Οι δυο παρεμβάσεις με το restart του επερχόμενου ανασχηματισμού

Οι δυο παρεμβάσεις με το restart του επερχόμενου ανασχηματισμού

Τα σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό να προχωρεί σε ανασχηματισμό το προσεχές διάστημα πληθαίνουν μετά την έλευση του νέου έτους και την ενεργοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. Τι θα σηματοδοτήσουν οι αλλαγές.

Το ενδεχόμενο να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για έναν ανασχηματισμό που θα έχει περισσότερο δομικά χαρακτηριστικά είναι ορατό με γνώμονα την πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού να δώσει μια νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα με στοχευμένες αλλαγές.

Τα περί ανασχηματισμού διαψεύστηκαν αρμοδίως στην εκπνοή του χρόνου, εν τούτοις οι ανασχηματισμοί όπως και οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός στην παρούσα φάση δεν έχει στοιχεία επικοινωνίας αλλά ουσίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν τον αφορά η επικοινωνιακή διαχείριση ενός τέτοιου ζητήματος καθώς και ότι κινείται με βάσει τον σχεδιασμό του για την πορεία της χώρας και την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος το οποίο καθυστέρησε ήδη σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του κορονοϊού και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην χώρα και όχι μόνο.

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγές ακόμη και σε υπουργούς που χαρακτηρίζονται ως προβεβλημένα στελέχη ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να δημιουργήσει ένα σχήμα με δυναμική ανάλογη με αυτή που υπήρξε τον Ιούλιο του 2019 και να διορθώσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου χρόνου με ένα restart που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις με δύο βασικά σημεία αναφοράς. Το ένα θα αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα και την αξιοποίηση στελεχών - βουλευτών που δύναται να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων όπως αυτό χαράχτηκε πριν τις εκλογές του 2019 και το άλλο το σημείο της διεύρυνσης που αποτέλεσε κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης κυβέρνησής του.

Είναι δεδομένο πως γκρίνιες θα υπάρξουν, ειδικά από τα στελέχη που θεωρούν εαυτούς ως βασικούς κομματικούς παράγοντες. Εν τούτοις η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, η έλλειψη ικανής αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ανάγκη κατάληψης του κέντρου που μένει κενό από την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο και της Φώφης Γεννηματά να αναλάβει αυτό τον ρόλο, αποτρέπουν αντιδράσεις πέραν της συνήθους γκρίνιας όπως αυτή καταγράφεται κατά παράδοση στην κεντροδεξιά παράταξη.

Ο χρόνος θεωρείται ιδανικός όπως και οι πολιτικές συνθήκες και αυτός είναι ο λόγος που τα σενάρια έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες παρά τις σχετικές διαψεύσεις.

Επίσης είναι γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταγράψει κενά, παραλείψεις και αδυναμίες όπως και ποιοι είναι αυτή που έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα, ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα κρίνεται πως είναι θέμα χρόνου. Και θα κριθούν από το έργο που θα παράξουν οι νέες επιλογές σε συνεργασία με τα στελέχη που θα παραμείνουν και όχι από το κατά πόσο θα τύχουν ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ τις πρώτες ημέρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.