Δεν έχουν τελειωμό και ξεπερνούν κάθε φαντασία οι αποκαλύψεις σχετικά με τη... δράση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλογές του 2015, για την υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από το ευρώ και τις επαφές με Βενεζουέλα, Ρωσία και Κίνα.
Ο Ιάσων Πιπίνης, ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τις επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα και τα όσα ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας από το καθεστώς Μαδούρο ως βοήθεια για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τα μυστικά ταξίδια του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, καθώς και το σκάνδαλο σεξουαλικών επιθέσεων του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα εναντίον γυναικών υπαλλήλων της πρεσβείας και την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μαδούρο για να καλύψει την υπόθεση, μιλάει στο liberal.gr για τις αποκαλύψεις που έγιναν και για αυτές που θα γίνουν.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη
Η βασικότερη ίσως επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα ήταν, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που κάνατε, η δωρεάν διάθεση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, όπως γινόταν και με την Κούβα. Από πότε υπήρχαν αυτές οι πληροφορίες; Είναι ξεκάθαρο ότι είχε ζητηθεί από τον Ιούλιο του 2013; Διότι αν είναι έτσι, τότε το σχέδιο είχε εκπονηθεί πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κάτι που φυσικά οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από πολιτικά στελέχη της Βενεζουέλας, οι συνομιλίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας είχαν αρχίσει ήδη από το 2012. Δηλαδή τρία χρόνια πριν από τις εκλογές του 2015. Αξιόπιστες πηγές που βρίσκονταν πολύ κοντά στον τότε πρόεδρο Ούγο Τσάβες, με έχουν διαβεβαιώσει πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε στήριξη από το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως πετρέλαιο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εκείνη την περίοδο, το 2012, η Βενεζουέλα ήταν σε θέση να υποσχεθεί ή ακόμη και να δώσει βοήθεια. Αυτή άλλωστε ήταν και η στρατηγική που ακολουθούσε ο Τσάβες. Η στρατηγική άλλαξε όταν την εξουσία ανέλαβε ο Μαδούρο.
Πάνως, εκείνη την περίοδο ο κ. Τσίπρας φέρεται να είχε εκφράσει την θέση να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα από το ευρώ αν κατακτήσει την εξουσία, μια θέση όμως, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εγκατέλειψε λίγο αργότερα, όταν διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να έχει στήριξη ούτε από τη Βενεζουέλα, αλλά ούτε και από τη Ρωσία και την Κίνα.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του επέλεξαν τον Μαδούρο να μεσολαβήσει στον Πούτιν; Θα μπορούσε δηλαδή ο Μαδούρο να πείσει τον Πούτιν να μην ζητάει «τρελά πράγματα» από την Ελλάδα; Πραγματικά νόμιζαν ότι ο Μαδούρο είχε τόσο καλές διασυνδέσεις που θα στηρίζονταν πάνω του για το μέλλον της χώρας;
Την περίοδο εκείνη πράγματι ο Μαδούρο θα μπορούσε να μεσολαβήσει στη Ρωσία και προσωπικά στον Πούτιν για να «μην ζητάει τρελά πράγματα» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρωσία φέρεται να είχε ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ «να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη», σε αντάλλαγμα τη στήριξη της. Από την άλλη πλευρά, όπως μου αποκάλυψε κορυφαία πολιτική πηγή της Βενεζουέλας «η Κίνα ζητούσε τα πάντα»! Πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν τον Μαδούρο κάτι σαν μια «σανίδα σωτηρίας» που θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα σε διάφορους τομείς, εν όψει των εκλογών που έρχονταν. Αν ο Μαδούρο μεσολαβούσε στην Ρωσία και στην Κίνα θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια στήριξη χωρίς υπερβολικά ανταλλάγματα. Ο Μαδούρο όμως, παρ' ότι μπορούσε να το κάνει, φαίνεται πως δεν επιθυμούσε να μεσολαβήσει και ποτέ δεν το έκανε τελικά.