Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι μια καλή συμφωνία ανέφεραν σε άρθρο τους οι 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να δεχθούν την επίθεση του Νίκου Κοτζιά, την γραμμή του οποίου ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας άλλοθι στον Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η κυβέρνηση διεθνοποιεί την προκλητικότητα της Τουρκίας και δημιουργεί συμμαχίες για την αντιμετώπισή της σε διπλωματικό επίπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ως προς τη θέση του για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με μια ακόμη «Kolotoumpα» αναίρεσε τη θέση που προ διμήνου είχε αναπτύξει σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει έστω και μια τμηματική συμφωνία ώστε να εγκλωβιστεί η Τουρκία και να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Στο πλαίσιο αυτό με χθεσινό του άρθρο βάλει κατά της συμφωνίας και την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των κινδύνων που ανακύπτουν από αυτή, καταγγέλλει την κυβέρνηση υιοθετώντας όσα ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει επικουρούμενος μάλιστα από τον Παύλο Πολάκη που δείχνει να χαράζει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Πολάκης επετέθη και κατά των 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αρθρογράφησαν υπέρ της συμφωνίας και της ανάγκης που οδήγησε σε αυτήν. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης και φίλος του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την τάση της οποίας ηγείται επιβεβαιώνοντας πως στο δρόμο προς το συνέδριο (όποτε και αν αυτό τελικά πραγματοποιηθεί) θα υπάρξει ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα που θα επιφέρει και ένα σημαντικό πλήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει τη στείρα αντιπολίτευση και το σκληρό ροκ σε όλα τα θέματα. Και στα εθνικά που την περίοδο αυτή βρίσκονται στο προσκήνιο εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Εμφανίζεται όμως να λαμβάνει θέσεις που προκαλούν ερωτήματα πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που ο ίδιος τονίζει κατ επανάληψη την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής.
Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα με την Τουρκία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται επιθετικός και ασκώντας κριτική που αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. Χαρακτηρίζει ανίκανη την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητεί συνεχώς συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επικαλούμενος τη στάση που τήρησε ως κυβέρνηση το 2018 όταν φυσικά οι συνθήκες αλλά και τα δεδομένα στο πεδίο των εξελίξεων δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να επιδιώκει την αποδόμηση του πρωθυπουργού. Θεωρεί πως του δίδεται μια ευκαιρία να τον πλήξει αδιαφορώντας για τη χώρα και για την εικόνα και τα μηνύματα που στέλνει στο εξωτερικό, τόσο στους συμμάχους και εταίρους όσο κυρίως στον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς της Τουρκίας.
Οι διθύραμβοί της Yeni Safak για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών επιβεβαιώνουν το γεγονός. Συγκεκριμένα με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας: Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο δώσαμε στην Τουρκία αυτό που ήθελε» η τουρκική εφημερίδα αντιμετωπίζει θετικά την παρέμβασή του.
Μάλιστα αναφέρεται στο απόσπασμα του άρθρου στο οποίο σημειώνει ότι «η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις» για να δείξει πως οι έρευνες δεν παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στην αγωνία του να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον φόβο να χειριστεί και αυτή την κρίση με την ίδια επιτυχία με αυτή του Έβρου αλλά και της πρώτης φάσης του κορονοϊού μετατρέπεται σε άλλοθι για τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ταυτόχρονα δε συνεργάτες του όπως o Νίκος Καρανίκας, που διετέλεσε σύμβουλος στρατηγικής του, αλλά και φίλα προσκείμενα μέσα όπως το documento έχουν αναλάβει με fake news να βάλουν κατά του πρωθυπουργού αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι σε διακοπές την ώρα που η κρίση με την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα το documento φιλοξενεί μέχρι και αναρτήσει του Ευάγγελου Αντώναρου για να υποστηρίξουν τη θέση αυτή.