Της Μαίρης Βενέτη*
Αυτό που είναι ανησυχητικό στις χρηματαγορές την εβδομάδα που μας πέρασε, είναι ότι η ικανότητα του συστήματος να απορροφά νέα σοκ, έχει αρχίσει εμφανώς να μειώνεται.
Το πιο «ηχηρό» πρόβλημα αυτές τις ημέρες είναι η σταδιακή εφαρμογή της πολιτικής ατζέντας του Προέδρου των Η.Π.Α, η οποία έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο σε ένα μεγάλο εύρος οικονομιών.
Στους δασμούς στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, ήρθαν να προστεθούν τα εμπορικά μέτρα εναντίον της Κίνας ύψους 60 δισ. δολαρίων, κάτι που μπορεί να προκάλεσε μεν τη light απάντηση ύψους 3 δισ. του Πεκίνου, δεν αποκλείει δε στο μέλλον πιο επώδυνα ανταποδοτικά μέτρα.
Όμως αν σκεφτούμε ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ, οι εκπλήξεις μπορεί να μην σταματάνε στο κεφάλαιο του εμπορικού πολέμου.
Νέα πιθανά μέτωπα
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) – μιας πολιτικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον – ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να ανοίξουν και άλλα μέτωπα, όπως οι αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Τραμπ έχει θέσει τον μήνα Μάιο ως καταληκτική προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, βάσει της οποίας ήρθησαν οι πολύχρονες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ενδεικτική για τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου ήταν και ανάρτηση του στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης, όσον αφορά την προσεχή αντικατάσταση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του στρατηγού Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, από τον υπερσυντηρητικό Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον ήταν ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015. Τασσόταν πάγια υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν, όσο κι εναντίον της Βόρειας Κορέας. Το μέλλον της συγκεκριμένης συμφωνίας λοιπόν είναι εξαιρετικά αβέβαιο.
Αβέβαιη όμως είναι και η έκβαση της ιστορικής συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Μάιο.
Ο Τραμπ έχει επικριθεί επειδή αποδέχθηκε μια συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως οι συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν στον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. Τι θα γίνει όμως αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί;
Το συμπέρασμα του Ατλαντικού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν χρόνο γεμάτο κινδύνους, «έναν χρόνο στον οποίο οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα «stress test» εν μέσω ενδεχόμενων πολιτικών και οικονομικών σοκ».
Η Fed πρόσφερε extra bonus μεταβλητότητας
Η υψηλή λοιπόν μεταβλητότητα έχει διαδεχθεί πλήρως το κλίμα «πάρτυ» του 2017, και σίγουρα δεν βοηθάει το γεγονός ότι όλες αυτές οι κακές ειδήσεις, λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα περιβάλλον λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Fed την Τετάρτη προέβη ομόφωνα σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25%- σε εύρος 1,50%-1,75%-, όπως αναμενόταν.
Σύμφωνα με τη διάμεσο εκτίμηση των μελών της Fed, το επιτόκιο αναφοράς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,125% στο τέλος του 2018, αντιστοιχώντας σε συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίου αναφοράς.
Αυτό όμως που δεν περίμεναν προφανώς οι επενδυτές, ήταν η ανακοίνωση ότι ο ανοδικός κύκλος του επιτοκίου αναφοράς αναμένεται να τερματιστεί σε επίπεδο 3,375% το 2020, επίπεδο αρκετά αυξημένο από τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου.
Ενώ, σαν κερασάκι στην τούρτα λειτούργησαν οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Fed J. Powel, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ωστόσο οι αποτιμήσεις ορισμένων επενδυτικών κατηγοριών εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με τα ιστορικά στοιχεία.
Οι αγορές φαίνεται να στρεσαρίστηκαν από αυτή την ανακοίνωση και να μην έδωσαν βάση στις μετέπειτα αναφορές ότι η δυναμική της οικονομίας είναι ισχυρότερη προσφάτως και ότι η απασχόληση ενισχύεται.
Αγνόησαν ακόμα και την ανοδική εκτίμηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,7% το 2018 από 2,5%.
Το αποτέλεσμα ήταν πολλές από τις ευρωπαικές αγορές να απομακρυνθούν για άλλη μια φορά από τον στυλοβάτη της ανοδικής τάσης, τον κινητό μέσο των 200 ημερών, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες φαίνεται ότι έβαλαν πλώρη για αυτή την κρίσιμη αντίσταση, που για τον S&P μεταφράζεται στις 2585 μονάδες.
Εν μέσω εμπορικών διαξιφισμών, σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ποικίλων γεωπολιτικών εντάσεων, ας ελπίσουμε «η μάνα των αγορών» να την τεστάρει για άλλη μια φορά με επιτυχία.
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Φωτογραφία: shutterstock.com