Η Liberal Markets έκαναν πραγματικά θραύση με τη κυκλοφορία της μαζί με τον Φιλελεύθερο του Σαββάτου. Είναι ένα δυνατό φύλλο, που προσφέρει γνώση και πληροφόρηση για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία και για όλες τις μορφές επενδύσεων, από τις ελληνικές και ξένες μετοχές, μέχρι τα εμπορεύματα, τα δομημένα προϊόντα, τα κρυπτονομίσματα, τα ακίνητα και τα χρηματιστήρια έργων τέχνης.
Η ανταπόκριση των αναγνωστών είναι ήδη μεγάλη και δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε, ότι παρατηρείται μια πρωτοφανής ανάδραση από την πλευρά των αναγνωστών. Έτσι ήταν πολλά τα μηνύματα, τα e-mails και τα τηλεφωνήματα σχετικά και με τα τέσσερα πρώτα φύλλα που έχουν κυκλοφορήσει.
Σήμερα θα εστιάσω, σε ένα email που έλαβα από έναν επαγγελματία της αγοράς, που αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της παθογένειας που κυριαρχεί σε αυτήν την χώρα και τους πολίτες της. Μια παθογένεια που δεν έχει να κάνει μόνο με την λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει και ο ιδιωτικός τομέας τις αλλαγές που συντελούνται και τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των ημερών. Μια παθογένεια που αντιμετωπίζει με φοβικότητα το άγνωστο, το νέο, το διαφορετικό.
Η οικονομία και οι χρηματιστηριακές αγορές, αλλάζουν διαρκώς. Τίποτα δεν μοιάζει με το κραχ του 1989, με την ρωσική κρίση του 1998, με το κραχ του 1999, με την φούσκα των dot coms του 2000, με την κατάρρευση της Lehman Brothers του 2008. Κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά της, έχει τα δικά της χρηματιστηριακά προϊόντα και τις δικές της αιτίες και αφορμές που προσδιορίζουν τις ανοδικές και καθοδικές πορείες, καθώς και τα δικά της έκτακτα συμβάντα, που συνηθίζουμε να ονομάζουμε “black swans” ή μαύρους κύκνους. Ο μόνος που παραμένει σταθερός. είναι ο κύκλος της ψυχολογικής διάθεσης των επενδυτών.
Όταν λοιπόν κάποιος, πεισματικά αρνείται να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές που απαιτούν νέα εξειδίκευση, νέα αναζήτηση και αλλαγές ακόμα και στον τρόπο της σκέψης του, τότε η ζωή τον αφήνει πίσω, αγκαλιά με το παρελθόν του.
“Τρομάζετε τους αναγνώστες με τους τίτλους σας, περί φούσκας και ενδεχόμενου κραχ”, σημειώνει ο επαγγελματίας στο email της κριτικής του για το περιεχόμενο της Liberal Markets. Δυστυχώς γι’ αυτόν, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το γεγονός, που όλοι επενδυτές ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν. Ότι δηλαδή οι αγορές, ανεβαίνουν πάνω στον γκρεμό της πτώσης τους. Και ότι πίσω από κάθε κίνηση προς τα πάνω, υπάρχει πάντα η δεύτερη σκέψη της ανησυχίας για πτώση. Ειδικά μετά από το υπερδεκαετές ράλι που βιώνουμε από το 2009 μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι που εκφράζεται μέσα από την αρθρογραφία τόσο των δημοσιογράφων όσο και των επαγγελματιών του χώρου.
Και συνεχίζει : “… χωρίς κανένας αρθρογράφος να υπεραμύνεται της πιθανότητας το ελληνικό χρηματιστήριο να διαφοροποιηθεί. Ο Α. αναλώνεται σε στατιστικές επισημάνσεις χωρίς καν να θέτει ένα σκεπτικό για το τί πιστεύει ότι μπορεί να γίνει το 2020, εσύ το πας σωστά αλλά διστάζεις να πάρεις θέση, και μένει μόνος ο Β. που βλέπει χρονιά μεγάλων προσδοκιών. Οκ, δεν το πιστεύετε ίσως το Χ.Α., χρυσός και κρυπτονομίσματα προκρίνονται άλλωστε για επενδυτικές επιλογές από τους Γ. και Δ. Αλλά τότε μη προσδοκάτε σε ευάριθμο αναγνωστικό κοινό αν δεν μιλήσετε γι' αυτό.”
Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτή η επιχειρηματολογία; Κάποιον που είναι σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, από τον οποίον περνάνε οι πιο σύγχρονες αμαξοστοιχίες, τα πιο εξελιγμένα τραίνα, τα ταχύτερα και ασφαλέστερα μεταφορικά μέσα, τα bullet trains ή τραίνα σφαίρες. Και αυτός, αρνείται να επιβιβαστεί στα συρμούς, αλλά περιμένει να ανέβει στον Μουντζούρη του Πήλιου, ή στον Οδοντωτό των Καλαβρύτων.
Ευτυχώς στις μέρες μας, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές προσφέρουν αναρίθμητα επενδυτικά εργαλεία, προϊόντα και επιλογές, που ταιριάζουν σε κάθε επενδυτή. Δεν υπάρχει μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και οι νέοι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα σύνθετα μοντέλα της διαδικτυακής ενημέρωσης, γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν με ταχύτητα και ασφάλεια, απανταχού της γης.
Σε άρθρο του, στην Liberal Markets του περασμένου Σαββάτου, ο Κωνσταντίνος Καρδιασμένος παρουσίασε ένα εξαιρετικά χρήσιμο δομημένο προϊόν, για αντιστάθμιση κινδύνου αλλά και κερδοσκοπία, βασισμένο πάνω στις εξελίξεις από την επιδημία του κορονοϊού. Ο Νίκος Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στην ανοδική διάσπαση του επιπέδου των $10.000 για το bitcoin. O Σπύρος Αλεξόπουλος ανάλυσε την αλλαγή τάσης στις μετοχές εμβληματικών εταιριών όπως είναι η IBM, η Deutsche Bank και η General Electric. H Μαίρη Βένετη παρουσίασε τις εξελίξεις στην μάχη του καρκίνου από το χώρο των φαρμακευτικών εταιριών όπως είναι η Roche, η Merck και η AstraZeneca. Ο Μάνος Χατζηδάκης, ανέλυσε την αναδιάρθρωση στη δομή της Τραπέζης Πειραιώς. Υπήρχαν επίσης άρθρα για την κίνηση του χρυσού, της μετοχής της Tesla και για τις προσδοκίες ανάπτυξης από την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι, ότι όταν στις αγορές δεν βλέπεις πέρα από την μύτη σου και αδυνατείς να ανοίξεις τα μάτια σου στα κύματα από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που σε κατακλύζουν, είναι λογικό να παραπονιέσαι όταν ουδείς ασχολείται με τον μικρόκοσμο σου. Σκοπός μας στην εφημερίδα, δεν είναι “να υπεραμυνόμαστε το ελληνικό χρηματιστήριο”, αλλά να είμαστε ουσιαστικοί και χρήσιμοι στους αναγνώστες μας, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από το εύρος των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν. Και ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για τον φίλο μας, το αναγνωστικό μας κοινό είναι και ευάριθμο και ιδιαίτερα ποιοτικό.
* * *
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.