Του Ευθύμη Μαραμή
Εφόσον τόσα χρόνια έγινε μαζικό trend, πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την φοροδιαφυγή τους κατέστρεψαν την Ελλάδα, ήρθε ίσως η στιγμή να ζήσουμε σε μια χώρα/παράδεισο, χωρίς ελεύθερους επαγγελματίες και χωρίς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Χωρίς δηλαδή τους "υπαίτιους" της οικονομικής καταστροφής. Εδώ θα είμαστε (ελπίζουμε) να τα αναλύσουμε και με οικονομικούς όρους.
Στην χειρότερη για το κράτος περίπτωση, ο αυτοαπασχολούμενος, απλά δεν επιβαρύνει μια χώρα. Στην καλύτερη περίπτωση δε, παράγει πλούτο και προσφέρει απασχόληση, κέρδος και ανάπτυξη στην αλυσίδα μιας συναλλακτικής οικονομίας.
Νομίζεις φίλτατε σοσιαλιστή/κρατιστή, πως δεν θα στηθεί τώρα στην ουρά του ΟΑΕΔ ο ελεύθερος επαγγελματίας, ώστε να εξασφαλίσει ένα δεδομένο ελάχιστο εισόδημα, εφόσον τον ανάγκασες να κλείσει (στα χαρτιά τις περισσότερες φορές) την επιχείρηση του, ενώ θα σκέφτεται ήδη την επόμενη επαγγελματική του επιχείρηση εκτός συστήματος;
Εκτιμώ πως θα το μετανιώσουν πολύ πικρά οι κρατιστές που επιτέθηκαν -επικοινωνιακά και πρακτικά- τα τελευταία ειδικά χρόνια, στις μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους Έλληνες. Ειδικά τα δήθεν "αστικά" ΜΜΕ με άπειρες αναλύσεις για την "ζημιά της φοροδιαφυγής" εκ μέρους των επιχειρηματιών. Επιτέθηκαν εσκεμμένα στο πιο ανήσυχο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας δηλαδή.
Φρονώ πως στους πραγματικά οικονομικά φιλελεύθερους ανθρώπους προκαλεί μεγάλη έκπληξη η πρωτοφανής αυτή επίθεση του κράτους και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ κατά των ελεύθερων επαγγελματιών όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. Είναι θεωρώ δίκαιη η έκπληξη, διότι εύλογα και συνειρμικά η αντίληψη αυτών των ανθρώπων έχει μια ιδεατή κόκκινη γραμμή: Στους ικανούς ανθρώπους δεν επιτίθεται κανένα σοβαρό κράτος. Έτσι απλά και ειλικρινά λειτουργεί η λογική των ανθρώπων που εκτιμούν την δημιουργική εξαιρετικότητα.
Καταλάβατε κυρίες και κύριοι; Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε τους ληστρικούς φόρους τα "έκτακτα" χαράτσια και τις εξωφρενικές εισφορές, μπορείτε πολύ απλά να πάτε να πεθάνετε ήσυχα σε μια απόμερη γωνιά για να μην ενοχλήσετε. Απαγορεύεται να δουλεύετε. Ασκείτε "αθέμιτο ανταγωνισμό" στους "ικανούς" που ακόμα τα ακουμπάνε στο κράτος/εκβιαστή.
Να κοιτάξουμε μήπως στα τάχα "αστικά κόμματα" και στον υποψήφιο για την αρχηγία της νέας δημοκρατίας κύριο Μεϊμαράκη; "Οι απολύσεις δεν αποτελούν μεταρρύθμιση" είπε πρόσφατα ο κύριος Μεϊμαράκης. Σωστά. Μεταρρύθμιση είναι ο ΕΝΦΙΑ το τέλος επιτηδεύματος η αύξηση της φορολογίας και η προκαταβολή φόρων. Η νέα δημοκρατία εξάλλου τα γνωρίζει καλά αυτά. Έχει μάστερ στις μεταρρυθμίσεις.
Αν το "τελος επιτηδεύματος", το ζητούσε κάποιος επαγγελματίας εκβιαστής της νύχτας, στέλνοντας "φουσκωτούς" σε μια επιχείρηση, θα προκαλούσε σαφώς μεγάλη ταραχή στον επιχειρηματία ο οποίος θα καλούσε την αστυνομία.
