Καταλύτη θεωρεί τη διευθέτηση της υπόθεσης των κόκκινων δανείων για τις επενδύσεις ο κ. Πέτρος Μυλωνάς ο οποίος διευθύνει ένα μεγάλο επενδυτικό γραφείο στο Λονδίνο, ως υπεύθυνος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Επενδυτικού Ομίλου LXM. Μιλώντας στο Liberal. gr ο κ. Μυλωνάς σημειώνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι οι πιο σημαντικοί για τη χώρα, προκειμένου να καθοριστεί η επόμενη ημέρα για τις επενδύσεις, που όμως προϋποθέτει πέραν της ρύθμισης της αγοράς των κόκκινων δανείων και τη θετική έκβαση των τεστ αντοχών (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες, την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνσης του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου καθώς και την ομαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα
Με το που θα πατήσει το πόδι του ένας Έλληνας επιχειρηματίας στο Λονδίνο, η πρώτη ερώτηση που του κάνετε αφορά τα “κόκκινα δάνεια”. Είναι τόσο σημαντικό κατά την άποψή σας το ζήτημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων για την Ελληνική οικονομία;
Πιστεύουμε πραγματικά, ότι το μεγάλο βάρος των προβληματικών δανείων πρέπει να επιλυθεί γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειζόμενους, εταιρίες και ιδιώτες. Θεωρούμε ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης της Ελλάδας. Παράλληλα όμως θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό η επίλυση του προβλήματος αυτού να γίνει με κοινωνική ευαισθησία ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενδυναμωθούν οι κοινωνικές δομές της χώρας.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Ειδικά οι μικρές και μεσαίες Ελληνικές εταιρίες είτε είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό είτε όταν αυτό συμβαίνει γίνεται με επιτόκια που τις καθιστούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με ομοειδείς εταιρίες τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά από οκτώ χρόνια μείωσης του τραπεζικού δανεισμού και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες να βγουν δυνατές από αυτή τη δοκιμασία χρηματοδοτώντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Μου λέτε όμως ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ποιοι είναι οι τομείς που κρίνετε ότι έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη;
Εδώ στο Λονδίνο, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών πελατών μας ξεκίνησε με προσεκτικές επενδύσεις στο χώρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των εμπορικών ακινήτων και σε τομείς της οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό που παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο, είναι μια σταθερή διεύρυνση αυτού του ενδιαφέροντος σε εταιρίες που έχουν τις προοπτικές να είναι οι ηγέτες της επόμενης ημέρας στην ανάκαμψη της χώρας. Οι τομείς αυτοί πλέον περιλαμβάνουν και τον κλάδο της βιομηχανίας αλλά και της τεχνολογίας όπου βρίσκουμε Ελληνικές εταιρίες να καινοτομούν ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος δικός μας εδώ στην LXM, είναι να καλύπτουμε τις χρηματοοικονομικές και επενδυτικές ανάγκες των εταιριών που πιστεύουμε ότι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Και πως συμβάλετε εσείς;
Η ανάλυση σε βάθος των αναγκών των εταιριών αυτών, η πρόταση των βέλτιστων χρηματοοικονομικών εργαλείων και η εξεύρεση θεσμικών πελατών που μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια είναι τα βασικά βήματα που ακολουθούμε προσφέροντας τις υπηρεσίες μας στη χώρα. Είναι σημαντικό να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι ενώ το ενδιαφέρον τον ξένων θεσμικών επενδυτών μέχρι πρόσφατα εστιαζόταν στην αναδιάρθρωση δανεισμού, πλέον βλέπουμε σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο αλλά και στην παροχή δανειακών προϊόντων για την οργανική περαιτέρω ανάπτυξη των εταιριών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες έχουμε προχωρήσει στην εξεύρεση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και για εξαγορές άλλων Ελληνικών και ξένων εταιριών, κάτι που πιστεύουμε πως θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον δίνοντας μια νέα δυναμική στην Ελληνική οικονομία.
Οι τράπεζες πρέπει να διαθέσουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποιες ενέργειες θα προτείνατε προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία; Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds σε τιμές που να «συναντούν» την προσφορά “κόκκινων δανείων” από τις ελληνικές τράπεζες;
Η επιτάχυνση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ενδιαφέρον των επενδυτών έτσι ώστε να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσιάζει σταθερή βελτίωση, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα τόσο του πιο αποτελεσματικού πλέον νομικού πλαισίου όσο και της βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν από τα εμπορικά και ξενοδοχειακά ακίνητα, έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται, αργά αλλά σταθερά, και σε οικιστικά ακίνητα καλύπτοντας έτσι ένα μεγαλύτερο φάσμα των ενεχύρων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σταδιακά και σε υψηλότερες τιμές της πώλησης τους.
Τι κατά την άποψή σας πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να γίνει η εγχώρια αγορά πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές;
Η δημιουργία ενός ευέλικτου και σταθερού φορολογικού άλλα κι επενδυτικού περιβάλλοντος, είναι τα βασικά συστατικά που επηρεάζουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Αυτό το βλέπουμε ποιο έντονα σε περιπτώσεις νέων επενδύσεων όπου η γραφειοκρατία δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες. Αυτός είναι και ο βασικός προβληματισμός των επενδυτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε και εξετάζουν να επενδύσουν στη χώρα. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ίσως οι ποιο σημαντικοί για τη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η θετική έκβαση των τεστ αντοχών (stress tests) για τις Ελληνικές τράπεζες, η επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνσης του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, η δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου αλλά και η ομαλή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο θα τονώσουν την ελκυστικότητα της χώρας.