Ο Σύριζα ρίχνει λευκή πετσέτα και καληνυχτίζει την οικονομία

Οι καραμπόλες των μετακινήσεων, που ήταν αποτέλεσμα των εσωκομματικών συγκρούσεων μέσα στο Σύριζα, ανάμεσα στους προεδρικούς, στους πασοκογενείς, στους γεφυροποιούς, στους 52 και τις λοιπές ομάδες, οδήγησαν στη ρίψη της λευκής πετσέτας στο ρινγκ του οικονομικού τομέα. Η απομάκρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το συγκεκριμένο πόστο, γεννά πολλά ερωτήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, που γνώριζε οικονομικά. Και παραμένει μέχρι σήμερα, το μόνο στέλεχος του Σύριζα που αντιλαμβάνεται τα της οικονομίας. Οι υπόλοιποι, ζουν στο απόλυτο και πηχτό σκοτάδι της άγνοιας, αναφωνώντας κατά καιρούς τα αναμασημένα συνθήματα κατά του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τις απόψεις του πρώην υπουργού, όμως ουδείς μπορεί να πει κάτι για την υπερεπάρκεια του, στο γνωστικό αντικείμενο της οικονομίας. Η απομάκρυνση του από αυτό το νευραλγικό πόστο, ίσως να αποτελεί ένα είδος τιμωρίας για τις αρχηγικές του τάσεις και τις διαφοροποιήσεις που επέδειξε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αποτελεί και μια απάντηση προς την ομάδα των 53, για το ποιος θα καθορίσει το μέλλον του Σύριζα.

Ο Τομέας Οικονομικών, καλύπτεται πλέον από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και την Κατερίνα Παπανάτσιου. Υπεύθυνος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, ορίστηκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Γι’ αυτό και λέμε, πως για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο Σύριζα έριξε λευκή πετσέτα στο ρινγκ του οικονομικού τομέα, του πιο κρίσιμου τομέα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιστρατεύει σε εθνικό επίπεδο το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη μαζί με μια ομάδα από εξαιρετικά μυαλά με βαθιά γνώση και εμπειρία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με το δίδυμο Αχτσιόγλου - Φλαμπουράρη.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μαζί με τον Γιώργο Δραγασάκη είχαν επί κυβερνήσεως Τσίπρα - Καμμένου, το κοινό όραμα της εκδίωξης του Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος, της δημιουργίας μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και της υποχρεωτικής αντικατάστασης των διοικήσεων όλων των τραπεζών από το 2015.

Για να ξαναθυμηθούμε το φαιδρό της καταστάσεως, αυτά γινόντουσαν, την ίδια στιγμή που ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, υπέγραφε τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και την επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την οποία η ελληνική πλευρά δεσμευόταν ότι το τραπεζικό σύστημα θα λειτουργούσε με καθαρά εμπορικές - τραπεζικές αρχές. Επίσης, με την επιστολή αυτή οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευτεί ότι το ΤΧΣ, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, την ΕΚΤ και την Ε.Ε., θα διασφάλιζε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ότι οι δανειοδοτήσεις θα γίνονται με καθαρά εμπορικά - τραπεζικά κριτήρια.

Φαίνεται, ότι ουδείς είχε ενημερώσει τον Αλέκο Φλαμπουράρη για τις συμφωνίες, με αποτέλεσμα να δηλώνει ο ίδιος ότι «υπάρχει μια εμπλοκή σε σχέση με την ΕΚΤ για την αλλαγή των διοικήσεων. Εμείς έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις τους και να αλλάξουμε τις διοικήσεις. Έτσι και αλλιώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή τους, γιατί οι τράπεζες είναι ο μοχλός της ανάπτυξης. Είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες με μια διοίκηση υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη».

Και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη όλων αυτών ανερμάτιστων πρακτικών της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Η κατάληξη ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος του 2015, που έφερε τις 4 συστημικές τράπεζες στα χέρια των ξένων στρατηγικών επενδυτών και των ξένων θεσμικών επενδυτών. Και έτσι έμεινε το δίδυμο Φλαμπουράρη - Δραγασάκη, με το να προσπαθεί να μετατρέψει την Τράπεζα Αττικής σε Syriza Bank, πράγμα το οποίο είχε επιτύχει ως ένα βαθμό.

Η τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν και αναμενόμενη. Η έκπληξη ήταν η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στη θέση του τομεάρχη της οικονομίας. Όπως όλοι οι υπεύθυνοι της οικονομίας του Σύριζα είχαν αναδειχθεί μέσα από τις λαϊκές συνταγματικές συνελεύσεις της κάτω πλατείας Συντάγματος την περίοδο των αγανακτισμένων, έτσι και αυτή έχει αναδειχθεί μέσα από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Παροιμιώδεις έχουν μείνει οι δηλώσεις της σε ένα εργατικό σωματείο, όπου είχε αναφέρει ότι «αυτά δεν είναι το δίκιο, αυτά είναι οι νόμοι τους, διότι το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί και δεν το φτιάχνουν οι τεχνοκράτες της τρόικα». Και μάλιστα είχε καταλήξει λέγοντας ότι «τόσο καιρό συνέβαινε αυτό γιατί ήμασταν σκυφτοί σύντροφοι και ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι, γιατί αν σηκώσουμε το κεφάλι, αυτοί θα είναι σκυφτοί, αυτό μόνο και τίποτα άλλο». Βέβαια όλος αυτός ο επαναστατικός οίστρος εξανεμίστηκε κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας της, όταν υποστήριζε στις 11/12/2018 ότι τα μέτρα που ελάμβανε τότε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, «ήταν αχρείαστα, όμως έπρεπε να ληφθούν διότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων, υπάρχουν και μηχανισμοί επιβολής σε μια χώρα».

Μνημειώδης έχει μείνει η παρέμβαση της στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, όταν είχε αναφέρει ότι «η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αύξησε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τροφοδοτώντας το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού», προκαλώντας πνιχτά έως ηχηρά γέλια στους συναδέλφους της.

Και φυσικά ουδείς ξεχνά την κλασσική τακτική των "fake news", με την οποία η τομεάρχης της Οικονομίας του Σύριζα, τον Μάιο του 2019 είχε καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι κατά του οκταώρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία είχε ήδη εγκρίνει η τότε υπουργός Αχτσιόγλου και η οποία προέβλεπε την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της, όπως η ίδια τον κατηγορούσε.

Το δίδυμο Αχτσιόγλου – Φλαμπουράρη, αποτελεί για αρκετούς την λευκή πετσέτα στο ρινγκ της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα της οικονομίας και των τραπεζών. Βέβαια η αντιπαράθεση στα οικονομικά, δεν ήταν ποτέ ένα από τα δυνατά σημεία του Σύριζα. Όμως σήμερα, με τη απόφαση αυτή είναι σα να αφήνεται το κυβερνών κόμμα να παίζει μόνο του μπάλα. Πράγμα επικίνδυνο, διότι η κρισιμότητα των καταστάσεων απαιτεί την ύπαρξη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης στη βουλή.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.