Βρισκόμαστε στην πιο σημαντική στιγμή για την πορεία εξόδου από την πανδημία, ο Μάιος είναι ο πλέον κομβικός μήνας και θεωρούμε ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος υγειονομικός χώρος, προκειμένου από τον Ιούνιο να ανοίξει πλήρως η οικονομία, δηλαδή να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί, δηλώνει στο Liberal ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Εξηγεί ότι οι αποφάσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου και από Δευτέρα του Πάσχα της εστίασης ελήφθησαν με στόχο να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί, απαντά ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την λειτουργία του λιανεμπορίου είναι θετικά, ενώ ερωτηθείς για την νυχτερινή διασκέδαση τονίζει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Υπάρχει plan b για την οικονομία στο σενάριο όπου το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας; Το ρωτώ γιατί η μεγάλη ανησυχία παραμένει, μην τυχόν το άνοιγμα της οικονομίας οδηγήσει ξανά σε κλείσιμο. Έχετε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο;
Καταρχήν από την πρώτη της κρίσης έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία. Για αυτό και τα βήματα μας είναι προσεκτικά σε κάθε φάση της πανδημίας. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από την λειτουργία του λιανεμπορίου είναι θετικά ως προς την επίδραση στην πανδημία και ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι η τήρηση των μέτρων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Με αυτά τα δεδομένα επικρατεί η θετική σκέψη για την επόμενη περίοδο και θέλουμε να αποφύγουμε ξανά νέους περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες.
Κατά το διάστημα που η αγορά δούλεψε με click away και click inside, ενισχύθηκε ο τζίρος της και ποιες οι προβλέψεις σας για την από εδώ και πέρα περίοδο;
Μόλις εχθές σε μία έρευνα της κοινής γνώμης για το πώς χαρακτηρίζουν τα εργαλεία click away και click inside καταγράφηκε μια θετική άποψη που αγγίζει το 50% των ερωτηθέντων, όταν στην αρχή της εφαρμογής των διαδικασιών το ποσοστό στην ίδια ερώτηση κυμαίνονταν κάτω του 20%. Αυτό λοιπόν αποτυπώθηκε και στα δημόσια έσοδα όσες φορές λειτούργησε η αγορά. Νομίζω όμως ότι όσο κερδίζουμε υγειονομικό χώρο τόσο θα οδηγούμαστε σε πρότερες της κρίσης πρακτικές, σίγουρα όμως με μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Το άνοιγμα της εστίασης θα συνοδευτεί από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23.00. Το γεγονός αυτό δεν θα δημιουργήσει συνθήκες ακόμη μεγαλύτερου συγχρωτισμού στις πλατείες ; Πως θα το αντιμετωπίσετε ; Και τι προβλέπεται γενικότερα για τη νυχτερινή διασκέδαση;
Βρισκόμαστε στην πιο σημαντική στιγμή για την πορεία προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Δεν ανοίξαμε και παρεμπιπτόντως έχουμε και κάποιους περιορισμούς.. Είμαστε σε ενεργά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και με προσεκτικό τρόπο ανοίγουμε ένα κομμάτι της εστίασης με αυστηρό πλαίσιο και μόνο σε ανοιχτούς χώρους και με καθήμενους. Όσοι λοιπόν έθεταν το θέμα της πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες, μένει να αποδείξουν ότι αυτό ήταν το ζητούμενο. Ως προς την νυχτερινή διασκέδαση είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί γίνει αυτή την στιγμή.
Ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα; Πώς και υπό ποιες συνθήκες θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα για την εστίαση, το λιανεμπόριο και το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων;
Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα κρίνονται από την πορεία της πανδημίας και το ποσοστό του πληθυσμού που θα αποκτήσει ανοσία μέσα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όσο διευρύνεται το τοίχος ανοσίας και διασφαλίζεται η δημόσια υγεία τόσο θα επανερχόμαστε σε πλήρη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αποτελούν τα τέλη Μαΐου, όπου όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός θα έχουμε πλησιάσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, το «ορόσημο» για το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας ; Βλέπετε δηλαδή να άρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στα τέλη Μαΐου και αν όχι, πότε αυτό θα συμβεί;
Ο Μάιος είναι ο πλέον κομβικός μήνας και θεωρούμε ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος υγειονομικός χώρος, προκειμένου από τον Ιούνιο και μετά να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί για τις οικονομικές δραστηριότητες και να ανοίξει πλήρως η οικονομία.
Ωστόσο τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι το κεκτημένο και θα πρέπει να μας συνοδεύουν έως ότου σημάνει το τέλος του συναγερμού. Ναι θα βρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς για αυτό πρέπει κάθε πολίτης που του δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστεί να το κάνει πρωτίστως για τον εαυτό του και εν συνεχεία για να αποτελέσει ένα «κομμάτι» του τοίχους ανοσίας της κοινωνίας μας.