Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το είπε ευγενικά, απευθυνόμενος στη υπεύθυνη του Οικονομικoύ Τομέα του Σύριζα, Έφη Αχτσιόγλου. Την προσκάλεσε στο υπουργείο, για να της εξηγήσει τα της Οικονομίας. Είναι αμφίβολο όμως, αν η αγωνίστρια «του δίκιου των λαών και όχι των άλλων», μπορεί να αντιληφθεί αυτά που αρνείται να καταλάβει ακόμα και ο προκάτοχος της από την Οξφόρδη.
Βέβαια τον δρόμο τον είχε ήδη ανοίξει ο αρχηγός του Σύριζα και επίτιμος διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας του ιδιωτικού τουρκικού Πανεπιστημίου İzmir Ekonomi Üniversitesi, αναφέροντας στη Βουλή, ότι ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις ο Σύριζα επανέλθει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι ο πτωχευτικός κώδικας και ότι το πρώτο που θα κάνει τη δεύτερη φορά της διακυβέρνησης του θα είναι να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο.
Και ενώ δεν έχουν πάψει να ηχούν στα αυτιά μας, ούτε οι ήχοι από το σκίσιμο του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά ούτε και οι μουσικές από τα ξεφαντώματα και τους χορούς για τη νίκη του Όχι στο δημοψήφισμα του 2015, αποδεικνύεται ότι και η μελλοντική ηγεσία του Σύριζα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.
Η υπεύθυνη του Οικονομικού Τομέα του Σύριζα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο νέο πτωχευτικό νόμο προβλέπεται και η δυνατότητα της πτώχευσης ακόμα και των φυσικών προσώπων! Δηλαδή κατηγόρησε την κυβέρνηση, διότι με βάση το νέο νόμο προστατεύονται και τα φυσικά πρόσωπα από τους πιστωτές τους.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθιερώνει, για πρώτη φορά, την «εξωφρενική δυνατότητα να πτωχεύουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, το νοικοκυριό, ενώ μέχρι σήμερα η πτώχευση προβλέπεται μόνο για τις επιχειρήσεις και για τους εμπόρους, ακριβώς διότι συνδέεται με έναν επιχειρηματικό κίνδυνο, με έναν οικονομικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι». Και κατέληξε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξισώνει τα φυσικά πρόσωπα με τις επιχειρήσεις και τους έμπορους.
Και ναι. Μέσα στην ιδεοληπτική τύφλωση του Σύριζα, η εξίσωση του «τίμιου λαού» με τους επιχειρηματίες και εμπόρους, που εξ ορισμού «πίνουν το αίμα του λαού», είναι απαγορευτική και ανάλγητη κι ας αφορά ακόμα την προστασία τους και μόνο, από τους πιστωτές.
Πως λειτουργεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο;
Μέχρι σήμερα, αν κάποιος δανειολήπτης βρεθεί στην δυσχερή θέση να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, τότε εισέρχεται σε ένα αρνητικό σπιράλ που είναι αδιέξοδο. Αν και εφ’ όσον αδυνατεί να καλύψει το σύνολο της οφειλής του, τότε μπορεί να οδηγηθεί στη ρευστοποίηση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και να συνεχίζει να χρωστάει στις τράπεζες. Με αποτέλεσμα, το βάρος αυτό να τον αποτρέπει από το να προβεί σε ένα νέο ξεκίνημα και να περάσει σε μια νέα φάση της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης θα πληρώνει για πάντα μια λάθος επιλογή του ή ένα δυσάρεστο έκτακτο συμβάν και δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει στον αιώνα τον άπαντα.
Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό νομικό πλαίσιο;
Από σήμερα, για τον δανειολήπτη που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, κατάσχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα απαλλάσσεται από τα υπόλοιπα χρέη του, αν και εφ’ όσον τα ρευστοποιημένα περιουσιακά του στοιχεία δεν καλύπτουν το σύνολο των οφειλών του. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν είναι καταδικασμένος σε οικονομικό αποκλεισμό για το υπόλοιπο της ζωής του και ότι μέσα σε εύλογο χρόνο θα μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομική του δραστηριότητα και τη ζωή του.
Τι απ’ όλα αυτά δεν κατανοούν ο αρχηγός του Σύριζα και η υπεύθυνη του οικονομικού τομέα; Δεν κατανοούν ότι παύει η επ’ αόριστον οικονομική ομηρεία των πολιτών; Δεν κατανοούν ότι ουσιαστικά γεννιέται μια δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες; Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες που για τον άλφα ή βήτα λόγο, έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία για να ξαναπροσπαθήσουν;
Αν δεν κατανοούν, αυτά τα απλά πράγματα, τότε δεν αρκεί απλά μια επίσκεψη στο υπουργείο για να τους εξηγήσει ο καθηγητής Σταϊκούρας τα της Οικονομίας. Είναι θλιβερό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει δυο - τρία στελέχη που να καταλαβαίνουν από οικονομία και που να έχουν εργασθεί στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα, έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα.
ΥΓ. Διάφορα στελέχη του Σύριζα όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Νίκος Καρανίκας και ο Γιώργος Κυρίτσης είχαν κάνει δηλώσεις του τύπου «Πρόταση δυσπιστίας. Πάει το γουίκεντ του Κυριάκου», «Έξαλλος ο κ.Μητσοτάκης που ο Αλέξης Τσίπρας τον κρατάει στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο» και «Πρόταση μομφής από Τσίπρα. Έχασε τριήμερο ο Μητσοτάκης και θα έρθει στη Βουλή». Δυστυχώς για αυτούς, η πρόταση δυσπιστίας το μόνο αποτέλεσμα που είχε, ήταν να ξεγυμνώσει για ακόμα μια φορά την τερατώδη αγραμματοσύνη των ηγετικών στελεχών του κόμματος τους.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.