Ζητήσαμε από 20 εκδότες να μας απαντήσουν σε τρεις κοινές ερωτήσεις. Αυτές:
1. Ποιο από τα βιβλία που εκδώσατε φέτος θα σας ερχόταν πρώτο στο μυαλό για να προτείνατε στους αναγνώστες μας;
2. Ποιο βιβλίο άλλου εκδότη, και πάλι από τη φετινή παραγωγή, ζηλέψατε και θα θέλατε να είχατε βγάλει εσείς;
3. Ανάμεσα στους υπόλοιπους που ετοιμάζετε, ποιος τίτλος σας που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα που μας έρχεται πιστεύετε ότι θα αγαπηθεί περισσότερο από το κοινό;
Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση. Σήμερα απαντούν: Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Ροπή, Εκδόσεις Στερέωμα, Εκδόσεις Ψυχογιός.
Νώντας Παπαγεωργίου (Εκδόσεις Μεταίχμιο):
[ 1 ] Το πρώτο βιβλίο που μου έρχεται στο μυαλό από αυτά που εκδόθηκαν φέτος από το Μεταίχμιο και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα είναι το νέο μεγαλειώδες μυθιστόρημα του Paul Auster «4 3 2 1». Ένας από τους σημαντικότερους στιλίστες της αμερικάνικης λογοτεχνίας που δεν μας έχει συνηθίσει στη συγγραφή τόσο μεγάλων βιβλίων επανέρχεται με ένα πολυσχιδές αριστουργηματικό έργο που μιλά για την παιδική ηλικία και τη νιότη, και την πορεία του ανθρώπου προς την κατανόηση του εαυτού του — ένα μυθιστόρημα συγγραφικής διαμόρφωσης. Παρ' όλο το μέγεθός του, ο αναγνώστης δεν θα το αφήνει από τα χέρια του. [ 2 ] Ως προς το ποιο βιβλίο θα ήθελα να είχαμε εκδώσει εμείς, θα σας έλεγα το «Όσα δεν μου είπες» του Μαρκ Μαζάουερ που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα, στο οποίο ο διακεκριμένος ιστορικός, διατηρώντας την ιδιότητά του, διερευνά την οικογενειακή του ιστορία ανασυνθέτοντας τα βήματα των προγόνων του από την προεπαναστατική Ρωσία ώς τη Βρετανία σε συνδυασμό με την Ιστορία. [ 3 ] Τέλος, αναμένουμε να αγαπηθεί περισσότερο από το κοινό το νέο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Celeste Ng με τίτλο «Μικρές φωτιές παντού», ένα κοινωνικό, ρεαλιστικό, σύγχρονο μυθιστόρημα, ένα εξαίρετο ψυχογράφημα που θα αγγίξει πολλούς, με βάση και τις ενδείξεις που έχουμε για την απήχησή του στους αναγνώστες διεθνώς. Αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες του 2017, αναδείχθηκε το αγαπημένο βιβλίο του κοινού στην ψηφοφορία του Goodreads στην κατηγορία της λογοτεχνίας, ενώ σημειώνει ρεκόρ αφού παραμένει μέχρι σήμερα και για πάνω από 40 εβδομάδες στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των «New York Times».
Μαριάννα Ψύχαλου (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη):
[ 1 ] Τα παιδικά βιβλία ήταν πάντα η αδυναμία μας. Από τη φετινή εκδοτική παραγωγή της Μικρής Σελήνης θα σταθώ στο βιβλίο «Μέλισσες», των Piotr Socha και W. Graikowski. Δεν είναι μόνο η απίστευτη εικονογράφηση ή τα επιστημονικά κείμενα που το κάνουν να διαφέρει από τα υπόλοιπα βιβλία γνώσεων, αλλά το γεγονός ότι ανοίγει έναν νέο δρόμο για το πώς πρέπει να μεταφέρεται η γνώση στα παιδιά, χωρίς ίχνος διδακτισμού και με πολλή φαντασία στη σύνδεση των επιμέρους θεμάτων γύρω από έναν κοινό παρονομαστή. [ 2 ] Από τα παιδικά βιβλία των άλλων εκδοτών θα σταθώ στο «Μια μεγάλη μέρα του τίποτα» της Beatrice Alenagna που, παρότι δεν είναι φετινό (εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τις Εκδόσεις Κόκκινο), είναι ένα βιβλίο που μου αρέσει πολύ. Πέρα από την εκπληκτική εικονογράφηση, συνδυάζει ένα πολύ σύγχρονο κείμενο που προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό για ένα επιτυχημένο εικονοβιβλίο. [ 3 ] Για το φθινόπωρο, ανυπομονώ να δω τυπωμένο στα ελληνικά από τη Μικρή Σελήνη το υπέροχο «Νά ένα ποίημα που θεραπεύει το ψάρι», των Jean Pierre Simeon και Olivier Tallec, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη. Ένα βιβλίο που μιλά για την ποίηση και τη βαθιά σύνδεση των λέξεων με τα συναισθήματα και τελικά με την ίδια μας την ύπαρξη. — Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να μιλήσω για τη δουλειά μου. Ελπίζω οι αναγνώστες σας να μην απογοητευτούν από το γεγονός ότι προτείνω παιδικά βιβλία. Άλλωστε, πιστεύω ότι τα καλά παιδικά βιβλία δεν έχουν άνω όριο στις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Έχοντας αυτό κατά νου σάς έκανα τις προτάσεις μου.
Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (Εκδόσεις Μίνωας):
[ 1 ] «Το βλέμμα του αποχαιρετισμού»: οι φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας γνωρίζουν τα μυθιστορήματα του Χάμετ και του Τσάντλερ, αλλά πολύ λιγότερο τον Ρος Μακντόναλντ, ίσως τον σημαντικότερο από τους επιγόνους τους και, κατά τη γνώμη μου, έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς ο οποίος ξεπερνά τα στενά όρια της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στο «Βλέμμα του αποχαιρετισμού», ο Μακντόναλντ εισάγει στην ιστορία του μυστηρίου και του φόνου ψυχολογικά στοιχεία γύρω από τις οικογενειακές σχέσεις, αναφέρεται στον πόνο που προκαλούν οι οικογένειες στο όνομα της αγάπης, αναλύει την απληστία της ανθρώπινης φύσης. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το μυθιστόρημα απόλυτα σύγχρονο. [ 2 ] Θα ήθελα να είχε κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Μίνωας το βιβλίο της Μαρίας Ευθυμίου, «Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία». Τα ιστορικά βιβλία συνεχώς με γοητεύουν και το συγκεκριμένο με τη δομή του (ερωτήσεις-απαντήσεις) με κέρδισε από τις πρώτες του σελίδες. Η ιστορία είναι σαγηνευτική αρκεί να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους να σου τη διηγηθούν και η Μαρία Ευθυμίου μέσα από τον διάλογό της με τον Μάκη Προβατά τα καταφέρνουν. Και μάλιστα πολύ καλά. [ 3 ] «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου», της Χίρο Αρικάουα: πιστεύω πολύ σε αυτό το αλληγορικό μυθιστόρημα μιας νέας συγγραφέως από την Ιαπωνία που θα εκδώσουμε τον Σεπτέμβριο. Εξελίσσεται ήδη σε αναπάντεχη διεθνή επιτυχία. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία στην οποία χαρτογραφούνται τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, ενώ παράλληλα η συγγραφέας μάς δείχνει πώς πράξεις αγάπης, μεγάλες και μικρές, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Θα αποτελέσει την εκδοτική έκπληξη της επόμενης σεζόν.
Γιάννης Παπαδόπουλος (Εκδόσεις Παπαδόπουλος):
[ 1 ] Την «Πτήση του Ίκαρου» του Kevin Andrews, ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα του Εμφυλίου, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και δίνει αφτιασίδωτη και αξέχαστη την εικόνα της ζωής στην Ελλάδα κατά τα σκληρά αυτά χρόνια. [ 2 ] Την «Ελλάδα στα χρόνια του Όθωνα» του Εντμόντ Αμπού (Εκδόσεις Μεταίχμιο). [ 3 ] Ο β΄ τόμος του «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» του Αλέξη Παπαχελά, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει τις περιόδους της συγκυβέρνησης, της πρωθυπουργίας και της ανατροπής του, αλλά και τις απόψεις του για τους πολιτικούς και τις εξελίξεις μέχρι το 2014.
Πάνος Χαρίτος (Εκδόσεις Ροπή):
[ 1 ] Την αυτοβιογραφία του «Σκοτ Κέλι», του βετεράνου αστροναύτη που συμμετείχε σε 4 διαστημικές αποστολές και πέρασε 340 ημέρες (συνεχόμενης παραμονής) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μέσα από την εξαιρετική μετάφραση της Στέλλας Τσικρικά (που θέλω να την ευχαριστήσω), ξεδιπλώνονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισε —τις επιπτώσεις στο σώμα του, τις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα— αλλά και οι σκέψεις του για το πόσο εύθραυστος μοιάζει ο πλανήτης μας όταν τον αντικρίζεις από απόσταση. [ 2 ] Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα μόνο βιβλίο χωρίς να αδικήσει κάποιον από τους πολλούς αξιόλογους τίτλους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. Ένας καταπληκτικό βιβλίο νομίζω πως είναι ο «Άνθρωπος των αριθμών» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) σε υποδειγματική μετάφραση του Τάκη Δρεπανιώτη. Εξίσου όμως χάρηκα και με την κυκλοφορία του βιβλίου, «Η ψυχή της μαριονέτας. Μια σύντομη έρευνα για την ανθρώπινη ελευθερία» του John Gray σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου (Εκδόσεις Οκτώ). [ 3 ] Ειλικρινά δεν ξέρω! Ακόμη μαθαίνουμε… Ελπίζω πως ο καθένας θα βρει το κοινό του (μικρότερο ή μεγαλύτερο) που θα τον αγαπήσει. ΥΓ. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πω έναν τίτλο, τότε θα ανέφερα το «Η Λιμνοθάλασσα. Πώς ο Αριστοτέλης ανακάλυψε τη σύγχρονη επιστήμη» του Leroi Armand που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.
Λίζα Σιόλα (Εκδόσεις Στερέωμα):
[ 1 ] Από τα βιβλία που εκδώσαμε φέτος, ξεχωρίζω το μυθιστόρημα του Ντιντιέ Ντεκουάν, «Η Υπηρεσία Κήπων και Λιμνών», σε μετάφραση Ιφιγένειας Μποτουροπούλου. Ένα ποιητικό και αισθησιακό ταξίδι στην πολύπλοκη κοινωνία του ιαπωνικού Μεσαίωνα, ένα μυθιστόρημα στην ατμόσφαιρα μιας Ιαπωνίας αιώνιας, παραδομένης στην εκλέπτυνση και την έξαρση των αισθήσεων. [ 2 ] Το βιβλίο άλλου εκδότη που θα θέλαμε να έχουμε εκδώσει είναι το «Κορίννα ή η Ιταλία» της Μαντάμ ντε Σταλ από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Τούλας Τόλια. Με πλαίσιο τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας, φιλοσοφικοί στοχασμοί για την τέχνη, τη θρησκεία, τον έρωτα αλλά και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. [ 3 ] Από την παραγωγή μας του δεύτερου εξαμήνου του 2018 ξεχωρίζω το βιβλίο της θρυλικής διηγηματογράφου Λουσία Μπερλίν, μιας μαστόρισσας της φόρμας που αναγνωρίστηκε μετά θάνατον ως έξοχη εκπρόσωπος της μποέμ γενιάς τού '60 και του '70, «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς», σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Η συγγραφέας μεταφράζεται για πρώτη φορά.
Θάνος Ψυχογιός (Εκδόσεις Ψυχογιός):
[ 1 ] Από τη φετινή παραγωγή των Εκδόσεων Ψυχογιός ξεχωρίζω τον «Υπόγειο Σιδηρόδρομο» του Κόλσον Γουάιτχεντ, ένα βιβλίο-έπος που ξεκινά από τη βίαιη εκμετάλλευση των Αφρικανών και φτάνει μέχρι τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τού σήμερα μέσα από την περιπέτεια μιας γυναίκας που απεγνωσμένα προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς. Δεν είναι τυχαία η βράβευση του έργου με το Βραβείο Pulitzer και το US National Book Award, ούτε και η υποψηφιότητά του για το Booker. [ 2 ] Είναι πολλά τα καλά βιβλία που εκδίδονται από άλλους εκδότες, αλλά αυτό δεν μας προκαλεί ζήλια ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Απεναντίας, το γεγονός ότι εκδίδονται και στη χώρα μας ποιοτικά βιβλία μάς χαροποιεί και μας ωθεί να γίνουμε προσεκτικότεροι στις επιλογές μας. [ 3 ] Ανάμεσα στους τίτλους που θα κοσμήσουν τον κατάλογό μας τους επόμενους μήνες ξεχωρίζω τη βιογραφία του Elon Musk, του διάσημου επιχειρηματία και πρωτοπόρου πίσω από το SpaceX, το Tesla και το SolarCity, ο οποίος πούλησε μια από τις διαδικτυακές εταιρείες του, την PayPal, για ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά και τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι, που πλέον θα κυκλοφορούν στο σύνολό τους από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με νέα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις, για να τα απολαύσουν εκ νέου οι παλαιοί λάτρεις τής μετρ του είδους και για να τα γνωρίσουν οι νεότεροι.
Ευχόμαστε καλές αναγνώσεις σε όλους τους φίλους της στήλης!