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να λάβετε υπ' όψιν ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν αξιολογούσε τα πράγματα όπως ο Ούγο Τσάβες έκανε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την ελληνική περίπτωση. Ο Μαδούρο ακολούθησε διαφορετική τακτική σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ποντάρει πολλά εκείνη την περίοδο στη σχέση του με τη Βενεζουέλα. Το 2013 μάλιστα, είχε στείλει και επιστολή στον Μαδούρο, με την οποία του ζητούσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θεωρούσε πως θα ενίσχυε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει υπάρξει πρώην υπουργός της Βενεζουέλας που φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ξέρετε αν έχει διερευνηθεί αν ο συγκεκριμένος αξιωματούχος γνωρίζει στοιχεία για την υπόθεση;
Εγώ στη Βενεζουέλα είχα επαφές με αρκετά πρώην στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που πλέον έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους. Κάποιοι από αυτούς λένε πως γνωρίζουν ζητήματα που σχετίζονται και με την Ελλάδα. Είναι προφανές πως μιλούν με καθεστώς ανωνυμίας γιατί φοβούνται ακόμη και για τη ζωή τους. Δεν ξέρω ποιοι από αυτούς έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ. Γνωρίζω πως αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες διαφώνησαν με το καθεστώς, όταν ανέλαβε ο Νικολάς Μαδούρο, και έφυγαν από την κυβέρνηση ή απομακρύνθηκαν. Κάποιοι θεωρήθηκαν από το καθεστώς ως “προδότες” και αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Βενεζουέλα. Κάποιοι ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τσάβες κ. Ραφαέλ Ισέα, ο οποίος μάλιστα –όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- γνωρίζει για υποθέσεις χρηματοδότησης κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη. Η Ισπανία ενδιαφέρθηκε και έστειλε στις ΗΠΑ δικαστές που πήραν κατάθεση από τον Ισέα για την υπόθεση χρηματοδότησης των Podemos. Ο Ισέα διαβεβαίωσε, με στοιχεία που προσκόμισε, πως ο Τσάβες είχε χρηματοδοτήσει τους ιδρυτές των Podemos με αρκετά εκατομμύρια δολάρια, πριν εκείνοι δημιουργήσουν το κόμμα τους. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την Ελλάδα.
Βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα η πρεσβεία της Βενεζουέλας έχει ισχυρή παρουσία και δεσμούς με την κυβέρνηση, ακόμη και χορηγία από την ΕΡΤ. Πιστεύετε ότι και σήμερα οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι στενές με το καθεστώς της Βενεζουέλας και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Οι σχέσεις της πρεσβείας της Βενεζουέλας με την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν πολύ στενές. Γνωρίζω πως ο σημερινός πρέσβης Φαρίντ Φερνάντες έχει συναντηθεί με αρκετούς υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα ζητήματα και συνεχίζει να το κάνει. Προφανώς αυτό είναι θεμιτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως τον συνδέουν πολιτικοί δεσμοί με τη Βενεζουέλα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη καταδικάζει τον αυταρχισμό του Μαδούρο αλλά και τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές στη Βενεζουέλα, που καταδικάζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα. Μη ξεχνάμε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ σιώπησε μπροστά στις καταγγελίες –που είχα αποκαλύψει πέρυσι- των γυναικών εργαζομένων της πρεσβείας της Βενεζουέλας, για σεξουαλικές επιθέσεις του πρώην πρέσβη. Όπως επίσης υπήρξε εκκωφαντική σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ στην άδικη απόλυση αυτών των γυναικών υπαλλήλων από τον σημερινό πρέσβη της Βενεζουέλας.
Όπως φαίνεται από τις αποκαλύψεις του κυβερνητικού παράγοντα της Βενεζουέλας, το ταξίδι στη Μόσχα το 2013 ήταν πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση προετοιμαζόταν από τότε για την έξοδο από το ευρώ. Εκτιμάτε πως οι επαφές με Ρωσία και Κίνα είχαν γίνει ακόμη νωρίτερα;
Το ταξίδι στη Μόσχα ήταν πολύ σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να συναντήσει τον Μαδούρο και ο Μαδούρο έδωσε το ΟΚ, όταν πραγματοποίησε μια περιοδεία στην Ευρώπη. Ζήτησε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα. Οι επαφές με την Ρωσία και την Κίνα έγιναν νωρίτερα και επειδή φαίνεται πως δεν ευοδώθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Μαδούρο.
