Της Άννας Παπαδομαρκάκη
H έκθεση εμβρύων πριν τη γέννησή τους σε επιβραδυντικά φλόγας ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ανάγνωσης κατά την παιδική ηλικία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental International του Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 2 εκ. παιδιά έχουν μαθησιακές διαταραχές. Και από αυτά, περίπου το 80% έχει διαταραχή ανάγνωσης. Τα γονίδια ευθύνονται για πολλά από τα περιστατικά αυτά, όχι όμως για όλα.
Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η έκθεσή των εμβρύων σε έναν τύπο επιβραδυντικού φλόγας που είναι γνωστό ότι έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τους πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDEs), μπορεί να μεταβάλλει τις διαδικασίες του εγκεφάλου που αφορούν την ανάγνωση.
Η χρήση των συγκεκριμένων χημικών (PBDE) έχει μεν απαγορευθεί, εντούτοις η έκθεση εξακολουθεί υφίσταται, καθώς δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα νευροαπεικόνισης από 33 πεντάχρονα παιδιά, τα οποία μόλις ξεκινούσαν να μαθαίνουν ανάγνωση. Προηγουμένως τους είχε γίνει σχετικό τεστ, ώστε να διαπιστωθεί αν είχαν προβλήματα ανάγνωσης. Για τα ίδια παιδιά, είχε ληφθεί αίμα από τις μητέρες τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να διαπιστωθεί η προγεννητική έκθεση σε PDBE.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη έκθεση σε PDBEs είχαν αναπτύξει λιγότερο αποτελεσματικό δίκτυο ανάγνωσης στον εγκέφαλό τους. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη έκθεση σε PDBEs δεν επηρέασε το δίκτυο που αφορά την κοινωνική επεξεργασία και σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές όπως ο αυτισμός.