Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την «επιτυχία» να αναστείλει ο Ερντογάν τις έρευνες για έναν μήνα νοτίως του Καστελόριζου. Ο ίδιος ο Ερντογάν για να μην πεθάνουμε από πλήξη αυτό ειδικά το καλοκαίρι, ανακοίνωσε λίγο μετά την έναρξη ερευνών στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Είναι σαφές για ποιον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός. Η κρίση με την Τουρκία έχει μόλις αρχίσει!
Στο Έβρο η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε καλά προετοιμασμένη. Η γραμμή άμυνας δεν δημιουργήθηκε σε δύο μέρες. Κι ήταν αξιοθαύμαστη η αυτοσυγκράτηση που επιδείχτηκε όταν εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και στην αγωνία τους να ασκήσουν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συντάχτηκαν, ουσιαστικά, με όσους ήθελαν να περάσουν οι λαθρομετανάστες τα σύνορα! Δεν «μαρτύρησαν» ότι είχαν γνώση των «επιθέσεων». Αλλιώς δεν θα είχαν προλάβει να οργανώσουν τα σύνορα και οι μεταφερόμενοι με πούλμαν στα σύνορα από την τουρκική στρατοφυλακή θα έκαναν σήμερα διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.
Αξιοπερίεργη ήταν ακόμη η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος στις 16 Ιουνίου, όταν δήλωνε ότι «όποιος πατήσει έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος είναι». Την στιγμή εκείνη φαινότανε ότι ήταν μία υπερβολική δήλωση. Έναν μήνα αργότερα αποδεικνύεται ότι ήταν μία σοφή δήλωση. Ότι δεν έγινε τυχαία. Ότι όπως και στον Έβρο έτσι κι εδώ η κυβέρνηση κινήθηκε βάση σχεδίου. Η δήλωση Φλώρου ήταν μία προειδοποίηση από έναν άνθρωπο που γνώριζε καλά τι συνέβαινε στο παρασκήνιο και ποια γλώσσα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να γίνει αντιληπτή η θέση της ελληνικής πλευράς.
Έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα φαίνεται να κινείται με έναν τρόπο που θυμίζει οργανωμένο κράτος. Κάτι πραγματικά ασυνήθιστο για τα δεδομένα μας. Κάτι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι ευεργετικό!
Μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. Μαζί με μια κυβερνητική αλλαγή άλλαζαν αυτόματα τα πάντα: Οι άνθρωποι κλειδιά στις υπηρεσίες ασφαλείας, η εθνική πολιτική, η πολιτική στην Παιδεία, στην δημόσια διοίκηση. Λες και κάθε φορά ξεκινούσαν όλα από την αρχή. Και κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο που από καθαρή τύχη και μόνο γλιτώσαμε μεγαλύτερες συμφορές.
Η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στις πρόσφατες επιτυχίες της. Να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συμφωνηθούν βασικά πράγματα σε κρίσιμα θέματα για την χώρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν πιαστήκαμε στον ύπνο για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Αυτό θα πρέπει ως αποτέλεσμα να προστατευτεί με κάθε τρόπο. Κι ας μην μάθουμε εμείς οι πολίτες πολλές λεπτομέρειες. Αρκεί όμως να δούμε τους πολιτικούς μας να συμφωνούν, επιτέλους, στα όσα σωστά έχουν ήδη γίνει. Διότι οι πολίτες δεν νιώθουν χαρούμενοι όταν βλέπουν τον κ. Τσίπρα, για παράδειγμα, να ζητάει «ανταλλαγή» της … Novartis με την παροχή στήριξής τους στα εθνικά θέματα. Οι πολίτες θέλουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Θέλουν ασφάλεια και θέλουν οι πολιτικοί να κάνουν την δουλειά τους. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά κάθε κυβέρνησης: να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Μία στις μία, δύο στις δύο, δέκα στις δέκα. Αυτό να είναι το αυτονόητο και όχι κάθε φορά μία αφορμή για να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίσουμε.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
ΥΓ: «Πρόωρη» ήταν και η «σκληρή κριτική» στον νέον αρχηγό της ΕΥΠ. Κι είναι θετικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αφήσει τους ανθρώπους μακριά από τα νύχια της αντιπολιτευτικής μανίας να κάνουν την δουλειά τους. Όπως αποδεικνύεται, κάποια … δουλίτσα γίνεται!