Νέο ρεκόρ καθαρής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που κάλυψε το 63% της συνολικής κατανάλωσης, κατέγραψε η Ελλάδα προ ολίγων ημερών.
Η κατανάλωση καλύφθηκε κατά 43% από αιολικά πάρκα, το 17% από φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ το 3% καλύφθηκε από υδροηλεκτρικές μονάδες, μονάδες βιομάζας και βιοαερίου, καθώς και από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής απόδοσης.
Τα έργα κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα κυριαρχήσουν στα σχέδια της χώρας μας, για τα χρόνια που έρχονται. Εκτός από το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων σε έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, η περιοχή των πρώην λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων, που σταδιακά αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη, διεκδικεί τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκό κέντρο υδρογόνου, μέσω του έργου «WhiteDragon» (Λευκός Δράκος), προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Το έργο αυτό εντάσσεται στα IPCEI, δηλαδή στα σημαντικά έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Το έργο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας ανταγωνίζεται άλλα τέσσερα αντίστοιχα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο η ελληνική πρόταση που στηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Υδρογόνου (Hydrogen Europe), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της τεχνολογίας υδρογόνου, όπως είναι η παραγωγή, η αποθήκευση και η εν δυνάμει μεταφορά του υδρογόνου μέσω του Αγωγού TAP προς την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η χρήση της τεχνολογίας υδρογόνου, είναι μια από τις πολλές δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας. Οι εξελίξεις στο αντικείμενο της ενέργειας είναι συγκλονιστικές.
Η ιαπωνική εταιρεία Challenergy έχει αναπτύξει ένα είδος ανεμογεννήτριας, που όχι μόνο αντέχει τους ισχυρούς ανέμους εν μέσω ενός κυκλώνα, αλλά χρησιμοποιεί τον κυκλώνα προς όφελός της για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Η ανεμογεννήτρια χρησιμοποιεί τεχνολογία κάθετου άξονα, χωρίς πτέρυγες, και αξιοποιεί το φαινόμενο Μάγκνους για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη η εταιρεία στοχεύει στην παροχή ασφαλούς και αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές της Ιαπωνίας και σε μη ηλεκτροδοτούμενες περιοχές άλλων αναπτυσσόμενων κρατών, ιδιαίτερα εκείνων που μαστίζονται από κυκλώνες σε ετήσια βάση, όπως είναι για παράδειγμα οι Φιλιππίνες και άλλα νησιωτικά συμπλέγματα του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Στη Γαλλία ξεκίνησε η πενταετής κατασκευή του μεγαλύτερου αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Το έργο αποτελεί μια επένδυση 20 δισ. ευρώ και αποσκοπεί στην αναπαραγωγή των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στον ήλιο, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια σε εμπορική κλίμακα.
Στόχος του εν λόγω έργου είναι η παραγωγή δεκαπλάσιας θερμότητας από τη θερμότητα που θα καταναλώνει ο αντιδραστήρας για την παραγωγή υπέρθερμου πλάσματος. Παράλληλα, μια νέα πειραματική διάταξη πυρηνικής σύντηξης που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ από το ΜΙΤ, αναμένεται να μπει στη φάση της κατασκευής τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ ο αντίστοιχος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά το 2025.
Η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών κάθε είδους και η καταλυτική άνοδος της ηλεκτροκίνησης απαιτεί τεράστιες ποσότητες μπαταριών ιόντων λιθίου, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχουν αρκετά αποθέματα λιθίου.
