Της Μαρίας Dawkinson
Πολλά τα κείμενα, γραμμένα υπό την επήρεια δυνατού θυμικού, που διαβάζω εδώ και μέρες για τον άκρατο ανθρωπισμό του ελληνισμού σε σχέση με το μεταναστευτικό και τις σατανικές βόρειες χώρες, με την αλήθεια, ως συνήθως, να βρίσκεται κάπου στη μέση.
Φυσικά και θα βοηθήσεις τον συνάνθρωπο και θα τον σώσεις, αν μπορείς. Αλλά ταυτόχρονα θα φροντίσεις να υπερασπίσεις και την κοινωνία σου, έτσι ώστε να μην διαλυθεί από τον υπέρμετρο «ανθρωπισμό» σου. Η Ελλάδα δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει τίποτα τόσο καιρό. Ούτε φρόντισε για τα σύνορά της, ούτε δέχτηκε βοήθεια από τη Frontex γιατί απειλούσε την κυριαρχία της, ούτε φρόντισε να φτιάξει τις στοιχειώδεις υποδομές με τα εκατομμύρια που της δόθηκαν γι'' αυτόν αποκλειστικά τον λόγο.
Παράλληλα, δεν προέβη σε κανένα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην Ε.Ε. σχετικά με τις απροκάλυπτες πρακτικές της Τουρκίας, που έχει ανάγει τη διακίνηση των άμοιρων ψυχών σε τεράστια εκμετάλλευση. Το μόνο που βροντοφώναξε η Ελλάδα ήταν το αξεπέραστο «ελάτε όλοι να λιαστείτε στην Ομόνοια και μετά αν εξαφανιστείτε». Φυσικά, τα νούμερα των μεταναστών απέδειξαν την απήχησή της πρόσκλησης. Από 50.000 το 2014 έφτασαν στις 800.000 το 2015, με τον πόλεμος στη Συρία να διασχίζει ήδη τον πέμπτο χρόνο... Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι για την άνθιση της επιχειρηματικότητας στα τουρκικά παράλια λίγη κουβέντα γίνεται από τη Δύση και ακόμα λιγότερη παρέμβαση για την αποτροπή της. Το μόνο που έχει να πει είναι ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης. Χμ.
Η Ελλάδα, λοιπόν, οικειοποιήθηκε τον πατροπαράδοτο ρόλο της φιλόξενης και ευαίσθητης χώρας, με τις πλάτες βέβαια των αβοήθητων από την Ελλάδα κατοίκων της Λέσβου, Χίου και λοιπών βεβαρημένων νησιών. Τώρα, που εισρέουν και συνωστίζονται εντός των συνόρων της 30.000 δυστυχείς ΚΑΘΕ εβδομάδα, η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε κανένα επίπεδο. Βλέπεις, είναι πολύ υψηλή αξία ο ανθρωπισμός, αρκεί να έχεις τις κατάλληλες υποδομές για να μπορείς να τον υποστηρίξεις...
Η Ελλάδα όχι απλά ΔΕΝ μπορεί, αλλά οι συνθήκες και οι υποδομές που ΔΕΝ παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους είναι καταστροφικές για την υγεία και την ακεραιότητά τους. Μεταφέρονται καραβιές στον Πειραιά και στη συνέχεια αφήνονται στη μοίρα τους, με χορηγό την απύθμενη αδιαφορία των αρχών για την τύχη τους από εκεί και πέρα. Τους σώζουμε από τον πνιγμό ως ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά τους στερούμε ένα ποτήρι νερό και τα λοιπά στοιχειώδη για την επιβίωση, ως κράτος.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πώς ο άρρωστος ναρκισσισμός ότι είμαστε οι μεγάλοι ανθρωπιστές της υφηλίου που πετά τους ανθρώπους αυτούς στους δρόμους και στις πλατείες την επόμενη κιόλας μέρα, για να πεθάνουν από την αρρώστια ή την πείνα, είναι καλύτερος από τον ψυχρό κι ανάποδο ορθολογισμό της Δανίας και Ελβετίας, που λέει ότι βάσει του νόμου όποιος διαθέτει πάνω από 1.300 ευρώ δε δικαιούται οικονομικής στήριξης από την πολιτεία και τους φορολογούμενους; Προβληματίστηκε κανείς για το γεγονός ότι εκεί οι απάνθρωποι βόρειοι τους παρέχουν σπίτια και μηνιαία επιδόματα με το που θα γίνουν δεκτοί, αντί να τους πετάνε στον δρόμο και να τους αφήνουν στη μοίρα τους; Σίγουρα ακούγεται ανατριχιαστικό να τους κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή και παραπέμπει σε εικόνες της προπολεμικής, φασίζουσας Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και τον αντίποδα αυτής της νέας, απάνθρωπης πρακτικής, που είναι η παροχή μηνιαίων οικονομικών παροχών και στέγης, γιατί από μόνη της η καταδίκη αποτελεί παραπλάνηση. Ο νέος νόμος για τα τιμαλφή χρήζει μελέτης και εξηγήσεων από την κεντρική εξουσία της Ευρώπης, γιατί a prima vista ακούγεται περισσότερο ως εκφοβιστικός, αποτρεπτικός και εξευτελιστικός, παρά ως πρακτικός και χρήσιμος.
Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι πλέον εκτός ελέγχου και οι χώρες της Ευρώπης τελούν σε πανικό μπροστά στην καταιγιστική ροή των γεγονότων. Κάθε χώρα πρέπει να μπορεί να υπολογίσει το limit up της και να πράξει ανάλογα και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Συντονισμός-υπερπαραγωγή και ελάχιστος χρόνος. Η Ευρώπη αποδείχτηκε μικρότερη των περιστάσεων, γιατί βρέθηκε εξ απίνης μπροστά σε κάτι που ήταν άκρως προβλέψιμο.
Το θέμα είναι φοβερά περίπλοκο. Γι'' αυτό, καλύτερα θα ήταν να καταλαγιάσει το συναίσθημα, να κυριαρχήσει η λογική και να επιδιωχθεί η σωστή πληροφόρηση, πριν διαμορφώσουμε την κοινή γνώμη για τους καλούς, τους κακούς και τους άσχημους της Ιστορίας.