Του Παναγιώτη Μαϊστρου
Η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική απέδειξε πως η “διακυβέρνηση δια της επικοινωνίας” έχει τα όριά της.
Πριν από λίγα χρόνια, περιλάμβανα τη “διακυβέρνηση δια της επικοινωνίας” σε 14 “ιδιοτυπίες του ελληνικού δημόσιου μάνατζμεντ”, τονίζοντας τα εξής:
«Η επικοινωνία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, αλλά η διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, όταν ασκείται με οδηγό τις ανάγκες της επικοινωνίας.
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν αρχίσει να ασκούν ηγεμονικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιλογών του πολιτικού και του διοικητικού συστήματος, και ορισμένοι υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες δίνουν την αίσθηση ότι έχουν ως οδηγό λιγότερο τους στρατηγικούς στόχους και τις πολιτικές επιλογές τους και περισσότερο την επικοινωνιακή εικόνα και τις δημοσκοπήσεις.
Σχεδόν καθημερινά παραδείγματα προσφέρουν τα τηλεοπτικά απογευματινά δελτία των 8.
Από την άλλη πλευρά, όσοι ισχυρίζονται ότι η πολιτική δεν πρέπει να υποτάσσεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να αποδεχθούν ότι η επικοινωνία των πολιτικών και της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής και του δημόσιου μάνατζμεντ. Πρέπει να αποενοχοποιήσουμε τα επικοινωνιακά εργαλεία έτσι, ώστε να μην τα θεωρούμε “αποδιοπομπαίο τράγο”. Οι συστημικές σχέσεις “πολιτικού συστήματος – διοικητικού συστήματος – κοινωνίας” είναι αδύνατες χωρίς σύγχρονα και αποτελεσματικά επικοινωνιακά εργαλεία. Οι παραδοσιακές προσωπικές σχέσεις πολιτικών – πολιτών παίζουν πλέον μικρότερο ρόλο.
Συμπερασματικά, η επικοινωνία εμπεριέχεται στη διακυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί η διακυβέρνηση να ασκείται με οδηγό την επικοινωνία».
*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Metarithmisi.gr