Επιπλέον οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, δεν διακρίνονται για τον μακρύ κύκλο ζωής τους. Έτσι οι επιστήμονες στράφηκαν σε άλλα υλικά, όπως είναι το γραφένιο και το αλουμίνιο, που βρίσκονται σε αφθονία. Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι αυτή η νέα μπαταρία γραφενίου - αλουμινίου λειτουργεί για τριπλάσιο χρόνο από τις τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Επιπλέον, διαθέτει υψηλότερη πυκνότητα ισχύος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φορτιστεί έως και 70 φορές ταχύτερα. Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί. Αυτές οι νέες μπαταρίες γραφενίου - αλουμινίου θα είναι εύκολο να ανακυκλωθούν. Με δεδομένο, ότι ήδη ανακυκλώνονται χιλιάδες τόνοι αλουμινίου, αυτές οι μπαταρίες δεν θα προκαλούσαν άλλα προβλήματα. Και επειδή περισσότερο, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να συνεχίζουν να αγοράζουν νέες μπαταρίες τόσο συχνά.
Πέρα από την αποθήκευση της ενέργειας στις μπαταρίες για καταναλωτική χρήση, η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων παραγόμενης ενέργειας, βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα. Η ελβετική εταιρεία, η Energy Vault, προβαίνει σε σημαντική επένδυση για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης μιας τεχνολογίας υποβοηθούμενης από τη βαρύτητα. Η τεχνολογία της εταιρείας συνδυάζει έναν πύργο ύψους 130 μέτρων με ένα λογισμικό μηχανικής όρασης που μπορεί να διαχειρίζεται γερανούς, μοχλούς και συρματόσκοινα για να υψώσει ή να χαμηλώσει γιγάντιους τσιμεντόλιθους.
Η τεχνολογία αυτή είναι παρόμοια με αυτήν της αντλησιοταμίευσης ύδατος, που έχει βάλει μπροστά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή της Αμφιλοχίας.
Όταν οι τσιμεντόλιθοι υψώνονται, μεταφέρεται ενέργεια από το δίκτυο διανομής προς τον πύργο, ενώ όταν οι τσιμεντόλιθοι χαμηλώνονται, μεταφέρεται ενέργεια από τον πύργο προς το δίκτυο διανομής. Με την αύξηση του αριθμού των τσιμεντόλιθων που μετακινούνται μπορεί να αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό ενέργειας που μεταφέρεται από ή προς το δίκτυο διανομής.
Η τεχνολογία αυτή φαίνεται να διαθέτει τα θετικά χαρακτηριστικά των ταμιευτήρων υδροηλεκτρικής ενέργειας μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά αυτών που χρησιμοποιούν αντλησιοταμίευση, χωρίς όμως τα αρνητικά χαρακτηριστικά του υψηλού κόστους κεφαλαίου, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των πολυετών κατασκευαστικών έργων.
Η εταιρεία διαθέτει μια πιλοτική εγκατάσταση μικρότερης κλίμακας στην Ελβετία για τη δοκιμή της τεχνολογίας, ενώ τα πρώτα πιλοτικά έργα πραγματικής κλίμακας αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2021.
Η Κίνα πρωτοπορεί στο χώρο της παραγωγής ενέργειας στο διάστημα και της μεταφοράς της στη Γη. Έτσι σύμφωνα με την China Academy of Space Technology (CAST) σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο δορυφόρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.
Ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά ύψους 36.000 χιλιομέτρων και θα μπορεί να συλλέξει την ηλιακή ενέργεια που δεν καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη. Ακολούθως, θα την μετατρέπει σε μικροκύματα ή δέσμες laser και θα τη μεταδίδει ασύρματα στην επιφάνεια της Γης για να καταναλωθεί.
Το συγκεκριμένο project, προσφέρει τη δυνατότητα αξιόπιστης και αδιάληπτης μετάδοσης ενέργειας, μέσω της χρήσης και άλλων δορυφόρων, σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη που δεν υπάρχουν άλλες πηγές ενέργειας, ή ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές και παορυσιάζεται διακοπή παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.
Σε αυτό το παγκόσμιο ενεργειακό παζλ, η Ελλάδα αναμένεται θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στο παραγωγικό κομμάτι, υποστήριξης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η μετατροπή της χώρας μας, σε ενεργειακό πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται, σε ένα κόσμο που διψάει για ενέργεια.