Του Σάκη Μουμτζή
Έγινε γνωστό πως υπάρχουν πολιτικοί που δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα ψηφίσουν και την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας.
Ναι, καλά το διάβασε ο αναγνώστης.
Το θέμα είναι καθαρά ψυχιατρικό, αλλά για λόγους επαγγελματικής διαστροφής θα προσπαθήσω να το ερμηνεύσω πολιτικά όσο μπορώ.
Να διευκρινίσω ευθύς εξ αρχής, πως η ψήφος εμπιστοσύνης και η συμφωνία των Πρεσπών είναι δύο διακριτές διαδικασίες με κοινό όμως πολιτικό παρονομαστή. Δεν γίνεται να μην δίνουμε την ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή όπως το λέει και η λέξη, να μην εμπιστευόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και συγχρόνως να ψηφίζουμε μια συμφωνία, επί εθνικού θέματος, που αυτός την συνήψε, χωρίς καμιά συναίνεση και χωρίς κανένα διάλογο.
Ενώ δηλαδή δεν τον θεωρούμε άξιο να κυβερνήσει, να του χαρίζουμε με την ψήφο μας την περαιτέρω παραμονή του στην εξουσία. Να του χαρίζουμε μιαν εύκολη νίκη.
Είμαστε στα καλά μας; είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι πολιτικοί μας ηγέτες; Τόσος ανορθολογισμός;
Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τις δηλώσεις πως θα υπερψηφίσουν, αυτοί που υπερψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και την πρόταση μομφής που θα καταθέσει, αν καταθέσει, η Νέα Δημοκρατία.
Ερώτηση του κοινού νου: αν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρώτα την πρόταση μομφής, αυτοί οι πολιτικοί τι θα πράξουν; Θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση πριν ψηφίσει μια συμφωνία που οι ίδιοι την χαρακτήρισαν θετική και αναγκαία;
Είναι κανόνας στην πολιτική πως τα πολλά ζιγκ-ζαγκ ζαλίζουν. Όχι μόνον τον κόσμο, αλλά και τους ηγέτες που τα κάνουν. Πάντα οι καθαρές γραμμές, οι ευκρινείς θέσεις γίνονται ευκολότερα κατανοητές και παράγουν άμεσα πολιτικά αποτελέσματα.
Η καθαρή σκέψη θέτει το περιεχόμενο της διακύβευσης. Η συνθήκη των Πρεσπών είναι αποκομμένη από την γενικότερη πολιτεία του Α.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές γιατί να μην συντελέσουν όλοι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου σε μια μεγάλη ήττα της κυβέρνησης;
Τελικά ποιο είναι το μείζον; Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ ή η ήττα του Α.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Καθαρές ερωτήσεις, καθαρές απαντήσεις. Πολύ απλά, δεν γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες ενήλικες άνθρωποι, με «σώας τα φρένας τους» να λαμβάνουν τόσο αντικρουόμενες αποφάσεις.
Θα καταλάβαινα, διαφωνώντας βέβαια, να στήριζαν και την συμφωνία και την κυβέρνηση που υπέγραψε την συμφωνία. Αυτό που πάει να γίνει τώρα, είναι παράλογο.
Είναι κανόνας πως το παράλογο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την λογική. Δεν θα μας καταλάβουν.
Γι΄αυτό λέω πως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.