Του Δημήτρη Μαρκάκη*
Το τελευταίο καιρό πλειάδα δημοσιευμάτων έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τη μεταβίβαση και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το φλέγον θέμα των εκατό και πλέον δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κοινή γνώμη έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα φυσικά πρόσωπα και τους τρόπους προστασίας της κύριας κατοικίας, επισκιάζοντας το εξίσου σημαντικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, που αποτελούν περίπου το ήμισυ επί του συνόλου των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας νομοθέτης προχώρησε στη θέσπιση έκτακτων μέτρων εξυγίανσης που προβλέπονται στον νόμο 4307/2014 στα άρθρα 60 επόμενα. Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η αναλυτική παράθεση του συνόλου των διατάξεων που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά μια σύντομη επισκόπηση στην εξωδικαστική λύση που προβλέπεται ειδικότερα στα αρ. 60-61 και με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κύκλο εργασιών έως και 2.500.000 ευρώ κατά τη χρήση που έληξε την 31/12/2013 να διαγράψουν τα χρέη τους που αφορούν αποκλειστικά επιχειρηματικές χορηγήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα τουλάχιστον κατά 50%, επιτυγχάνοντας παράλληλα και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ως επιλέξιμοι για να υπαχθούν στην ανωτέρω διαδικασία θεωρούνται οι οφειλέτες που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3869/2010, δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα και δεν έχουν καταδικαστεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες ή οι φορείς της επιχείρησης σε φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή απάτη κατά του Δημοσίου. Οι οφειλές που μπορούν να διαγραφούν πρέπει την 30/6/2014 να βρισκόταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή να ήταν επίδικες ή να ήταν ρυθμισμένες και η διαγραφή αφορά τόκους και κεφάλαιο έως του ύψους των 500.000€ ανά τράπεζα, βάσει προϋποθέσεων που αφορούν στο σύνολο των οφειλής και στο σύνολο της καθαρής περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγραφή οφειλών από πλευράς πιστωτών είναι προαιρετική, ωστόσο στην πράξη και από την πορεία ανάλογων υποθέσεων έχει παρατηρηθεί ότι η τράπεζα προχωράει σε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη πληθώρα στοιχείων που θα προσκομίσει ο οφειλέτης, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, το σύνολο των παρεχόμενων εξασφαλίσεων και η καθαρή περιουσιακή θέση της επιχείρησης. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την ένταξη στις διατάξεις του εν λόγω νόμου είναι η 31η Μαρτίου 2016 και με δεδομένο το πλήθος των δικαιολογητικών που καλείται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος αλλά και την κατάρτιση ενός σχεδίου αποπληρωμής που πρέπει να συγκροτήσει και να καταθέσει με τη βοήθεια των νομικών και οικονομικών του συμβούλων, οι επιλέξιμοι οφειλέτες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να ευνοηθούν ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού αλλά εμφανώς λιγότερα προβεβλημένου νομοθετήματος.
* Ο κ. Δημήτρης Μαρκάκης είναι δικηγόρος στην Kyros Law Offices και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2011. Εξειδικεύεται στο Δίκαιο των Επενδυτικών Υπηρεσιών καθώς και στο Τραπεζικό Δίκαιο, στο Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς και στο Φορολογικό Δίκαιο.