«Η γεωργία στη Βενεζουέλα καλύπτει το μικρότερο κομμάτι της οικονομίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Από την ανακάλυψη της ύπαρξης πετρελαίου στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του '40, η σημασία της γεωργίας στη Βενεζουέλα μειώθηκε δραστικά». Το προηγούμενο είναι μετάφραση άρθρου του Wikipedia στη γεωργία της Βενεζουέλας.
Στη Βενεζουέλα, η αγροτική οικονομία καλύπτει το 3% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Στα 10 πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας υπάρχει μόνο ένα που να αφορά τροφές, είναι τα ψάρια στην 9η θέση. Η χώρα δεν είναι αυτάρκης. Τα 2/3 των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνει είναι εισαγωγές, με το στάρι, το καλαμπόκι, την σόγια, τις ζωοτροφές και τα φυτικά έλαια να εισάγονται από την Αμερική. Τον Μάρτιο του 2014, οι Βενεζουελάνοι άρχισαν να λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ. Τέσσερις μήνες αργότερα, οι αγρότες και παραγωγοί πήραν διαταγή να πουλάνε από το 30% μέχρι και το 100% των προϊόντων τους σε κρατικούς οργανισμούς.
Σε αυτό το σημείο, ο Νίκος Παππάς, που είπε ότι το ταξίδι του στη Βενεζουέλα είχε σαν αντικείμενο την αγορά προϊόντων από κρατικά σουπερμάρκετ, θα είχε πάρει ένα χαρτομάντιλο και θα σκούπιζε την οθόνη του υπολογιστή του στο σημείο που ακούμπησε η μύτη του. Και ακόμα και αν δεν το έκανε αμέσως, θα το έκανε όταν διάβαζε το tweet του ειδικού στις offshore Kύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου: «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια». Δεν πρόκειται όμως να το κάνει. Όχι επειδή δεν είπε ψέματα. Αλλά επειδή αδιαφορεί για το ότι πιάστηκε στα πράσα, με τη συμπεριφορά του κακομαθημένου «τώρα τι με σκοτίζεται για πράγματα που δεν σας αφορούν». Ο Νίκος Παππάς, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και περισσότερο νοιώθουν ότι η εξουσία του ανήκει και δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Για ό,τι έκαναν και ό,τι κάνουν. Η λογική που αντιμετωπίστηκε η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες «Ποιοι είναι αυτοί να μπλέκονται στα πόδια μας».
Τα ερωτήματα όμως παραμένουν. Ο Νίκος Παππάς, όπως είπε ο δικηγόρος Αρτεμίου, συνόδευσε Έλληνες επιχειρηματίες που ήθελαν να πουλήσουν προϊόντα τους στη Βενεζουέλα; Με ποια ιδιότητα; Του πολιτικού στελέχους που λόγω της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ με Μαδούρο μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεσάζοντα; Κάτι δηλαδή σαν εμπορικός αντιπρόσωπος της Βενεζουέλας στην Ελλάδα;
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η απαξίωση των στελεχών της κυβέρνησης από τους συνεργάτες της. Όταν ένας δικηγόρος μπορεί να διαψεύδει μια δήλωση υπουργού με την φράση «σιγά μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» δείχνει δύο τινά. Είτε ότι οι δικηγόροι της Κύπρου είναι αναιδείς, είτε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασήμαντα. Για τον Μακιαβέλι των φτωχών Νίκο Παππά δυστυχώς ισχύει το δεύτερο.