Του Αντώνη Ασπρά
Διαβάζουμε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί το νομοσχέδιο με τους θεσμούς για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (ΑΑΠΑ).
Κατά κοινή ομολογία, η ΑΑΠΑ είναι μια αρχή που χρειαζόταν στην Ελλάδα από την απελευθέρωση του δανεισμού κατά τη δεκαετία του '90, η οποία θα μπορούσε να είχε βελτιώσει τις πρακτικές χορηγήσεων πιστοδοτήσεων σε φυσικά η νομικά πρόσωπα.
Εφόσον, τελικά, συσταθεί η εν λόγω ανεξάρτητη αρχή και λειτουργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες στρεβλώσεις έχει ένας δημόσιος οργανισμός, δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των αιτήσεων πίστωσης από τους δανειολήπτες και να προσδώσει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να σταθούν συνεπείς, προσδοκώντας σε ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους πιστωτές.
Τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα των χορηγούμενων δάνειων και τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η ΑΑΠΑ θα προσδώσει αίσθημα φερεγγυότητας και διαφάνειας σε όλες τις συναλλαγές και όχι μόνο σε αυτές με τράπεζες και ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα εκείνες μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων μερών, λ.χ. έναν ιδιοκτήτη ακίνητου ο οποίος προτίθεται να ενοικιάσει και έναν ενδιαφερόμενο ενοικιαστή.
Ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη φερεγγυότητα του υποψήφιου ενοικιαστή (κατόπιν αντιτίμου στην ΑΑΠΑ υπό τη μορφή τέλους, και έγκρισης από τον ενδιαφερόμενο) αιτούμενος το «Credit Report» με τη βαθμολογία του ενδιαφερομένου.
Τι είναι, όμως, η βαθμολογία φερεγγυότητας ενός φυσικού ή νομικού προσώπου; Τίποτα παραπάνω από τη συμπεριφορά των πληρωμών τους προς τρίτους, η οποία απεικονίζεται σε μια μετρήσιμη κλίμακα και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους ως «καλοπληρωτή» ή «κακοπληρωτή».
Άρα στο παράδειγμά μας, εφόσον ο υποψήφιος ενοικιαστής σύμφωνα με το «Credit Report» βρίσκεται σε ένα εμφανές μέρος της κλίμακας, η απόφαση του ιδιοκτήτη θα γίνεται ευκολότερη ως προς τη θετική κατάληξη μιας συμφωνίας.
Έχοντας εργαστεί εκτενώς με αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό οι ερωτήσεις που γεννούνται είναι οι ακόλουθες:
- Πώς θα παρέχεται η ευαίσθητη πληροφορία στην ΑΑΠΑ; Και από ποιους οργανισμούς;
- Από πότε θα αρχίσει να βαθμολογεί τη φερεγγυότητα και ιστορικότητα των φυσικών και νομικών προσώπων η ΑΑΠΑ;
- Γιατί θα είναι μόνο στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών η χρησιμοποίηση των στοιχείων της ΑΑΠΑ;
- Θα έχουν οι ιδιώτες πρόσβαση στην ΑΑΠΑ, όπως το παράδειγμα του ιδιοκτήτη που αναφέρθηκε παραπάνω και εάν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες;
- Εμείς όλοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, πώς θα γνωρίζουμε τη βαθμολογία μας;
- Γιατί με 20 χρόνια «Τειρεσία» ακόμα αγνοούμε τη χρησιμοποίησή του στην καθημερινότητά μας;
Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι η σύσταση νέων φορέων και αρχών που απλώς θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον έλληνα φορολογούμενο, αλλά η ορθή λειτουργία αυτών προς όφελος όλων.
*Ο Αντώνης Ασπράς ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, αρ. φύλλου 92