Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου*
Οι χρηματιστηριακές αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων χρηματιστηριακών παραγόντων. Ειδικά ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται και ως ο αντιπροσωπευτικότερος του είδους του, καταγράφει νέα υψηλά, προσδίδοντας μια επιπλέον δυναμική, μεγεθύνοντας τις ελπίδες για τη συνέχιση αυτού του υπερδεκαετούς ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου.
Έτσι ο S&P 500, διασπά ανοδικά τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα του, για τρίτη φορά κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Για πολλούς, οι 2.873 μονάδες που είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2018 και η υποχώρηση που ακολούθησε, είχαν θεωρηθεί ως η κορυφή, από την οποία θα εκκινούσε μια σημαντική καθοδική πορεία. Διαψεύσθηκαν.
Το αυτό συνέβη και τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο S&P αφού κατέκτησε το 2.945, ακολούθως υποχώρησε έντονα. Ο δείκτης φόβου των χρηματιστηρίων ο περίφημος VIX είχε απογειωθεί, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια είχαν αρχίσει να ρευστοποιούν τις θέσεις τους και η εικόνα μιας διεθνούς αναταραχής είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο. Ως αποτέλεσμα ο S&P, έχασε 500 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, υποχωρώντας κατά 17%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2019, βρήκε τον S&P 500 σε μια διαρκή ανοδική πορεία. Αυτή η πορεία συνετελέσθη μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, προς όλους τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους. Πέρα από την οικονομική αβεβαιότητα, αυξήθηκε τόσο η πολιτική ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Τραμπ, όσο και η γεωπολιτική ένταση σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Παρ' όλα αυτά ο S&P 500, έφτασε τον Ιούλιο του 2019 τις 3.025 μονάδες.
Η εκ νέου υποχώρηση του S&P 500, από τα τοπικά υψηλά του Ιουλίου, στάθηκε και πάλι ως αφορμή για να επανέλθει ο προβληματισμός για τα αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, την σύγκρουση για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και τα νέα επεισόδια στην κατεύθυνση της υπογραφή μιας πολυπόθητης συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Μόλις πριν από τρεις ημέρες, στην στήλη “Out of the box” στο οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου, είχαμε παρουσιάσει την μεγάλη δημοσκόπηση που διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανάμεσα στους μεγαλύτερους Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων. Μια δημοσκόπηση που ονομάζεται “Big Money Poll” και παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των διαχειριστών για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και γενικότερα της οικονομίας. Στην πλειονότητα τους, οι διαχειριστές εκτιμούν πως η πορεία των αγορών θα είναι πτωτική, διότι οι τιμές των μετοχών είναι υπερτιμημένες. Το ίδιο εύρημα υπήρχε βέβαια και στην αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση. Ένα εύρημα, το οποίο διαψεύσθηκε από την ίδια την πραγματικότητα και από την πορεία των κεφαλαιαγορών.
Το κλείσιμο του S&P 500 της περασμένης Παρασκευής στο 3.066,91 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκτίμηση των διαχειριστών, ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2019 στις 2.943 μονάδες. Το κομβικό σημείο όλων των εκτιμήσεων και αναλύσεων είναι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου το 2020. Ανάμεσα στους διαχειριστές, είναι διάχυτη η πεποίθηση, πως το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να επανεκλεγεί με σχετικά εύκολο τρόπο. Δεν αναμένεται οικονομική ύφεση πριν από το τέλος του 2020, ενώ αντίθετα αναμένεται η υπογραφή κάποιας συμφωνίας για τη λήξη του εμπορικού / οικονομικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Αναμένεται δε, αύξηση του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις έχουν διαψεύσει μέχρι σήμερα, τις εκτιμήσεις των διαχειριστών των μεγάλων χαρτοφυλακίων στις ΗΠΑ. Οι αγορές εξακολουθούν να υπεραποδίδουν και να μην συμμερίζονται τους φόβους και τις ανησυχίες των επαγγελματιών. Μένει να αποδειχθεί αν οι 3.066,91 μονάδες του δείκτη S&P 500, θα είναι η τελική κορυφή, ή ένας ενδιάμεσος στόχος προς νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.