Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η κοινωνία στη χώρα μας, με τους πολίτες να εμφανίζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης από την πανδημία, και το επιστημονικό επιτελείο και την κυβέρνηση να προσπαθούν να ισορροπήσουν τα μέτρα περιορισμού του ιού με την δυνατότητα όλων μας να συνεχίζουμε τη ζωή μας, μαζί του.
Ο κίνδυνος καθημερινά μεγαλώνει, δεν αργεί ο αριθμός των διασωληνωμένων που ξεπερνά πλέον τους 122 να φτάσει τους 150 - είναι ζήτημα 2-3 εβδομάδων στην καλύτερη περίπτωση - με εμφανή την αδυναμία του συστήματος να καλύψει τους ασθενείς στην περιφέρεια όπου νοσούν.
Όμως την ίδια στιγμή, οι πολίτες δείχνουν να μην είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα, το ποσοστό συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά χαμηλό εξαιτίας της κόπωσης που υπάρχει και οι πολίτες δείχνουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και της δουλειάς που γίνεται προκειμένου να συγκρατηθεί, προκειμένου να πεισθούν. Επιπλέον, χρειάζεται να δουν τον ορίζοντα, πέρα από τον οποίο η κατάσταση αυτή στην οποία βρισκόμαστε όλοι, θα μπορέσει να λάβει ένα τέλος.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο liberal.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τα νέα μέτρα που πρότεινε η επιτροπή στον Πρωθυπουργό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Κε Γαργαλιάνε, τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή τι περιλαμβάνουν;
Όλοι όσοι μετέχουμε στην επιτροπή, προσπαθούμε να εισηγηθούμε μέτρα που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή μας μέσα στην επιδημία, χωρίς να καταστραφούμε οικονομικά και κοινωνικά. Να στηρίξουμε τους αδύναμους και το σύστημα υγείας που είναι σημαντικό θεμέλιο της χώρας, χωρίς να πνιγεί η οικονομία.
Για το λόγο αυτό, κοιτάμε να δούμε πώς θα περιορίσουμε τη μετάδοση σε σημεία για τα οποία διαθέτουμε στοιχεία, αλλά και για εκείνα όπου η μετάδοση μπορεί να είναι προφανής.
Έχουμε ήδη σαφή στοιχεία για τη μετάδοση σε συγκεντρώσεις, στα πάρτι που γίνονται στις πλατείες, στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Δεν έχουμε στοιχεία για τα μαζικά μέσα μεταφοράς, όμως οι συνθήκες είναι προφανείς, γιατί τώρα μόνο φορούν μάσκα. Και βέβαια, είναι διαφορετικές οι συνθήκες μεταφοράς στην Αθήνα σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις ή σε μικρότερες πόλεις περιφερειακά. Εκεί τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν διαφορετικά. Για το λόγο αυτό προτείναμε να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Αθήνα με ενοικίαση πούλμαν ή χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ, γιατί η ιχνηλάτηση στις μεγάλες πόλεις γίνεται πολύ πιο δύσκολα και ο ιός ξεφεύγει.
Από την άλλη πλευρά, ευτυχώς, δεν έχουμε στοιχεία μετάδοσης στα σχολεία, ούτε υπάρχει μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία, όπου μπορούμε να το ελέγξουμε και να το σταματήσουμε.
Όμως όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο αυστηρότεροι περιορισμοί θα μπαίνουν σε σημεία που παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, όπως τα καταστήματα εστίασης, τα σχολεία κλπ.
- Η μετάδοση πλέον είναι μεγαλύτερη στους νέους...
Η μετάδοση αυξάνεται και όσο αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνονται και οι ηλικίες. Όταν φτάσουν τα κρούσματα τις 2.000-2.500 την ημέρα, τότε αναπόφευκτα θα φτάσει και στους μεγαλύτερους. Ήδη στην αρχή του φθινοπώρου αφορούσε νέους 18-25 ετών, τώρα έχει μετατεθεί στις ηλικίες 25-39 και ανεβαίνει.
Δεν θα αργήσει να φτάσει και στους μεγαλύτερους, που είναι και οι πιο ευάλωτοι. Και τότε θα αρχίσουν να αυξάνονται ταχύτατα οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
- Πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε μέτρο που προτείνετε, στην προσπάθεια να μειωθεί η μετάδοση του ιού; Πώς αποτιμάται κάτι τέτοιο;
Το μοντέλο πάνω στο οποίο στηριζόμαστε, είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές στην εξίσωση. Το μοντέλο το επεξεργάζεται ο ΕΟΔΥ. Όμως ταυτόχρονα, αξιοποιούμε και την εμπειρία των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες σε "ρυθμούς πανδημίας" βρίσκονται δυο με τρεις εβδομάδες μπροστά από μας.
Αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα να μην κάνουμε ότι λάθη έκαναν οι άλλοι.
Το να εφαρμόζουμε μεμονωμένα τα μέτρα, δεν αρκεί. Χρειάζεται ολόκληρη η δέσμη μέτρων να εφαρμόζεται ταυτόχρονα. Και η συμμόρφωση πρέπει να είναι πάνω από 90%, γιατί αλλιώς, ο ιός ξεφεύγει.
- Παρόλα αυτά, όμως, δεν είναι όλοι που εφαρμόζουν τα μέτρα...
Όντως, δεν εφαρμόζονται απ΄ όλους. Όμως ο κόσμος χρειάζεται και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Δεν αρκεί πλέον η παρακίνηση. Χρειάζεται να ξέρει αν σε 6 μήνες θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας, είτε με ένα εμβόλιο, είτε με ένα φάρμακο, κάτι. Όταν είσαι 20 χρονών, μπορείς να κάνεις μια θυσία για τους επόμενους έξι μήνες. Όμως πρέπει να μπορείς να δεις το ξέφωτο.
Και ευτυχώς τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αφού τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο θα τα έχουμε στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Αυτό το μήνυμα θα είναι λυτρωτικό. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι οι νέοι αδιαφορούν για το τι μπορούν να προκαλέσουν στο διπλανό τους, επειδή οι ίδιοι είναι δυνατοί και δεν κινδυνεύουν. Αν ισχύει θα πρόκειται για έναν ιδιότυπο ρατσισμό προς τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς. Για εμάς τους γιατρούς, ακόμη και μια μόνο ζωή, είναι σημαντική.
Υπάρχει κούραση και φοβία. Οι άνθρωποι χρειάζεται να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, για τα σημεία που εντοπίζεται, πώς το διαχειριζόμαστε, να πειστούν ότι πράγματι υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Μέχρι τότε όμως, τα κρούσματα αυξάνουν. Πώς βλέπετε τις αντοχές του συστήματος υγείας;
Σήμερα οι διασωληνωμένοι είναι 122. Αύριο θα φτάσουν τους 150. Δεν αργεί. Είναι ζήτημα 2-3 εβδομάδων το πολύ. Ήδη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας η πληρότητα στις εντατικές έχει ήδη φτάσει το 80-90%. Τι θα κάνουμε; Από την κεντρική Ελλάδα θα γίνονται διακομιδές στην Αθήνα;
Η πανδημία εξαπλώνεται και πρέπει από αύριο να αρχίσουμε όλοι να εφαρμόζουμε τα μέτρα.
* Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.