Του Σάκη Μουμτζή
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην ηττηθεί στρατηγικά. Δηλαδή, παρ΄όλη την ήττα του, να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις. Να παραμείνει, έστω δευτεραγωνιστής, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προσπαθεί να αποφύγει να γίνει ένας κομπάρσος της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας.
Με δεδομένες τις, παγιωμένες πλέον, πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του το μόνο όπλο που του έχει απομείνει, για να επιτύχει τον προαναφερθέντα στόχο, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με άμεση εφαρμογή.
Το αποπειράθηκε ανεπιτυχώς το καλοκαίρι του 2016, όταν για να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων στην βουλή, ήλπιζε να προσμετρήσει και αυτές της Χρυσής Αυγής. Τότε με το νομοσχέδιο που κατέθεσε θεσπίστηκε η απλή αναλογική, ένα εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει όμως από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τώρα σύμφωνα με τις δηλώσεις των Χ.Βερναρδάκη και Δ.Τζανακόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, προκαλώντας ευθέως το ΚΙΝ.ΑΛ. Ως γνωστόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε καταθέσει τότε την δική της πρόταση που προέβλεπε «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ένα σύστημα λελογισμένου bonus για το πρώτο κόμμα εφ΄όσον υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό, π.χ. 40%. Αν δεν το υπερβεί, τεκμαίρεται πως ισχύει η απλή αναλογική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε αυτήν την πρόταση. Σήμερα προ του φάσματος της μεγάλης ήττας, την προτείνει αυτός, καιροσκοπικά, στο ΚΙΝ.ΑΛ. Τι θα πράξει η ηγεσία του Κινήματος;
Αρχικά να διευκρινίσω πως για να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι απαιτούνται αυτές της Χρυσής Αυγής, καθώς το ΚΚΕ πολύ δύσκολα θα ψηφίσει άλλο εκλογικό σύστημα εκτός από αυτό της «απλής και άδολης» αναλογικής. Το δε ΚΙΝ.ΑΛ δεν νομίζω να δεχτεί να συναθροιστούν στο ίδιο σύνολο και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.
Είναι φανερό πως η ανακίνηση του ζητήματος του εκλογικού νόμου είναι προπαγανδιστική και υποκριτική. Προπαγανδιστική γιατί θέλει να θέσει στο ΚΙΝ.ΑΛ το δίλημμα, με «τις προοδευτικές δυνάμεις ή με την Δεξιά» και υποκριτική γιατί μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, να αποδεχθεί την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν το έκανε.
Σήμερα, προ του φάσματος της ήττας και της περιθωριοποίησης του ο Α.Τσίπρας πετά λευκή πετσέτα στα πόδια της Φ.Γεννηματά. Γνωρίζει πως αν η προοπτική επανόδου του στην εξουσία, με την μια ή την άλλη μορφή, απομακρυνθεί, όλο το εξουσιολάγνο ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «μυρίστηκε γκουβέρνο», θα λάβει τις αποστάσεις του. Θα έχει αρχίσει η φάση αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό ακριβώς θέλει να αποτρέψει ο Α.Τσίπρας και η παρέα του. Από την άλλη πλευρά η κυρία Φ.Γεννηματά εξίσου καλά γνωρίζει, πως η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του κόμματος της και της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούν να δούν τον Τσίπρα ταπεινωμένο και ηττημένο, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Συνεπώς, ένας εκλογικός νόμος που θα θέτει ένα όριο, π.χ.40% και άνω, για την ισχύ του bonus, μετά βεβαιότητος, θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ να ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία για «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος.» Έτσι το εκλογικό σύστημα που θα προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛ, μάλλον θα αποβεί σε βάρος του.
Αν ο σταθερός στόχος της Κεντροαριστεράς είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.