Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών διαλύει το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, δηλώνει στο liberal.gr, ο Πάνος Τσακλόγλου, που εκτιμά ότι οι αγορές θα την εκλάβουν πολύ θετικά, με ραγδαία πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα και αντίστοιχη άνοδο στο χρηματιστήριο.
Επισημαίνει ότι τις αγορές δεν τις φοβίζουν οι πρόωρες εκλογές, το αντίθετο, μάλιστα, φαίνεται να τις επιθυμούν, καθώς εκτιμούν ότι η διάδοχη κατάσταση θα έχει πολλά περισσότερα φιλοαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ικανά να προσελκύσουν επενδύσεις. Στον αντίποδα, όπως λέει ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν η κυβέρνηση, παρά την ευρεία της ήττα στις ευρωεκλογές, επέμενε στην τακτική της για εκλογές τον Οκτώβριο με ακόμα μεγαλύτερες παροχές και παροχολογία για το μέλλον, η αντίδραση των αγορών μπορεί να ήταν αρνητική στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αφού η ζημιά για την οικονομία θα ήταν προφανής.
Εκτιμά ότι στάση των «θεσμών» μπορεί να σκληρύνει τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν οι εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες του προεκλογικού πακέτου παροχών της κυβέρνησης δείξουν πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό από αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ακριβώς όμως λόγω της σύντομης διάρκειας έως τις εθνικές εκλογές, θεωρεί ότι οι δανειστές δεν θα θελήσουν να κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές, οπότε ίσως η πλήρης ανάλυση των επιπτώσεων των παροχών να παραπεμφθεί σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
-Τι σημαίνει για την οικονομία η προκήρυξη προώρων εκλογών κε Τσακλόγλου;
Σημαίνει καταρχήν ότι διαλύει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και καιρό στην οικονομία. Κατά πάσα πιθανότητα, η διάδοχη κατάσταση θα είναι πολύ φιλικότερη προς το επιχειρείν, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται προσέλκυση επενδύσεων, τομέας στον οποίο τόσο πολύ πάσχει η χώρα. Επιπλέον, η απόφαση του Πρωθυπουργού απαλείφει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου παροχολογίας. Η οικονομία ζητούσε καθαρό μήνυμα από τις ευρωκάλπες. Ο Ελληνικός λαός το έδωσε.
- Οι αγορές πως θα το εκλάβουν;
Νομίζω πολύ θετικά. Εκτιμώ ότι θα δούμε μια ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, και φυσικά αντίστοιχη άνοδο των αξιών στο χρηματιστήριο. Τις αγορές δεν τις φοβίζουν οι πρόωρες εκλογές. Το αντίθετο, φαίνεται να τις επιθυμούν, καθώς εκτιμούν ότι η διάδοχη κατάσταση θα έχει πολλά περισσότερα φιλοαναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ικανά να προσελκύσουν επενδύσεις.
Αντίθετα, αν η κυβέρνηση, παρά την ευρεία της ήττα στις ευρωεκλογές, επέμενε στην τακτική της για εκλογές τον Οκτώβριο με ακόμα μεγαλύτερες παροχές και παροχολογία για το μέλλον, πολύ φοβάμαι ότι η αντίδραση των αγορών μπορεί να ήταν αρνητική στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, αν ο κος Πρωθυπουργός δεν προκήρυσσε εκλογές άμεσα και επέμενε στην τακτική των παροχών, πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας σε μία προσπάθεια να «δέσει τα χέρια» της επόμενης κυβέρνησης – γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί μέχρι τις εθνικές εκλογές – η ζημιά στην οικονομία μπορεί να ήταν πολύ μεγάλη.
- Από σήμερα τελειώνει το "moratorium" χαμηλών τόνων που τήρησαν οι θεσμοί όλο το προηγούμενο διάστημα ως προς το πακέτο παροχών. Βλέπετε ως σενάριο να επιλέγει ο Αλ. Τσίπρας να δημιουργήσει κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές και μέσα σε αυτό να οδεύσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές;
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η στάση των «θεσμών» θα μπορούσε να σκληρύνει τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν οι εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες του προεκλογικού πακέτου παροχών της κυβέρνησης δείξουν πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό από αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αν ο κος Τσίπρας θεωρήσει μία τέτοια εξέλιξη ως αφορμή για όξυνση του κλίματος με τους δανειστές, οι συνέπειες δεν θα είναι καλές. Όμως, εκτιμώ ότι οι δανειστές μας δεν θα θελήσουν να κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές, οπότε ίσως η πλήρης ανάλυση των επιπτώσεων των παροχών να παραπεμφθεί σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών.
- Ερμηνεύστε μας από οικονομικής πλευράς τα μηνύματα της ευρωκάλπης; Αν μη τι άλλο δείχνουν ότι η πολιτική των παροχών και των "δώρων" καταψηφίστηκε, σωστά;
Έχετε δίκιο. Η τακτική της κυβέρνησης ήταν η κλασική λαϊκιστική πολιτική των παροχών λίγες μέρες πριν από τις κάλπες, ασχέτως των αντοχών της οικονομίας, και των υποσχέσεων για ακόμα μεγαλύτερες παροχές αργότερα, εν όψει εθνικών εκλογών. Η τακτική αυτή προφανώς απέτυχε, όπως είχαν αποτύχει παρόμοιες, αν και λιγότερο κραυγαλέες, τακτικές άλλων κυβερνήσεων στα χρόνια πριν από την κρίση.
AP Photo/Yorgos Karahalis