Καποιοι θέλησαν να ασκήσουν σκληρή κριτική. Κάποιοι άλλοι είδαν απλώς καθυστέρηση πίσω από την απόφαση Μητσοτάκη για lock down. Παρότι λοιπόν αρχικά το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει μέτρα και την Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί νέα μέτρα για Θεσσαλονίκη και Σέρρες, μελετώντας τους αριθμούς των κρουσμάτων στην Ελλάδα και συγκρίνοντας την πορεία της πανδημίας σε άλλες χώρες, που έδειχνε απότομη αύξηση μέσα σε λίγες μέρες τις προηγούμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο να περιμένει να δει την απόδοση των μέτρων.
Παρότι η Αττική δεν παρουσίαζε εκθετική αύξηση, κρίθηκε ότι όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν σύντομα αν υπάρξουν κάποιες συρροές. Τρεις χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαξαν καθοριστικό ρόλο τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν με προσοχή από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Τα παραδείγματα ήταν της Γαλλίας, του Βελγίου και του Ισραήλ :
-Στο Βέλγιο, που είναι κοντά πληθυσμιακά με την Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 1700 κρούσματα, στις 15 Οκτωβρίου 6.300 και στις 30 Οκτωβρίου 17.500 και τελικά επιβλήθηκε lockdown.
-Στη Γαλλία, στις 15 Οκτωβρίου καταγράφονταν 20.000 και στις 30 Οκτωβρίου είχαν φθάσει τα 42.000 και τελικά μπήκαν σε lockdown.
-Στο Ισραήλ, στις 10 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 2.700 κρούσματα και στις 24 Σεπτεμβρίου 5.000 και τελικά έγινε lockdown. Ενδιαφέρον έχει να δούμε την εικόνα της Ελλάδας.
Από 320 κρούσματα την 1η Οκτωβρίου είχαμε φθάσει στα 1.300, στις 30 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν πρέπει να περιμένει να δει αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που μόλις πάρθηκαν αλλά να δράσει πριν περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Η εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων την Τετάρτη το απόγευμα που είχε ως κεντρικό άξονα το γενικό lockdown βρήκε έτοιμη την κυβέρνηση.
«Όπως στη πρώτη φάση δράσαμε έγκαιρα και νωρίτερα από τις άλλες χώρες, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Αν περιμένουμε μία-δύο εβδομάδες, θα φτάσουμε στο σημείο που έφθασαν άλλες χώρες. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα πριν «κοκκινίσει» τελείως η χώρα και διαπιστώσουμε ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι πια πολύ μεγάλες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του σε μία από τις συσκέψεις που προηγήθηκαν των αποφάσεων.
Την Τετάρτη το μεσημέρι στην καθιερωμένη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που γίνεται 3 φορές την εβδομάδα, παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σύμφωνα με τα οποία η άνοδος σε όλους τους δείκτες ήταν διαρκής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην ανακοινώσει τα νέα μέτρα με τον τύπο του διαγγέλματος που ακολουθούσε μέχρι εκεινη την στιγμή, αλλά με την μορφή της συνέντευξης τύπου προκειμένου να απαντήσει και στα πιο σύνθετα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες. Αποφασίστηκε η διάρκεια του lockdown να είναι τρεις εβδομάδες, διάστημα αρκετό για να περιοριστεί η μετάδοση αν τηρηθούν τα μετρα. Διάχυτη είναι η αίσθηση στην κυβέρνηση ότι έχουμε κερδίσει χρόνο και στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Μεγάρου Μαξίμου στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται τα φαινόμενα που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και πλέον είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο, αφου στο μεταξύ η χώρα έχει ενισχύσει σημαντικά το σύστημα υγείας με προσλήψεις και νέες ΜΕΘ. «Φανταστείτε να αντιμετωπίζαμε το τσουνάμι που αντιμετώπισαν άλλες χώρες με τις ΜΕΘ που είχαμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ήμασταν τώρα» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας δηκτικά τα όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το εμβόλιο, αφου φυσικά το προμηθευτούμε με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει και σε επίπεδο Ε.Ε.