστική εκστρατεία που για μια χώρα αποτελεί πραγματικότητα ενώ για τις άλλες παραμένει μεγαλεπήβολος στόχος. Κι επειδή το Ισραήλ οδηγεί την κούρσα της αντιμετώπισης της πανδημίας, έχει προχωρήσει και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθιερώνοντας συγκεκριμένες χρήσεις του που στην Ελλάδα θα πρέπει σε μια ανάλογη κίνηση να πιστοποιηθούν με ΦΕΚ όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι.
Ισπανία
Η επανεκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneca, μετά το πράσινο φως από τον ΕΜΑ και την επιτόπια στροφή Γερμανίας Ιταλίας κι άλλων χωρών, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στην Ισπανία όπου το 8,75% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον την μια δόση του εμβολίου (λίγο περισσότεροι από 4 εκατ. Ισπανοί) και το 4,02% έχει κάνει και τις δύο δόσεις (1,9 εκατ. Ισπανοί). Σε Μαδρίτη, Ανδαλουσία, Βαλένθια, Καταλονία, Βαστίλη και Λεόν καταγράφονται ημερησίως 4.443 κρούσματα κι 90 θάνατοι, στατιστικά που την καθιστούν εξίσου αξιοζήλευτο προορισμό με την Ελλάδα.
Τουρκία
Με μια πολύ αμφιλεγόμενη εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας και φήμες να ακολουθούν τον Ερντογάν πως απέκρυψε στοιχεία, η Τουρκία καταγράφει 20.049 κρούσματα ανά 24ωρο και 81 θανάτους στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Είναι από τις χώρες που έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα με 29.777 θανάτους, σε εποχές που το σύστημα υγείας αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος των Covid ασθενών, ενώ το επερχόμενο κραχ της τουρκικής οικονομίας προσθέτει μελανές πινελιές στην τουριστική εικόνα της χώρας, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν μετ’ εμποδίων. Οι Τούρκοι εκτός του ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, δεν εμπιστεύονται και το κινεζικό εμβόλιο. Η κυβέρνηση παρήγγειλε λιγότερα από όσα έπρεπε και από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος της γείτονος ζητά περισσότερη διαφάνεια.