Ούτε πριν ούτε ανήμερα αλλά ούτε και εκ των υστέρων στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν λέξεις για να αναφερθούν στην τραγική επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανήμερα βρέθηκε στην Βουλή απέφυγε τις σχετικές δηλώσεις, ενώ η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, θυμήθηκε μέχρι και τους... δρόμους της Γένοβας, την αντίσταση και την πάλη προ 19 ετών. Όχι όμως και τη… στραβή στη βάρδια της.
Τόσο πέρυσι όσο και φέτος οι αναφορές στη φονική πυρκαγιά που κόστισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους, δεν έτυχαν ανταπόκρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρυσι μάλιστα άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, των 18 ημερών της Ν.Δ. αλλά δεν υπήρξαν αναφορές.
Όπως και στην περίπτωση των νεκρών της Marfin για διαφορετικούς λόγους, αφού τότε δεν είχαν βάρδια, στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγονται οι σχετικές δηλώσεις. Φέτος μόνο αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το θέμα μετά την αποκάλυψη της Καθημερινής της συνομιλίας μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής και του αξιωματικού που είχε αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών. Συνομιλίας που περιελάμβανε απειλές, ύβρεις, αλλά και αποκαλύψεις σχετικά με τα «παιχνίδια εξουσίας» στα ανώτατα κλιμάκια του Σώματος.
Μόνο που και αυτές οι ανακοινώσεις ήταν επιθετικές. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τυμβωρυχία και επιχείρησαν να συνδέσουν το δημοσίευμα με την κυβέρνηση. Να δείξουν δηλαδή πως ήταν υποκινούμενο. Η δε Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή το γεγονός πως ο ένας εκ των δύο συνομιλητών, ο φερόμενος (δια του δικηγόρου του εμφανίσθηκε μετά από 5 ημέρες περίπου αμφισβητώντας τη συνομιλία και κυρίως ότι άσκησε πιέσεις να θαφτεί η έρευνα) μήνυσε την εφημερίδα για το σχετικό δημοσίευμα. Αφορμή η αναφορά που γίνεται στο ηχητικό ντοκουμέντο σε εντολές «από την υπουργό».
Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».
Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες «αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη» διότι όπως έλεγε η ανακοίνωση «δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες».
Μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι «μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά : Φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα» και κατέληγε σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τις έρευνες για το Μάτι και την φονική πυρκαγιά σημειώνοντας πως «Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες ήταν και οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς της Μαρφίν. Μόλις φέτος αναγκάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στο σημείο όπου κάηκαν τρεις άνθρωποι, η μία εκ των οποίων έγκυος, από μολότοφ που πέταξαν στο κτήριο της Τράπεζας, αλλά και σε αυτή την περίπτωση στις δηλώσεις του έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την εβδομάδα κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις για το Μάτι, χωρίς αναφορές όμως στη μνήμη των νεκρών, αλλά και στους συγγενείς τους, ο ανακριτής, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Καθημερινής ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης επανέφερε το αίτημα του για συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.
Επισημαίνοντας πως πλέον στοιχειοθετείται δόλος στην υπόθεση επιμένει πως αξιωματικοί του σώματος και στελέχη της πολιτικής προστασίας εντάσσονται σε αδικήματα που δεν αφορούν αμέλεια αλλά κακούργημα.
Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ
Και ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τις αναφορές στο θέμα. Ούτε ανακοινώσεις ούτε δηλώσεις. Στην επίσημη σελίδα στο Facebook του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει σχετική ανάρτηση. Υπάρχουν οι ομιλίες του, όπως η τελευταία στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τα όσα έχει υποστηρίξει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά το Μάτι είναι εξαφανισμένο.
Ο ίδιος πάντως ως πρωθυπουργός δεσμευόταν για πλήρη διαλεύκανση και αναζήτηση ευθυνών. Όμως η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης που έγινε το βράδυ της 23ης Ιουλίου ειδικά ως προς το θέμα των νεκρών προκαλεί νευρική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα. Όπως και η διαχείριση των αμέσως επόμενων ημερών, με τις συνεντεύξεις Τύπου, την προσπάθεια να εμφανιστεί ως ένα οργανωμένο χτύπημα εμπρηστών.
Αυτό που προκάλεσε όμως το λαϊκό αίσθημα ήταν η προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους άλλους ώστε να μη τεθεί και θέμα διάλυσης, επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, του κρατικού μηχανισμού
Η «αναρχική» κατά τον Β. Ματθαιόπουλο «δόμηση» μπήκε στο στόχαστρο ώστε να κατηγορηθούν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που την επέτρεψαν.
Ανάλογη και η στάση της περιφερειάρχη τότε του νομού Αττικής. Η Ρένα Δούρου φέτος θυμήθηκε τους… δρόμους της Γένοβας. Τον αγώνα κατά του καπιταλισμού.
«Ήταν ένας Ιούλιος όπως και τώρα, με την Γένοβα να αποτελεί τόπο αντίστασης σε όλα αυτά, στην κάθε αδικία, τόπο αλληλεγγύης» σημειώνει σε ανάρτησή της και επιχειρεί μια σύνδεση με αυτόν τον Ιούλιο γράφοντας:
«Η Ελλάς ένα απέραντο εδώλιο”, υποκλοπές και μονταζιέρες, νομοσχέδια που υποβαθμίζουν συστηματικά και εκδικητικά το περιβάλλον μας, η αστυνομία θα φυλακίζει τους διαδηλωτές – αν δεν σκοντάφτουν πρώτα πάνω σε ζαρντινιέρες, πάνω από δέκα διαδηλωτές θα διαλύονται για το καλό τους μην τυχόν και κολλήσουν κορονοϊό από τους ίδιους που συνωστίζονται σε φιέστες έργων άλλων κυβερνήσεων»
Τονίζει δε πως όλα είναι «σαν να ξαναγυρίσαμε στο χτες» αν και αποφεύγει το πιο πρόσφατο αυτό στο Μάτι, ξεχνώντας τη στραβή στη βάρδια της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Ως κυβέρνηση τότε, έπρεπε να εκφράζει συλλυπητήρια, τουλάχιστον. Και συμπαράσταση με κάθε τρόπο και μέσο. Και ας είχε δηλώσει σε μια πυρόπληκτη ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «τι να τα κάνεις τα 2000 ευρώ; θα τα χαλάσεις αμέσως»
Η ανάληψη από τον ίδιο της πολιτικής ευθύνης δεν σημαίνει τίποτα από την στιγμή που η κυβέρνηση παρέμεινε και συνέχισε το έργο της για 2 χρόνια.
Πραγματικές ευθύνες δεν αποδόθηκαν, αφού κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν πέραν των καιρικών συνθηκών και των αυθαιρέτων κτισμάτων. Μόνο οι νεκροί που κατά τον Παύλο Πολάκη «θόλωσαν» την καλή εικόνα από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου.