Αυτό που πρεσβεύει η Αριστερά του κ. Γαβρόγλου είναι κάθε τι αντίθετο στην έννοια της ακαδημαϊκότητας. Δηλαδή μετριότητα αντί για αριστεία, και ανοχή στην ανομία αντί για συνθήκες ασφάλειας και ευνομίας. Η διαπίστωση αυτή, με αφορμή την προ ημερών στοχοποίηση του Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη από τον υπ. Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, προέρχεται από τον Ορέστη Καλογήρου, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
Μιλά για τον «Κώδικα Τιμής», ένα κείμενο με αρχές αξιοκρατίας, που ζητούν από τους πρωτοετείς φοιτητές να επικυρώσουν πάρα πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, και για την ευθεία επίθεση που δέχεται το σύνολο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του ελληνικού Πανεπιστημίου, από κείμενα σαν αυτό του κ. Γαβρόγλου. «Είναι αυταρχικό, και θυμίζει τις παραινέσεις του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδοπούλου στους καθηγητές του ΕΚΠΑ το 1973», είναι τα λόγια του συνομιλητή μας.
Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη
- Τελικά ήταν τόσο κακό που ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ συνέστησε προ ημερών στους πρωτοετείς φοιτητές να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος αξιοκρατίας, αριστείας, ελευθερίας και δημοκρατίας;
Βρίσκω το κείμενο του κ. Ζαπράνη εξαιρετικό, αντανακλά τις παγκόσμιες ακαδημαϊκές αξίες, και πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαβάζεται σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έμεινα άφωνος από το κείμενο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο είναι κατωτάτου επιπέδου, αλλά κυρίως παραβιάζει ευθέως το αυτοδιοίκητο του ελληνικού Πανεπιστημίου. Σας ομολογώ ότι την πρώτη φορά που το διάβασα, μου προκάλεσε δύσπνοια! Προσβάλει βαρύτατα ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα γιατί προσβάλει τον εκλεγμένο από την ίδια την κοινότητα Πρύτανη. Είναι αυταρχικό και θυμίζει τις παραινέσεις του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδοπούλου στους καθηγητές του ΕΚΠΑ το 1973.
- Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο τον Πρύτανη αντίστοιχο κείμενο περί αριστείας μοιράζεται στην τελετή υποδοχής των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προκειμένου να τους κάνει να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μια οικογένεια…
Δεν μοιράζεται κείμενο στους φοιτητές, αλλά τόσο το Χάρβαρντ, όσο και πολλά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ζητούν από τους πρωτοετείς φοιτητές να επικυρώσουν κείμενο που ονομάζεται «Κώδικας Τιμής», και το οποίο αντανακλά τις ίδιες ακριβώς αξίες με αυτές του κειμένου του ΠΑΜΑΚ. Συνεπώς τέτοιους είδους κείμενα παίζουν σημαντικό ρόλο προκειμένου να αισθανθούν οι πρωτοετείς φοιτητές ότι είναι υπεύθυνα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
- Φαντάζομαι ότι ο όρος υπευθυνότητα συμπεριλαμβάνει και ένα ευρύτερο σεβασμό στον ίδιο τον χώρο και τις αρχές του Πανεπιστημίου…
Προφανώς ναι, γιατί καλεί τους πρωτοετείς να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στο σεβασμό του ακαδημαϊκού χώρου. Φυσικά την ίδια και μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, όπως βεβαίως και η πολιτεία.
- Σήμερα, μερικά 24ωρα μετά το περιστατικό, που θα αποδίδατε την επίθεση από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου; Είχε να κάνει με την αναφορά του Πρύτανη στην «αριστεία»; Είχε να κάνει με την αλλεργία μιας μερίδας της Αριστεράς ως προς την έννοια της «αριστείας»; Τι πρεσβεύει αλήθεια η Αριστερά του κ. Γαβρόγλου;
Σίγουρα έχει να κάνει με την αναφορά στην «αριστεία». Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στο σύνολο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του ελληνικού Πανεπιστημίου, που διαστρεβλώνει απροκάλυπτα τις θέσεις αυτού του μπλοκ. Αυτό που πρεσβεύει η Αριστερά του κ. Γαβρόγλου είναι κάθε τι αντίθετο στην έννοια της ακαδημαϊκότητας. Δηλαδή μετριότητα αντί για αριστεία, ανοχή σε ανομία και παραβατικότητα αντί για συνθήκες ασφάλειας και ευνομίας, και όλα αυτά προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά του στην επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού Πανεπιστημίου, και να δικαιολογήσει τις καταστροφικές του επιλογές.
- Ο υπουργός όμως το πήγε παραπέρα. Κατηγόρησε τον Πρύτανη ότι κακώς καλεί την αστυνομία για κρούσματα ανομίας στο Πανεπιστήμιο, ότι διπλασιάζει τον μισθό του επειδή ο ίδιος διδάσκει σε εννέα μεταπτυχιακά, και ότι επιδίδεται σε αρλουμπολογία…
Καταρχήν είναι τερατολογία να κατηγορείς οποιονδήποτε ότι προλαβαίνει να διδάσκει σε εννέα μεταπτυχιακά, καθώς εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο κάποιος να έχει το χρόνο για κάτι τέτοιο. Εξάλλου ο ίδιος ο νόμος Γαβρόγλου επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς να αμείβονται από τα μεταπτυχιακά. Όσο για την αρλουμπολογία, νομίζω ότι αυτή χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο το κατάπτυστο κείμενο του υπουργού.
- Συμφωνείτε με την ιδέα επιβολής ενός «τέλους εγγραφής» της τάξεως των 50-100 ευρώ, όπως είπε ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ, με τη λογική ότι η καταβολή διδάκτρων θα κάνει τους φοιτητές πιο υπεύθυνους στη διαχείριση των εγκαταστάσεων της σχολής;
Όταν κάθε ελληνική οικογένεια έχει ξοδέψει 3.000-4.000 ευρώ στα ιδιωτικά φροντιστήρια προκειμένου το παιδί της να μπει στο Πανεπιστήμιο, δεν νομίζω ότι η καταβολή 50 ευρώ για τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου, πρέπει να μετατρέπεται σε μεγάλη κουβέντα.