Δεν πρόλαβε να σβήσει η οθόνη του υπολογιστή μου, όταν τέλειωνα το άρθρο για τον φορολογικό πόλεμο, που ξεκινάει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με στόχο κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μελετά μια νέα δέσμη μέτρων και δασμών.
Υποτίθεται ότι αυτή η δέσμη δασμών ακολουθεί την πάγια και διαρκή θέση του Λευκού Οίκου, για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Και θεωρητικά οι δασμοί κινούνται στην κατεύθυνση του συνθήματος MAGA (Make America Great Again). Ένα σύνθημα, που κινητοποιεί την επιστροφή των Αμερικανικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, πίσω στο Αμερικανικό έδαφος. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η χρηματοδότηση της Αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του πακέτου αντιμετώπισης από τον covid-19, για τον «επαναπατρισμό» κρίσιμων αλυσίδων παραγωγής στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει και ένα εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας $12 δισ., όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της U.S. International Development Finance Corporation.
Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε την εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που κάλυπτε γεωργικά και αγροτικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα μεταποίησης. Ακολούθησε η ψηφιακή διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες, που αφορούσε στους ημιαγωγούς, την τεχνολογία 5G και στις ψηφιακές υποδομές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια διαμάχη που κινείται στην κατεύθυνση της πρωτοκαθεδρίας στην ψηφιακή εποχή. Διότι ως γνωστόν, όποιος ελέγξει την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα ελέγχει και όλον τον πλανήτη.
Οι δασμοί που επιθυμούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, προς την ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, δεν αφορούν ούτε στην υψηλή τεχνολογία, ούτε στις ψηφιακές υποδομές. Αφορούν σε απλά ευρωπαϊκά προϊόντα όπως είναι οι σοκολάτες, οι ελιές, το τζιν, ο καφές, οι μπύρες, διάφορα ποτά, οχήματα και μηχανήματα. Οι δασμοί που προτείνονται από τις ΗΠΑ, είναι της τάξης του 100% και σε απόλυτο μέγεθος ανέρχονται στα $3,1 δισ. και θα επιβληθούν σε Βρετανικά, σε Γαλλικά, σε Γερμανικά και σε Ισπανικά προϊόντα. Θα σώσουν αυτοί οι νέοι δασμοί, την Αμερικανική οικονομία; Θα περισώσουν θέσεις εργασίας; Θα μειώσουν την καλπάζουσα ανεργία; Είναι τόσο υψίστης σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ, οι ελιές, οι σοκολάτες και το τζιν. Φυσικά και όχι.
Η κίνηση αυτή κατά των Ευρωπαϊκών προϊόντων, έρχεται ως απάντηση στις καταγγελίες περί παράνομων και αθέμιτων ενισχύσεων και επιδοτήσεων, υπέρ της Ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής εταιρείας Airbus. Η αμερικανική κυβέρνηση βασίζεται σε μια σχετική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποφασίζει να υπερασπιστεί την δική της Boeing, πιέζοντας την Ευρώπη με δασμούς. Ήδη έχει επιβάλλει δασμούς ύψους 10% - 15% στα αεροσκάφη και ανταλλακτικά της Airbus. Ως απάντηση η ΕΕ, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την άδεια επιβολής δασμών πάνω σε Αμερικανικές εξαγωγές ύψους $11 δισ., την στιγμή που η Αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να «τιμωρηθεί με πρόστιμο», της τάξεως μόλις των $300 εκατ. για τις δικές της παράνομες επιδοτήσεις προς την Boeing.
Οι επιπτώσεις της υιοθέτησης των νέων δασμών θα επηρεάσουν αμφότερες τις οικονομίες. Ήδη στις ΗΠΑ το “Distilled Spirits Council”, αντιτίθεται σθεναρά στα μέτρα, διότι αναμένει πτώση του κύκλου εργασιών στον χώρο της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν αμερικανικές εταιρίες και θέσεις απασχόλησης. Ειδικά τώρα μετά το νέο άνοιγμα της οικονομίας, που ακολούθησε το lockdown.
Η επιβολή νέων δασμών σε μια ευρεία γκάμα Ευρωπαϊκών ποτών, έρχεται σε συνέχεια των δασμών του 2019 ύψους 25%, στο Σκωτσέζικο και Ιρλανδέζικο ουίσκι, στα λικέρ και σε άλλα ποτά από την Γερμανία, την Ιταλίας, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ποτών είναι ήδη κτυπημένες από την παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας του covid-19.
Ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως είναι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, η Remy Cointreau, η Pernod Ricard, η Diageo Plc με το Tanqueray gin, η James Burrough του Beefeater gin, η William Grant & Sons του Hendricks gin καθώς και οι Γερμανικές ζυθοποιίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική μείωση των εξαγωγών τους, παράλληλα με την μείωση των πωλήσεων τους που βαίνει κλιμακούμενη.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ, από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις παράνομες επιδοτήσεις τόσο της Airbus όσο και της Boeing, αλλά και για την επιβολή του παγκόσμιου ψηφιακού φόρου, έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή. Το αν, η πρόταση για επιβολή νέων δασμών, πρόκειται να γίνει πράξη ή αν θα παραμείνει στο οπλοστάσιο των απειλών, θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.