Πιστεύετε ότι αν ζητούσε ανταλλάγματα η Βενεζουέλα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμφωνούσε, για να φέρει εις πέρας το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη;
Η Βενεζουέλα θα αποκόμιζε κυρίως πολιτικά οφέλη από μια στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Η Βενεζουέλα –σύμφωνα με τις πληροφορίες μου- είχε υποσχεθεί στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στη συνάντηση της Μόσχας, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα φέρεται να υποσχέθηκε στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν γνωρίζω τι είδους στήριξη. Ωστόσο, η Βενεζουέλα το 2013, μετά τον θάνατο του Τσάβες, είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται στην οικονομική κρίση και δεν μπορούσε να εγγυηθεί στην Ελλάδα βοήθεια σε πετρέλαιο.
Αν η Μόσχα ήταν το πρώτο βήμα για την σύσφιξη των σχέσεων με το καθεστώς Μαδούρο, τότε το δεύτερο βήμα ήταν το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα. Θα μάθουμε κάποια στιγμή πιστεύετε αν πράγματι ήρθε ποτέ στην Ελλάδα ο Μαχέντ Χαλίλ, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας που ερευνάται από τις ΗΠΑ για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών (με το λιαρ τζετ του οποίου ταξίδεψε ο κ. Παπάς στην Καραϊβική);
Ο Μαχέντ Χαλίλ φιλοξένησε στο πολυτελές ξενοδοχείο του στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής τον κ. Νίκο Παππά, χωρίς ποτέ να μάθουμε το αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν. Επίσης δεν μάθαμε ποτέ από την κυβέρνηση αν ο κ. Χαλίλ, που ερευνάται για πολύ σοβαρές υποθέσεις από τις ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ελλάδα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς είχε πει στη Βουλή, πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Φαντάζομαι όμως πως αν ο κ. Χαλίλ πράγματι ήρθε στην Ελλάδα θα το γνωρίζει και ο ίδιος. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για αυτό το θέμα αλλά δεν είμαι σε θέση να μιλήσω αυτή τη στιγμή για αυτό. Φαντάζομαι η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα θεωρήσει καλό να δώσει η ίδια απαντήσεις.
Από τη μία ο Μαδούρο, ο Λιβανέζος που ερευνάται για ναρκωτικά και από την άλλη η στρατιωτική βάση που ζητούσε ο Πούτιν. Ξέρετε, κάποιοι μπορεί να το βλέπουν όλο αυτό σαν ένα κακό όνειρο, όμως τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις αποκαλύψεις για την σκοτεινή αυτή περίοδο;
Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, πριν έρθει στην εξουσία πιστεύω πως έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζουν να διερευνηθούν. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν δημοσιογράφοι και στη Βενεζουέλα που ερευνούν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις του καθεστώτος της Βενεζουέλας με πολιτικούς στην Ελλάδα. Όπως επίσης και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ερευνούν διάφορα ζητήματα. Συνεπώς εκτιμώ πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια και άλλες πτυχές αυτής της υπόθεσης.
Who is who
Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο-περουβιανός δημοσιογράφος. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και ο «πολιτικός πατέρας» του Ούγο Τσάβες. Ο Ιάσων Πιπίνης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σύγχρονες Λατινοαμερικάνικες Σπουδές του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Έχει γράψει τα βιβλία «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» και το «Καμένο Παλάτι» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, ενώ έχει σκηνοθετήσει δυο ντοκιμαντέρ στη Λατινική Αμερική. Το 2011 συνάντησε στο Καράκας τον Ούγο Τσάβες, από τον οποίο πήρε συνέντευξη, ενώ συνέντευξη έχει πάρει και από άλλες πολιτικές φυσιογνωμίες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Πέρυσι επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα όπου έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση.