Όποιος προσπαθήσει να μεταβιβάσει ακίνητο θα καταλάβει γιατί αυτή η χώρα έχει τόσες πιθανότητες να σωθεί από τις παθογένειές της όσες είχαν και οι δεινόσαυροι από τον μετεωρίτη που έπεσε στη γη. Δεν είναι μόνο τα δεκάδες δικαιολογητικά και οι βεβαιώσεις μηχανικών και υπηρεσιών. Για να πληρώσεις την εφορία χρειάζεται να κάνεις πρώτα τους δέκα άθλους του Ηρακλή. Ένα μήνα κάνει σήμερα η εφορία για να «επιτρέψει» την συναλλαγή!
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Η εφορία ήταν πάντα μία δύσκολη περίπτωση. Ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να πάει στην εφορία, να συμφωνήσει στο ποσό του φόρου για το ακίνητο που επρόκειτο να αγοράσει, στην συνέχεια να πάει στην τράπεζα για να εκδώσει την επιταγή και τέλος να επιστρέψει στην εφορία για να πληρώσει. Από μισή ως μία μέρα έτρωγε ο χριστιανός.
Τώρα με τον κορονοϊό η κατάσταση έχει ως εξής: Ο φορολογούμενος στέλνει την αίτηση στην εφορία ταχυδρομικώς. Κι εφορία απαντάει σε ένα e-mail για το ποσό που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω κορονοϊού οι απαντήσεις κάνουν από 15 μέρες μέχρι και… 40! Αυτό τουλάχιστον μας έχουν πληροφορήσει συμβολαιογράφοι με τους οποίους μιλήσαμε σχετικά. Με άλλα λόγια. Ξεκινάς για να αγοράσεις ένα ακίνητο και στο τέλος θα πρέπει να ανέβεις έναν πραγματικό Γολγοθά γραφειοκρατίας για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις την συναλλαγή σου.
Και πότε συμβαίνει αυτό; Όχι το 1950 ή το 1970. Όπως έγραψε πρόσφατα και ο φίλος Τάσος Αβραντίνης σε άρθρο του, το 1950 όλη η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ήταν εξαιρετικά γρήγορη. Οι μεγάλες επιβαρύνσεις έγιναν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα δηλαδή! Κι ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταλήξει έπειτα από άπειρες συζητήσεις για την ανάπτυξη στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να σκοτώσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας, διαφορετικά κινδυνεύαμε με έλλειψη επενδύσεων και χρεοκοπία. Κι έγινε αυτό που φοβόμαστε, η χρεοκοπία, κι εμείς προσθέσαμε κι άλλη χαρτούρα!
Το πιο ωραίο σας το φύλαξα για το τέλος. Διότι υπάρχει ελπίδα! Ένας… άγιος άνθρωπος, λοιπόν, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εντόπισε το πρόβλημα νωρίς και ξεκίνησε να εργάζεται προς την σωστή κατεύθυνση. Να πατάς ένα κουμπί και να τελειώνεις αυτόματα με τα δικαιολογητικά του ΤΕΕ, του Κτηματολογίου, της εφορίας. Να γίνονται όλα γρήγορα και αυτόματα. Να μαζεύονται όλα τα έγγραφα στον συμβολαιογράφο, των αγοραστών και των πωλητών. Ξεκίνησε, λοιπόν, πέρυσι τον Δεκέμβριο η προσπάθεια από την ΑΑΔΕ με τις εφορίες κι δημιουργήθηκε μια σχετική εφαρμογή για τις δηλώσεις. Και τότε συνέβη το… θαύμα! Άγιος χωρίς θαύμα δεν γίνεται! Αντέδρασαν οι συμβολαιογράφοι για το ποιος έχει την ευθύνη της υπογραφής. Έκαναν απεργία και κέρδισαν! Ίσως και να είχαν δίκιο οι άνθρωποι, δεν ξέρω. Η ουσία είναι ότι τώρα θα κατατεθούν οι διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών για να λήξει το θέμα των δηλώσεων στην εφορία. Και μετά μένει το θέμα των υπολοίπων δικαιολογητικών. Άλλες εφαρμογές, άλλες αντιδράσεις κι άλλος χαμένος χρόνος.
Το πρώτο που έχουμε να σημειώσουμε είναι ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε εργαστεί ήδη προς την σωστή κατεύθυνση. Το δεύτερο ότι ο αγώνας που έχουν να δώσουν οι Πιερρακάκηδες αυτής της κυβέρνησης και όποιων άλλων μελλοντικών είναι τιτάνιος. Και δεν πρέπει να υποχωρήσουν ούτε στιγμή. Διαφορετικά η ψηφιακή επανάσταση θα γίνει κάτι σαν την εκτροπή του Αχελώου. Είδα προχτές σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ένα πανό που έλεγε «όχι στην Εκτροπή του Αχελώου» και έτρεξε να ψάξω να θυμηθώ ποιο ακριβώς ήταν αυτό το project και πότε ξεκίνησε.
Το κοινό έχει επικροτήσει όσες αλλαγές έχουν γίνει και έχουν γίνει πολλές και σημαντικές. Αλλά το πρόβλημα είναι πολύ βαθιά ριζωμένο. Σκεφτείτε πόσοι ζουν σήμερα παρασιτικά σε βάρος των συνανθρώπων τους από την γραφειοκρατία και αναλογιστείτε το κόστος που θα έχει η κυβέρνηση που θα τολμήσει να τους ωθήσει να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι επάγγελμα να βάζεις σφραγίδες σε χαρτιά, όπως κι αν το δει κανείς…
Πως θα κρίνουμε το ψηφιακό έργο της κυβέρνησης; Όταν σε δύο χρόνια από σήμερα η αγορά ενός ακινήτου θα είναι τόσο εύκολη όσο και η αγορά ενός προϊόντος από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Με το πάτημα ενός κουμπιού! Και γιατί θα το μετρήσουμε με τα ακίνητα; Επειδή η ιδιοκτησία είναι ο θεμέλιος λίθος του καπιταλισμού και οι αλυσίδες με τις οποίες τη δένουν οι κυβερνήσεις είναι πράξεις στέρησης της ελευθερίας των πολιτών. Και σε ένα περιβάλλον δίχως ελευθερία δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]