Του Πάνου Μαΐστρου
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουμε συμπληρώσει 45 χρόνια χωρίς να έχουμε καταφέρει να απομυθοποιήσουμε 7 «ελληνικούς μύθους» διοικητικής μεταρρύθμισης. Η νέα κυβέρνηση, που δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στους διοικητικούς θεσμούς, έχει την ευκαιρία να καινοτομήσει στο ξεκίνημα της θητείας της.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω συνοπτικά τους 7 «ελληνικούς μύθους» διοικητικής μεταρρύθμισης, οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει μέχρι σήμερα, διότι έχουν κερδίσει τη μάχη της νοηματοδότησης των λέξεων, τη μάχη επί των συμβολισμών.1
Ο 1ος μύθος: Η αποτελεσματικότητα του κράτους εξαρτάται από το μέγεθός του.
Ο μύθος αυτός είναι διπολικός. Οι εκφραστές του ενός πόλου ισχυρίζονται ότι χρειάζεται μεγάλο κράτος για να είναι ικανό, ενώ οι εκφραστές του άλλου πόλου ισχυρίζονται ότι χρειάζεται μικρό κράτος για να είναι ευέλικτο και οικονομικό.
Η διαμάχη αυτή είναι μια αντιπαράθεση επί των συμβολισμών και οφείλεται σε στερεότυπα του προηγούμενου αιώνα, ενώ προέχει η ανάγκη να έχουμε ένα κράτος αποτελεσματικό και αποδοτικό και αυτό δεν εξαρτάται από το μέγεθός του, αλλά από την οργάνωσή του, όπως αποδεικνύεται και από την εμπειρία των χωρών του ΟΟΣΑ : Για παράδειγμα, τόσο η Ιρλανδία που θεωρείται μικρό κράτος, όσο και η Δανία που θεωρείται μεγάλο κράτος, έχουν ικανοποιημένους πολίτες από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.