Τώρα που το "τέλος επιτηδεύματος" (αλήθεια πόσο ευφάνταστη έκφραση για ένα στυγνό νταβατζιλίκι) είναι απαίτηση του κράτους, ποιον να καλέσει ο επιχειρηματίας; Την αστυνομία, η οποία έχει ακριβώς τον "θεσμικό ρόλο" των "φουσκωτών" του προαναφερθέντος επαγγελματία εκβιαστή/νταβατζή; Το -παρόν ειδικά- κράτος είναι μια συμμορία μαφιόζων με μονοπώλιο στην βία. Η ελευθερία, η ηθική και η δικαιοσύνη αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό κάθε ανάλογης εγκληματικής συμμορίας.
Απόσπασμα από τον τοίχο του Θέμη Καζαντζίδη στο facebook:
«Για έκτη συνεχή χρονιά η χώρα ετοιμάζεται να παλέψει με το φάντασμα της φοροδιαφυγής, μια και το σύνολο του πολιτικού συστήματος την έχει από την αρχή αναγορεύσει σε πρώτη και μοναδική αιτία της κρίσης.
Την έχει αναγορεύσει σε πρώτη αιτία, επειδή το ίδιο δεν έκανε κανένα λάθος. Όλα τα σφάλματα έγιναν από τους πολίτες (όλους, πλην δημοσίων υπαλλήλων) που φοροδιέφευγαν. Ακόμη και η αδυναμία ή η αδιαφορία του πολιτικού συστήματος να οργανώσει την συλλογή των φόρων τις εποχές της αφθονίας ήταν σφάλμα και έγκλημα των πολιτών, (όλων, πλην δημοσίων υπαλλήλων), που τώρα δικαίως τιμωρούνται.
Για το πως ξοδεύτηκαν τα μοιραία δανεικά, που υποκαθιστούσαν επί μια τουλάχιστον δεκαετία τους φόρους, θα γίνεται μόνον περιθωριακά λόγος, από κάποιους γραφικούς, ενοχλητικούς, που σχεδόν οι πάντες έμαθαν να ονομάζουν "νεοφιλελεύθερους" και να απαλλάσσονται έτσι εύκολα από την δυσάρεστη παρουσία τους.
Το ίδιο, δεν θα γίνει κουβέντα και για το πως ξοδεύονται σήμερα οι άγριοι φόροι, που υποκατέστησαν τα εν ανεπαρκεία πλέον δανεικά. Πάλι οι "νεοφιλελεύθεροι" θα ψελλίσουν κάτι στους κύκλους τους, αλλά κανείς δεν θα δώσει σημασία.
Και ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει τις ανελαστικές δαπάνες του αγαθού κράτους, ρυθμίζοντας ανάλογα τα δικά του ελαστικά έσοδα και έξοδα. Ασφαλώς δεν θα το έκανε αν δεν συμφωνούσε κατά βάθος και αυτός για το ότι για την κατάντια μας φταίει αποκλειστικά η φοροδιαφυγή (όλων, πλην δημοσίων υπαλλήλων).
Υπό αυτήν την έννοια δεν φταίνε οι κυβερνήσεις. Άλλωστε δεν πέφτουν από τον ουρανό. Έχουμε δημοκρατία και ψηφίζονται από τους φοροδότες. Και ότι γίνεται είναι νόμιμο, μια και το ψηφίζει με την σειρά της η βουλή μας. Μέχρι και οι αναδρομικές αυξήσεις των πρώην βουλευτών είναι νόμιμες και περιλαμβάνονται και αυτές στις ανελαστικές δαπάνες του κράτους».
Δεν αποτελεί target group πλέον ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Ελάτε όμως που κάποτε τελειώνουν τα λεφτά και αυτών που μπορούνε (η δέχονται ακόμα) να τα ακουμπάνε στο κράτος. Και έτσι κάπως θα κλείσει δυστυχώς ο κύκλος της ληστείας μέσω μαζικού χρέους. Κρίμα για την Ελλάδα.