Οι 60 μέρες «μάχης» και το ορόσημο του Απριλίου απέναντι στον κορονοϊό  

Οι 60 μέρες «μάχης» και το ορόσημο του Απριλίου απέναντι στον κορονοϊό  

Η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δεν μπορεί να είναι γραμμικές, αλλά διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες ανάλογα με τα δεδομένα και τις τάσεις που διαφαίνονται.  Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς τα στοιχεία αλλάζουν. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση  και παίρνει μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ακριβώς έγινε και με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Τα μέτρα που ελήφθησαν στόχο έχουν να προληφθεί μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας. Υπακούουν δηλαδή στη λογική της πρόληψης για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση και σε νέα πίεση του συστήματος υγείας. Κάτι που ισχύει περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Ανοίγουν δραστηριότητες -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός- όταν τα κρούσματα υποχωρούν και περιορίζονται όταν όταν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Πάντοτε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και  την επίτευξη στοιχειώδους ισορροπίας ως προς τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας. 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι επόμενες 60 μέρες θα είναι καθοριστικές σε δύο επίπεδα. Από την μία σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια και το τρίτο κύμα είναι πλέον προ των πυλών. Οι πολίτες έχουν κουραστεί , οι αντοχές και οι ανοχές έχουν πέσει, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει κλονιστεί. Από την άλλη τα οικονομικά του κράτους αρχίζουν και κινούνται στο όριο, μια και η απαραίτητη στήριξη στους πληττόμενους κοστίζει και ταυτόχρονα συνεχώς παίρνει παράταση.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει σε συνομιλητές του την απόφαση του  να λάβει κάθε μέτρο  προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Θέλει με κάθε τρόπο οι πολίτες να φτάσουν υγιείς μέχρι τον Απρίλιο όταν και υπολογίζεται ότι μέσα από την επιχείρηση εμβολιασμού θα έχει αρχίσει να χτίζεται το τείχος της ανόσιας. Με άλλα λόγια υπάρχει η εκτίμηση ότι  θα πρέπει να φτάσουμε στα μέσα της άνοιξης για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των εμβολιασμών. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίζει να έχει σε πλήρη εφαρμογή όλα τα απαραίτητα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών ,ενώ υπολογίζει ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα αρχίσει η ενίσχυση της οικονομίας με τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης. 

Μεγάλο άγχος πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφεται για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, καθώς το θεωρούν απαραίτητα για την ψυχική τους ηρεμία. Το θετικό στοιχείο είναι ότι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι  η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή και ότι τα σχολεία δεν αποτελούν οδηγό της επιδημίας και δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό  φορτίο. Νεότερες επιδημιολογικές μελέτες από την Γερμανία, την Αγγλία και την Ελβετία έδειξαν με σαφήνεια ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με το γενικό ενήλικο πληθυσμό.

Επίσης, τα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα στα Δημοτικά σχολεία δείχνουν ότι μόλις 0,2% των τμημάτων στην επικράτεια είναι σε αναστολή, ενώ το ποσοστό των μαθητών του Δημοτικού που εμφάνισαν λοίμωξη ανέρχεται σε 2 στους 10.000 μαθητές. Μετά από 3 εβδομάδες λειτουργίας των Δημοτικών τα δεδομένα τόσο από τον έλεγχο που έγινε με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ όσο και μέσω της πλατφόρμας edutesting δείχνουν ότι η θετικότητα στους εκπαιδευτικούς ήταν 0,13% και 0,15% αντίστοιχα. Αυξημένη θετικότητα στους εκπαιδευτικούς υπήρξε μόνο στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Επόμενος στόχος είναι η επιστροφή και των μαθητών του λυκείου , όταν οι επιστήμονες το επιτρέψουν.